Žita: polnozrnata žita, pšenica, koruza, proso;
Zelenjava: beluši, ohrovt, regrat, endivija, kalčki alfa-alfa;
sadje: lubenice, breskve, maline, jagode, češnje, slive, fige,
Stročnice: leča, soja.
Živila, ki pospešujejo krvni obtok: koriander, kivi, breskve.
Živila, ki pospešujejo delovanje ledvic:
Sadje: češnje, breskve, lubenice, melone;
Začimbe: peteršilj, zelena
Živila, ki krepijo jetra:
Zelenjava: korenčkov sok, por, zelena, korenje, zelena listnata zelenjava, ohrovt
Sadje: jabolka, slove, limone;
alge, slive umeboši
Začimbe: žafran, miso, majaron; koriander in kurkuma vplivata na regeneracijo in čiščenje jeter.
Pegasti badelj
Živila, ki krepijo pljuča:
Žita:rjavi riž;
zelenjava: korenje, por, olive, koleraba, zelje, cvetača, kitajsko zelje, kumare;
Sadje: hruške, grozdje;
Začimbe: ingver, hren, majaron, cimet, bazilika, lovorov list.
Živila, ki krepijo debelo črevo:
žito: rjavi riž, koruza;
zelenjava: krompir; kitajsko zelje je hladno po naravi, sladko po okusu; hladi in vlaži črevesje, pospešuje odvajanje seča in znojenje), koleraba, vsa korenjasta zelenjava;
stročnice; soja, tofu;
sadje: marelice, fige.
Živila, ki krepijo tanko črevo:
Žita: koruza, proso;
Manjše količine sezamovih, lanenih, sončničnih semen;
Zelenjava: beluši, endivija, brstični ohrovt, špinača;
Sadje; marelice, maline, jagode, rozine
Juhi miso in tamari; alge wakame; rdeča leča.
Živila, ki se priporočajo ob oslabelosti in slabem teku:
češnje, tofu, dateljni;
Začimbe: pelin, ingver, rožmarin.
Živila, ki se priporočajo pri anemiji in krvavitvah:
grozdje, slive, špinača, rdeča pesa.
Živila, ki odpravljajo vročino v telesu:
endivija, rdeča pesa, zelje, zelena, olive, soja, grenivke.
Živila, ki čistijo sluz iz telesa:
mandeljni, zelena, korenje, beluši, limona, hren, majaron.
Ni komentarjev:
Objavite komentar