Fosil

Fosil

9. april 2012

MAKROBIOTIČNI DODATKI JEDEM

Pasta miso: koncentrat iz soje, ječmena ali riža, morska vode in nekaterih začimb. Uporabljamo jo po žličkah, kot dodatek za juhe, omake. Iz ene žličke lahko pripravimo samostojen obrok juhe za 1 osebo.
Tamari, šoju: slana sojina omaka, ki se lahko uporblaj pri vseh jedeh.

Alge:
Alge wakame: namakamo 10 minut, so zelo bogate z jodom.
Alge agar-agar uporabljamo namesto želeja. Zvišajo vsebnost oz. absorpcijo vitaminov in mineralov.
Arame: speremo namakamo 5 minut, kuhamo 10 minut.

Priporočljive predvsem pozimi in jeseni, ker imajo veliko mineralnih snovi. Predvsem zaradi veliko joda, jih uživajmo po priporočenih količinah, da ne bi motili delovanja ščitnice.
Alge nori: dobimo jih v lističih, če so na svetlobi svetlo zelene, jih uporabimo lahko brez predpriprave. Če so črne na pogled, jih najprej ožgemo nad plamenom ali popečemo na vroči plošči.
Dulse: Lahko uživamo surove, ali pa namočimo za 2 minuti, potem pa še kuhamo od 10-15 minut. Uporabimo kot dodatek k zelenjavi.
Alge kombu: kuhamo s stročnicami, ker preprečujejo napenjanje.

Pri vsakih algah preberemo navodila za pripravo, pri nekaterih je potrebno vodo od namakanja odliti, ker bi lahko vsebovala sledi težkih kovin. Preverite tudi poreklo izdelka.

Ni komentarjev:

Objavite komentar