Fosil

Fosil

26. marec 2014

MINERALI, SNOVI, KI RAZSTRUPLJAJO

Cink: pomaga proti stresu in razbremenjuje jetra. Vsebujejo ga ribe, meso, sir, žita.
Eterična olja: spodbujajo presnovo, s tem pa izločanje škodljivih snovi, spodbujajo tek in prebavo, čistijo sluznice, krepijo želodec, jetra, žolč, črevo. Vsebujejo jih predvsem zelišča in začimbe, pa zelenjava kot je koromač, korenje, zelena.
Glutation:  pospešuje razstrupljanje telesa. Vsebujejo ga kapusnice, redkev, redkvice, repa.
Gorčična olja:  čistijo in razkužujejo, spodbujajo delovanje želodca in črevesja, pomagajo jetrom, žolču, ledvicam in mehurju. Vsebujejo ga križnice kot je zelje, redkev, redkvice, repa in čebula ter por.
Grenčine: krepijo prebavne žleze, spodbujajo žolč, pomagajo pri presnovi maščob. Vsebujejo jih brokoli, artičoke, stročnice.
Kalcij: preprečuje nalaganje težkih kovin kot je svinec in kadmij v telesu. Vsebuje ga mleko, oreški, brokoli, sadje, žita.
Kalij: odvaja vodo in razstruplja, kreši žile in ledvice. Vsebuje ga krompir, zelje, naravni riž, sadje , žita.
Klorid: ureja kislinsko bazično ravnovesje, razstruplja. Vsebujejo ga skoraj vsa živila.
Ostre snovi: nahajajo se v ingverju, čiliju, popru, ostri papriki. Spodbujajo prebavo.
Selen: veže težke kovine iz telesa, spodbuja jetra, veže proste radikale in s tem razstruplja. Nahaja se v skoraj vseh vrstah sadja in zelenjave, v rdečem zelju, žitu, oreških, stročnicah, mesu.
Železo: tvori kri, pomembno je za prenašanja kisika. Nahaja se v grahu, stročjem fižolu, špinači, oreških, zelju, grozdju, mesu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar