Fosil

Fosil

26. marec 2014

ENOSTAVNI RECEPTI

Hitri hlebčki
Potrebujemo: 1 kg moke, žličko sode bikarbone, sol.
Postopek: v moko damo sol in žličko sode, ki jo razredčimo z malo mrzle vode. Testo zamesimo mehko. Naredimo hlebčke v velikosti lepinj, nekajkrat prebodemo z vilicami in pečemo na zmerni temperaturi.

Koprivna juha:
Potrebujemo: mlade koprive, eno čebulo, 2 žlici olivnega olja, strok česna, žlico moke, malo smetane, pol litra vode, jajce.
Postopek: na olju zarumenimo čebulo, dodamo sesekljane koprive, zalijemo z do in kuhamo 1/2 ure. Smetani dodamo žlico moke, premešamo in zlijemo v juho. Na koncu dodamo stepeno jajce, začinimo.

Špinačna čorba: 
Potrebujemo: 1/2 kg špinače, pol skodelice riža, žlico moke, malo masti ali olja, mleto rdečo papriko, nekaj jajc, skodelico mlaka, tri česnove stroke.
Postopek: Špinačo operemo in poparimo v osoljeno vodi, Podamo pol skodelice riža in ko se zmehča dodamo prežganje iz olja, moke in malo paprike. Ko čorba zavre, dodamo nekaj surovih jajc in kuhamo še 5 minut, a ne mešamo. Pred serviranjem dodamo še stepeno jajce, skodelico mleka in sesekljan česen. Juho lahko po okusu okisamo.

Paprike nadevane s sirom: 
Potrebujemo: 10 paprik, 300 g mladega sira, 3 jajca in žlico maščobe
Postopek: paprike operemo, izdolbemo. V posodi zdrobimo sir, dodamo 3 jajca, žlico olja in vse dobro premešamo. Z nadevom napolnimo paprike in jih zapečemo v pečici.

Pražena repa:
Potrebujemo: kg kisle repe, 2 žlici masti, 2 žlici moke, sol, vegeto natur.
Postopek: Repo splaknemo in popražimo na maščobi, dodamo začimbe, nekoliko juhe in na koncu moko. Pražimo.

Jajčevci v kisli omaki:
Potrebujemo: 8 jajčevcev, 2 kozarca po 2 dl jogurta, lističe bazilike, skodelico olja, sol.
Postopek: jajčevce razrežemo po dolžini, posolimo in pustimo 10 minut, da oddajo grenčino. potem jih popražimo, prelijemo z jogurtovim prelivom in posujemo z baziliko. nekaj minut še popečemo.

Paradižniki polnjeni s sardinami:
Potrebujemo: 8 zrelih paradižnikov, 2 konzervi sardin, nekoliko krušne sredice, 2 žlici kaper, pol skodelice olja, 2 žlici kisa in sol.
Postopek: Odrežemo vrhove paradižnika, posolimo in po 1/2 ure z žličko izdolbemo sredino. Meso paradižnika iz sredine zmešamo v multipraktiku z oljem, krušno sredico, kisom in zmečkanimi sardinami ter kaprami. Z zmesjo napolnimo paradižnike in jih pokrijemo z odrezanimi vršički.

Hladna kumarična omaka:
Potrebujemo: 5 dl jogurta, nekaj kislega mleka, peteršilj, poper, žličko sladkorja, 2 sveži kumari, limono, žličko olja, vegeto natur in sol.
Postopek: Jogurt in kislo smetano zmešamo. olupljene kumare posolimo in po 1 uri sesekljamo in zmešamo v omako. Dodamo sladkor, limonin sok, poper, olje in začimbe. Omako lahko serviramo hladno ali pogreto.

Ajvar:
Potrebujemo: 4 jajčevce, 10 paprik, česen, sol, kis, olje.
Postopek: jajčevce damo v ogreto pečico in spečemo. Paprike spečemo na plošči štedilnika, olupimo, očistimo semen in drobno narežemo. Enako naredimo z jajčevci. Obuje zmešamo, masi dodamo lesen, sol, kis in olje in še enkrat dobro premešamo. Vložimo v kozarce.

Zdrob s sirom:
Potrebujemo: 350 g  zdroba, 250 g skute, 2 jajci, skodelico mleka, žlico olja, sol, pecilni prašek.
Postopek: Iz vseh sestavin zamesimo testo, spečemo v močno ogreti pečici. Serviramo s kislim mlekom ali kajmakom.

Hitra torta: 
Potrebujemo: 2 jajci, 2 skodelici sladkorja, 2 skodelice mleka, 2 skodelici olja, 3 žlice marmelade, 8 skodelic moke, pecilni prašek.
Postopek: Sladkor in jajca zmešamo, dodamo moko, olje, marmelado ter pomešamo z moko in pecilnim praškom, V pomaščeni posodi ali na peki papirju pečemo na zmerni temperaturi.

Rumova sladica:
Potrebujemo: 1 jajce, 1/4 kg margarine, 150 g mletih orehov, 150 g sladkorja, vanilin sladkor, limonino lupinico, 2 žlici ruma.
Postopek: Iz vseh sestavin zamesimo testo, razvaljamo na debelino prsta, pomažemo z rumenjakom in potresemo s preostalimi orehi. Maso oblikujemo z modelčki, rahlo popečemo v pečici, še vroče posujemo z vanilin sladkorjem.

Vir: Ivković, Dragutin: Dober tek, Matit, 1995



Ni komentarjev:

Objavite komentar