Fosil

Fosil

11. december 2014

RECEPTI

Rdeča pesa s hrenom za 4 osebe

Potrebujemo:
350 g pese
250 g skute
svež hren
50 g kisle smetane
20 g pecorina 
sol, poper
1 žlica balzamičnega kisa

Postopek:
Rdečo peso skuhamo in olupimo. 1/3 pese grobo naribamo. Ostanek pese in skute piriramo s paličnim mešalnikom. Hren in kislo smetano vmešamo v pesin pire. Začinimo s soljo, poprom balzamičnim kisom. Samo v leppe skodelice, posujemo z grobo naribano peso in pecorinom. Jemo s kruhom kot predjed. 

Zelena zelenjava s tunino za 4 osebe

Sestavine:
1,5 kg mešane zelenjave ( npr. beluši, bučke, stebla zelene, fižol, mlada čebula,sladki grah)
limonina lupinica, sok limone
sol, poper
2 jedilni žlici kaper
pločevinka tune
2 žlici sladke smetene
svež peteršilj

Postopek:
Zelenjavo očistimo, narežemo na kose, solimo, popramo in kuhamo v sopari.  Tun, smetano in limonin sok piriramo s paličnim mešalnikom . Vmešamo kapre in sesekljan peteršilj. Omako postrežemo k zelenjavi s kruhom.

Solata z zelišči in sirom za 4 osebe
Sestavine:
1 kg zelene zelenjave ( npr. brokoli, špinača, bučke, grah)
sol
2 gomolja koromača
zelišča: 2 pesti rukole,  peteršilj, pehtran, krebuljica)
2 mladi čebuli
75 g sira roqueforta
2 rezini limone
1 žlica masla
poper
4 žlice jušne osnove
2 žlici olivnega olja.

Postopek:
Zelenjavo očistimo, narežemo na manjše kose, blanširamo. Koromač operemo, razpolovimo in narežemo na lističe. Rukolo in zelišča operemo, čebulo sesekljamo, ruquefort zdrobimo. Maslo raztopimo, popražimo blanširano zelenjavo in koromač, solimo, popramo. Razdelimo na porcije, dodamo rukolo in zelišča po porcijah. Limonine rezine narežemo, popražimo, dodamo zelenjavno osnovo, olivno olje, premešamo, solimo, popramo. Vmešamo mlado čebulo. Vse skupaj polijemo po porcijah in posipamo z roquefortom.

Zelenjavna juha z regratom za 2 osebi

Sestavine:
150 g regrata
2 stroka česma
2 žlici pinjol
50 ml olivnega olja
800 ml zelenjavne osnove
sol, poper
3 žlice parmezana
po 150 g krompirja, korenja, kolerabice, graha

Postopek:
Polovico očiščenega regrata, česen, pinjole, 40 ml olivnega olja zmeljemo s paličnim mešalnikom v pesto. Dodamo sol, poper, parmezan. Zelenjaco narežemo na koščke, regratove liste narežemo  in  oboje popražimo na preostanku olivnega olja. Prilijemo jušno osnovo. Kuhamo 10 minut. Juho damo v skodelice, zravn ponudimo regratov pesto.

Recepti so povzeti in prirejeni po:  Zdrava kuhinja, Učila, 2002;96 str. (Zbirka  Kuhinja izbranih receptov)




Ni komentarjev:

Objavite komentar