Fosil

Fosil

29. oktober 2008

BORAGA (Borago officinalis L.)

Družina: srhkolistovke
Druga imena: boreč, buraza, lisičina, zdravilna boraga
Uporabni deli: Zel (listi, cvetovi) in olje iz semena,
Značaj: mrzel, vlažen, malce sladek.
Zdravilni učinki: Pripisujejo ji znojilne, krepilne in protivnetne lastnosti. Pomirja kašelj in spodbuja za nastajanje mleka pri doječih materah. Po ljudskem izročilu zbija vročino, učinkuje proti kašlju in potrtosti. Čislana je kot obnovitveno sredstvo za nadledvično skorjo. Boragovo olje je nadomestek za svetlinovo, oba sta izvor gamalinolenske kisline, ki se priporoča kot dodatek hrani, ko je v telesu primanjkuje, na primer pri stresu, starosti, hujšanju, podhranjenosti, virusnih okužbah, raku, sladkorni bolezni, srčno-žilnih motnjah, zvišanem holesterolu, nikotinski zasvojenosti, prepitosti, jetrni oslabelosti in nekaterih vnetnih spremembah na koži, tudi luskavici ( psoriazi) in stanjih, kjer imamo opravka s suho, srbečo kožo. Uporabljali so jo pri srčni slabosti, pospešuje potenje. Dokazano je, da dosežemo najboljši učinek, ko GLK in druga eterična olja omega 6 jemljemo skupaj z omega 3, ki se nahajajo v lanenih semenih in ribah (ribjem olju).

Rastlina izhaja iz Orienta. Ima debelo kosmato steblo in kosmate, mesnate liste. Cvetovi imajo močno modro barvo. V kulinariki se uporabljajo sveži listi (po možnosti mladi, ki imajo boljši okus). Listov se ne suši.

Listi borage se uporabljajo za obkladke pri izpahih, modricah, vnetjih in zdravljenju suhe kože s paro.
Čajni napitek, pripravljen kot poparek dveh čajnih žličk zeli s poldrugim decilitrom vode trikrat na dan. Pri čaju je potrebna vsa previdnost, saj je nekateri viri zaradi vranosti odsvetujejo uporabo čaja. Pomaga proti začetni trombozi, če čaj uporabimo za obkladke pomagajo pri vnetih očeh, zmanjšujejo bolečine in zdravijo vnetja.
Kis: V steklenico natočimo jabolčni kis in vanj namočimo nekaj cvetočih vršičkov. Zamašimo, pustimo na soncu 8 dni. Kis je odlična začimba za solato. Pri nečisti koži ga lahko vtiramo v kožo in pijemo razredčenega. Pri prhljaju si umivamo glavo z razredčenim kisom 2 x na teden. Pri previsokem holesterolu zjutraj na tešče pijemo razredčen kis v kozarcu mlačne vode.

Novejša dognanja: Raziskave kažejo, da boragovo olje zmanjša srčno-žilno dovzetnost za stres. Predvideva se, da maščobne kisline delujejo na osrednje živčevje, ker se srčni utrip in krvni tlak znižata istočasno. Boragovo olje je zdravilno, ker vsebuje esencialni maščobni kislini, linolno in gama-linolensko. Zato zavira vnetje, uravnava imunske procese, širi žile, zavira zlepljenje krvnih ploščic in sintezo holesterola ter zniža krvni tlak.
Kulinarika:
Boraga ima okus, podoben kumaram. Uporablja se za: Zeliščne omake, zelene in druge solate.
Boraga okrepi okus kumar, zato se najbolj poda v solato in prikuhe iz kumar. Borage se praviloma ne kuha, ampak se doda drobno sesekljane liste na koncu kuhanja. Zel se priložnostno rabi v solatah in juhah. Zamrznemo lahko cvetove; v vsak predalček za led denemo po en cvet in ga zalijemo z vodo, potem ledeno kocko s cvetom postrežemo v limonadah. Boraga je izrazita solatna dišavnica. Cvetove potresemo po solatah, juhah ali garniranih jedeh. Kristalizirane uporabimo za krašenje tort. Listi imajo rahel hladen okus po kumarah, zato jih dajemo v mrzle pijače. Z drobno sesekljanimi potresemo solate, jogurte, mladi sir, vloženo zelenjavo ali sendviče. Kuhamo jih v juhi in jih dodajamo jedem s špinačo. Odlično obogatijo okus nadeva raviolov.

Boragina juha s krompirjem
Za 5 oseb potrebujemo: 2 žlici oljčnega olja, 3 stroke česna, 1 grobo sesekljano čebulo, 1,2 l mesne ali zelenjavne juhe, 40 dag olupljenega in na kocke narezanega krompirja, 1 žlico moke, 1,5 dl sladke smetane, 40 dag mladih boraginih listov ali poganjkov, sol in sveže mlet poper.
Postopek:V večji kozici segrejte oljčno olje in na njem 5 minut pražite čebulo in na kolobarje narezan česen. Zalijte z juho, dodajte krompir in kuhajte dvajset minut. Dodajte sesekljano borago in sladko smetano, v katero ste vmešali moko. Med mešanjem dobro prevrite, solite in poprajte po okusu, kuhajte še nekaj minut in postrezite.
Borečeva juha:
Sestavine za 4 osebe:
2 žlici masla,
srednje velika, fino sesekljana čebula,
750 ml jušne osnove iz zelenjavne juhe
125 g sesekljanih borečevih listov
500 g olupljenega krompirja narezanega na rezine,
175 ml smetane
sol,
sveže zmlet poper,
sesekljani borečevi listi za garniranje.

Postopek
: V veliki težki ponvi segrejemo maslo, dodamo čebulo, jo pražimo, dokler s ene zmehča. V zelenjavno juho stresemo krompir in boreč, vse skupaj naj počasi vre, dokler krompir ni kuhan. Juho precedimo skozi gosto cedilo in zlijemo v ponev s čebulo., dodamo ji kašo iz trdih delov, ki smo jih zmleli s paličnim mešalnikom. Tekočino po okusu začinimo, nato pa jo mešamo in žvrkljamo, da se zgosti v kremno juho. Na koncu še enkrat pogrejemo, dodamo nasekljane liste boreča. Juho lahko prav tako postrežemo ohlajeno.

Rižota z borago in prekajenim lososom
Sestavine za 4 osebe : 1 majhen por, 2 stroka česna, 15 dag mladih boraginih listov ali poganjkov, 2 žlici masla, 40 dag riža arborio, 1 l mesne juhe, 1 paradižnik, 10 dag prekejenega lososa, sol.
Postopek:
V večji kozici razpustite polovico masla, na njem popražite očiščen in na kockice narezan por ter sesekljan česen. Dodajte riž in polovico oprane in drobno narezane borage. Postopoma prilivajte juho, vedno ko se ta vpije, in mešajte. Ko riž postane že skoraj čisto mehak, dodajte opran in drobno narezan paradižnik, na rezance narezan pršut in preostalo maslo. Premešajte, še malo podušite, solite po potrebi in primešajte še preostalo drobno narezano borago. Takoj postrezite z naribanim parmezanom ali drugim trdim sirom ter potresite s cvetovi borage.

OPOZORILO: Boraga vsebuje pa majhno količino nenasičenih pirolizidinskih alkaloidov, ki so pritajeno strupeni za jetra živali in ljudi, bolj znana je ta učinkovina pri gabezu, ki jih vsebuje okrog 30krat več. Ni pa še razjasnjeno ali gre pri Boragi za strupeno ali neškodljivo obliko pirolizidinskih alkaloidov. Evropska komisija razmišlja o prepovedi prodaje pripravkov iz borage, ki vsebujejo te alkaloide. Bolniki z epilepsijo naj uporabljajo boragovo olje previdno, ker lahko sproži epileptični napad, prav tako bolniki s shizofrenijo. Dolgotrajna in čezmerna uporaba borage v prehrani in zeliščna raba nista priporočljivi zaradi pirolizidinskih alkaloidov. Iz istega razloga in zaradi pomanjkanja splošnih podatkov o strupenosti naj ga ne uporabljajo nosečnice niti doječe matere. V nekaterih državah je rastlina zaščitena.

Penelope Ody: Zdravljenje z zelišči, 1994
Velika knjiga o zeliščih, MK; 2010

Ni komentarjev:

Objavite komentar