Fosil

Fosil

29. oktober 2008

BOROVNICA (Vaccinium myrtillus L.)

Druga imena: navadna borovnica, borovje, črna jagoda, črnica, risnica
Značaj: kisel, mrzek, suh, stiskajoč
Družina: vresovke
Učinkovine: čreslovina, hidrokinon, mirtilin, arbutin, drugi glikozidi, pektin, v plodovih vitamin C, pektin, čreslovine, sladkorja, jabolčne, citronske, ščavne in jantarjeve kisline.
Zdravilni učinki: proti sladkorni bolezni, revmatizmu, proti slabemu vidu in "puščajočim" kapilaram. Jagodam so v preteklosti pripisovali, da hladijo, zato so jih priporočali v primerih, ko je potrebno iz telesa odpraviti presežke koleričnega razpoloženja. Sok ozdravlja ustne bolezni, zdravi katar v grlu. Z rednim uživanjem soka preženemo gliste. Posušene jagode vsebujejo veliko naravnega aspirina.
Liste borovnice je treba nabirati preden plodovi dozorijo (julija), ker potem iz njih izgine mirtilin, ki znižuje sladkor v krvi. Iz listov pripravljen čaj pospešuje izločanje urina, zato pomaga pri vnetjih ledvic, mehurja pri protinu in revmatičnih obolenjih. Plodove borovnice priporočajo pri težavah z venami, limfnimi žlezami (mezgovnicami) in za krepitev kapilarnih sten, saj dokazano zmanjšujejo prepustnost kapilarnih sten. Varujejo telo pred prostimi radikali. Plodovi so uspešni pri težavah z vidom in sicer pri "kurji slepoti" oziroma pomagajo prilagoditvi očesa na temo. Klinične raziskave so potrdile uspešnost s kombinacijo plodov in vitamina E proti sivi mreni pri starejših ljudeh. Posušene borovnice so se od nekdaj uporabljale proti driski in vnetju prebavil.
Čaj: Vzamemo jedilno žlico droge in skodelico vrele vode, ki jo prelijemo čez liste. Mirovati pustimo 10 minut. Pijemo nesladkanega po požirkih, dve skodelici na dan prvo eno uro pred jedjo, drugo eno uro po jedi. Čaj pomaga pri prej naštetem in oslabelosti mehurja v starosti.

Sveže plodove uporabljamo kot kašo, sok, vino ali surove. Učinkujejo proti želodčnim in črevesnim ter prebavnih motnjah. Sok uporabljamo za grgranje pri vnetju grla. Posušene in prekuhane borovnice učinkujejo proti driski, trebušnemu tifusu, hemoroidom, ustni gnilobi, aftam in slabemu ustnemu zadahu.

Kuhano vino: 1 liter rdečega vina, 1/2 litra vode, pest posušenih borovnic, košček cimetove skorje, 4 žlice sladkorja ali medu. Vse naštete sestavin skupaj kuhamo, ko zavre, pa še 5 minut. Pustimo stati še približno 10 minut, da se ohladi primerno za uživanje.

Presna torta z borovnicami ali gozdnimi sadeži:
150 g datljev razkoščičimo in namočimo za 8 ur. Prav tako namočimo 250 g indijskih oreščkov. Oboje odcedimo. Datlje damo v multikraktik in jih zmeljemo z dodamo žlico vode v pasto. Dotresemo še 200 g mletih lešnikov, pregnetemo. To testo položimo v pekač za torte, ki ga obložimo s peki papirjem. Testo potlačimo po dnu pekača. Indijske oreščke damo v multipraktik in zmeljemo v kremo. Kremi dodamo 250 g borovnic ali mešane gozdne sadeže, 3 žlice javorjevega sirupa, 100 g kokosove maščobe, 1 žlico limoninega soka. Nadev razporedimo po testu. Vse skupaj  postavimo v hladilnik čez noč, da se strdi. Preden postrežemo okrasimo z nalistanimi mandlji in svežimi godnimi sadeži. 
 
OPOZORILO: Borovničinih pripravkov ne uživajte, če jemljete zdravila proti strjevanju krvi. Nosečnice in doječe matere naj se borovnicam izogibajo. Prav tako od inzulina odvisni bolniki ne smejo piti pripravkov brez nadzora strokovnega zdravnika oz. zdravilca.
Viri: Naravna zdravila, MK ; 2007
Penelope Ody: Zdravljenje z zelišči, 1994
Irena Andrini: Najboljši recepti za presne jedi, 2000
Petra Kavšek:Gozdna kuhinja, 2013

Ni komentarjev:

Objavite komentar