Fosil

Fosil

29. oktober 2008

BRUSNICA (Vaccinium vitis-idaea)

Druga imena:belka, gorenk, matejk, močnica, rdeča borovnica, rdeča črnica, rdeča malenca, samoničje, gamzelišče, grantnik, kopišnica, močnica, samonika.

Družina:vresovke
Zdravilne učinkovine: arbutin, čreslovina, grenčine, vitamina A in C, erikolin. V jagodah pa: jabolčna, citronska, ščavna in jantarjeva kislina, pektin, vitamini A,B, C, kalij, magnezoj, kalcij, železo, jod.
Zdravilne lastnosti: proti boleznim mehurja, proti protinu in sklepnemu revmatizmu.

V listih brusnice je veliko arbutina, ki odlično deluje na vse vrste obolenj mehurja: katar, vnetja, pesek, krče, zadrževanje urina, nagnjenost k močenju postelje. Liste nabiramo jeseni, ko so sadeži zreli. Iz listov napravimo prelitek tako, da 2 čajni žlički posušenih listov prelijemo z veliko skodelico vrele vode. Topel in nesladkan čaj pijemo trikrat dnevno.

Prvi ameriški zdravniki so uspešno uporabljali zdrobljene brusnice za zdravljenje tumorjev in ran. Zato ni bilo presenečenje, ko so dandanašnji zdravniki odkrili, da brusnice vsebujejo obilne zaloge tega antioksidantskega vitamina. Pred kratkim so izraelski raziskovalci odkrili, da so sestavine v brusničnem soku zelo učinkovite proti raznim kužnim bakterijam, ki se prilepijo na zobe in povzročajo gingivitis in bolezni dlesni. Odkrili so tudi, da brusnični sok lahko razkuži urin, kar je dobro za vse, ki trpijo za inkontinenco.

Iz sadežev pripravimo okusno marmelado, ki ima prav tako zdravilne učinke. Sveže jagode so odlično sredstvo proti temperaturi, driski, pljučnim krvavitvam. Iz sadežev lahko skuhamo okusen kompot, ki čisti kri in razkužuje. Džem je odličen dodatek divjačini. Palačinke so odlične, če jih namažemo z brusnično marmelado ali džemom. S svežimi sadeži zdravimo skorbut.

OPOZORILO: Sadežev borovnic ne smejo uživati tisti, ki so nagnjeni k ledvičnim kamnom, ker vsebujejo sadeži oksalne kisline, ki vplivajo na hitrejšo tvorbo kamnov. Vsekakor se priporoča zmernost pri uživanju, velika količina pomeni 2-3 skodelice ali več naenkrat.

Viri: http://vitamini.finechance.com/brusnice.htm
http://sl.wikipedia.org/wiki/Brusnica
Ančka Tomšič: Sto slovenskih stez do zdravja
Jurgen Saupe: Naravni zdravnik
Janez Kromar: Zdravilne rastline
Dario Cortese: Sadje moč naravne hrane

Ni komentarjev:

Objavite komentar