Fosil

Fosil

30. oktober 2008

IZOP, NAVADNI, OŽEPEK (Hyssopus officinalis)

Druga imena: ižep, ižop, ožep, ožepec, sipan, velenduh, blagoduh, miliduh, ožep, sipon, ožepec
Družina: dišeč polgrm
Uporabni deli: cvetni klasi, listi
Značaj: grenak, pekoč, suši, blago greje.
Učinkovine: eterično olje, čreslena kislina, hesperidin, jabolčno kislino, smolo, gumo.
Zdravilne lastnosti: pomaga pri boleznih dihalnih poti, zavira čezmerno potenje, zvišuje krvni tlak, poživlja, odpravlja kronično utrujenost. Uničuje kužne klice, glivice in viruse (Herpes simplex) in krčem. Pomirjujoče deluje tudi na živce. Pomaga blažiti tesnobo. Uravnava mesečno perilo, če izostanek povzroča stres ali napetost. Dokazano deluje proti okužbi s herpesom in mehurčkom, ki jih povzroča.

Leta 1990 je raziskava potrdila, da deluje na virus HIV. Čaj pomaga pri odpravljanju modric in lajšanju bolečin v mišicah. Odpravlja vetrove, sprošča periferne krvne žile, spodbuja znojenje, zdravi lokalna vnetja.


"Ožepek ali izop so poznali že v antični dobi. Cenili so ga kot rastlino, povezano z religioznimi obredi čiščenja. Omenjen je tudi v svetem pismu. V Evropo so ožepek prinesli v 10. stoletju menihi benediktinskega reda, ki so ga uporabljali kot zdravilno rastlino in za odišavljenje svojih likerjev.

Štejejo ga za pomembno medonosno rastlino, saj njega cvetovi močno privabljajo čebele. V biodinamičnem vrtnarjenju je pomembna rastlina, ker odganja listne uši, kapusovega belina, polže in druge škodljivce. V bližini vinske trte povečuje njeno rodnost.
Sveži ali posušeni listi so uporabni v vrečkah za odganjanje moljev in kot odvračalo za bolhe.
V industriji parfumov uporabljajo ožepkovo eterično olje. Suhe cvetove dodajajo različnim dišavnim mešanicam in potpurijem." VIR: http://www.trebnik.com/zelisca/izop.php

Po vrtovih jo sadimo kot začimbo,ki ugodno vpliva na prebavo. Z njim izboljšamo fižolove jedi, enolončnice, sveže solate iz kumaric i paradižnika. Nabiramo cvetoče vršičke in jih sušimo v senci. Drogo hranimo v zaprtih steklenih posodah. Ožepkov čaj pomaga proti zasluzenosti dihal, pri bronhialnem katarju, astmi, težavah v želodcu in črevesju. Dve prgišči droge prelijemo z 1 litrom hladne vode, prekuhamo in pustimo mirovati 15 minut. Čaj precedimo in pijemo mlačnega do 3 skodelice dnevno.

V ljudskem zdravilstvu se porablja kaša iz zmečkanih listov kot obkladek pri revmatičnih obolenjih. Čaj se uporablja pri vnetjih v ustni votlini in požiralniku ter izpiranje vnetih oči.

Sveta Hildegarda pri bolečinah v jetrih in pljučih priporoča ožepkovo vino. Pripravimo ga iz 2 delov sladkega korena, 3 delov cimeta, 4 delov ožepka, 10 delov komarčka. Mešanico prekuhamo v vinu s čebeljim medom tako, da izgine vsa grenkoba. Na liter vina dodajmo toliko medu, da je vino prijetnega okusa. Prevretek pustimo stati 9 dni, nato precedimo in pijemo pri bolečinah v pljučih ali jetrih. Pri zmernih bolečinah pijemo po zajtrku in večerji kozarček vina vsak tretji dan. Pri hudih bolečinah pa devet dni zaporedoma 2 x na dan po kosilu in večerji manjši kozarček.

Eterično olje: povečuje budnost, sprošča živce, pomaga pri živčni in telesni izčrpanosti, povezani s tesnobnostjo ali depresivnostjo. Najbolje se obnese v obdobjih žalovanja, ali za premagovanje občutka krivde. Dobro se veže s timijanom in evkaliptom. 5- ali 10 kapljic dodamo vodi za kopanje.


OPOZORILO: Nosečnice in doječe matere naj se izogibajo vsem pripravkom iz izopa. Prav tako ljudje z visokim krvnim tlakom, ni primeren za otroke. Tisti, ki so alergični na origano, so lahko alergični tudi na ožepek.


Viri: Ančka Tomšič Sto slovenskih stez do zdravja
Jurgen Saupe: naravni zdravnik
Janez Kormar: Zdravilne rastline
Peter Pukownik: Almanah letnih časov (zbrka Sveta Hildegarda)
Naravna zdravila, MK ; 2007
Penelope Ody: Zdravljenje z zelišči, 1994
Velika knjiga o zeliščih, MK; 2010

Ni komentarjev:

Objavite komentar