Fosil

Fosil

26. oktober 2008

JETIČNIK (Veronica officinalis)

Druga imena: jetečnik, jeterčnik, lehtica, navadni jetičnik, veronika , vrednik, sorej, očist.

Družina: črnobinovke
Učinkovine:čreslovina, grenčine, aukubin, glikozid
Zdravilni učinki:
Rimljani so mu pripisovali, da je zdravilna rastlina za vse. Kneipp je menil, da varuje pred jetiko, pomaga proti putiki in odpravlja sluzi iz telesa. Danes velja, da zdravi: ledvične bolezni, pomaga pri celjenju ran, težavah z dihali, vročinskih obolenjih, kjer je priporočljivo znojenje. Priporoča s tistim, ki imajo težave z želodcem, vranico, pozdravi tudi mehur in sečila. Skupaj s koprivo odlično čisti kri. Zmanjšuje poapnenje žil, čisti kri, znižuje holesterol. Pomaga proti starostnemu srbenju. Pomaga proti zasluzenosti želodca in črevesne motnje. Čaj je uspešen je proti nevrozi, ki je posledica duševnih preobremenitev, pomirja, povečuje spomin in prežene omotico. Učinkovit je proti revmatičnim in protinskim bolečinam kot tinktura.

Nabiranje: Najdemo ga na suhih tleh, raste v gozdovih na posekah, ob ograjah, v grmovju, v jarkih, na poteh in gozdnih obronkih. Cvete od maja do avgusta, takrat nabiramo cvetje, ki je zdravilna droga.

Čaj: zvrhano čajno žičko droge poparimo z 1/4 litra vode, pustimo nekaj minut.

Svež sok: Sveže cvetje operemo in iztisnemo sok. Napolnimo v majhne steklino in shranimo v hladilniku.

Prsni čaj: 200 g jetičnika, 100 g pljučnika, 100 g papeževe sveče, 100 g suličastega trpotca, vse skupaj dobro premešamo. Eno žličko mešanic prelijemo s skodelo vrele vode in po 5 minutah odcedimo. Pijemo po požirkih med obroki, dve skodelici dnevno. Po želji osladimo s cvetličnim ali žajbljevim medom.


Poparek proti jetrnim boleznim: 100 g posušenih nasekljanih regratovih korenin, 100 g jetičnika (nadzemni del rastline, ki ga naberemo takrat, ko cveti) ter 50 g prehaljenke in 50 g potrošnika. Vse skupaj dobro premešamo, s skodelico vrele vode in žličko mešanice pripravimo poparek, ki mora stati 3 minute, potem ga odcedimo. Pijemo po požirkih med obroki, 2 skodelici dnevno, Sladimo z medom, saj je neprijetno grenkega okusa.


Tinktura: pest sveže sesekljanih rastlin namakamo 3 tedne v močnem žganju na soncu. Precedimo. Tinkturo ob revmatičnih bolečinah in protinu jemljemo 2 x dnevno po 12 kapljic na sladkorju ali vtiramo v boleča mesta.


Čaj zoper kožne bolezni, starostno srbenje: 2 dela jetičnika, en del bezga, en del divje mačehe, en del orehovih lupin.

Ni komentarjev:

Objavite komentar