Učinkovine: eterično olje, smole, čreslovine, inulin, fitoncidi, ki po novejših odkritjih zavirajo razvoj povzročiteljev tifusa, paratifusa, griže in drugih črevesnih vnetij. Ima učinek antibiotika.
Korenine izkopavamo marca in aprila ter v oktobru po cvetenju. Korenine pred sušenjem operemo in razrežemo in sušimo na soncu ali v pečici.
Kadar kompava zapre svoj cvet, se obeta sabo vreme. Mlade cvetove tako kot srčike artičok uporabljajo v kulinariki, kmetje so jo včasih uporabljali za sirilo. V zdravilstvu se uporablja posušena korenina. Nekateri jo dodajajo živalski krmi, da živalim preženejo zajedavce in pospešujejo tek.
Prevretek: Žlico narezane korenine kuhamo 10 minut v 1/2 litra vode. Prevretek pomaga pri lajšanju težave pri prehladnih vnetjih sečil, želodčne sluznice. Zjutraj in zvečer popijemo po pol skodelice prevretka.
Vino: Korenino kompave namočimo v belem močnem vinu. S toplimi obkladki zdravimo rane, ki s nerade celijo, lišaje, čire.
Tinktura: 2 žlici narezanih korenin namočimo v 1dl žganja. Hranimo jo v temnem in hladnem prostoru.
Posušene korenine uporabimo za pripravo čaja, ki učinkuje proti navadnim glistam in trakulji. Pospešuje izločaje urina in potenje. uporabljamo ga za grgranje pri aftah v ustni ali žrelni votlini.
OPOZORILO: Čaj, če ga uživamo v preveliki meri, povzroča bruhanje in driske.
Ni komentarjev:
Objavite komentar