Fosil

Fosil

30. oktober 2008

KOMARČEK, KOPER, NAVADNI (Foeniculum vulgare)

Druga imena: fenkejl, morski janež, sladki janež, koromač, komorač, koper, koprc, koprivec, koromač, morač
Značaj: topel, suh, pekoč, sladek
Družina: kobulnice
Učinkovine: eterično olje anetol ((80%), zato je po okusu podoben janežu,  škrob , sladkor
Droga: plodovi, listi redko korenina: Pri koromaču je užitno prav vse in se uporablja v kulinariki.
Zdravilne lastnosti: proti kašlju in napihnjenosti , vetrovom, vnetjem, spodbuja krvni obtok ter izločanje mleka in urina, blaži izkašljevanje.
Stari Grki so iz lističev stebel in  semen pripravljali očesno vodico, ki naj bi poskrbela z dober oz. oster vid. Uporabljali so ga tudi kot protistrup proti kačjim pikom.  Koromačevo olje tonizira mišice.  Zunanje pomaga pri revmatičnih in kožnih obolenjih.  Koromačev čaj je diuretik in pomaga pri pesku v sečilih. Koromač (korenina ) čisti kri poleg zelene, peteršilja in  belušev. Po ajurvedi deluje toplo in zmanjšuje presežni doši vato in kapho.   Danes ga priznavajo kot učinkovito sredstvo za zdravljenje anemije, saj vsebuje železo in spodbuja nastanek hemoglobina. Uporabljajo ga pri bakterijskih in virusnih okužbah dihal.  Pri testiranjih glede Candide albicans pa so ugotovili, da so bili v roku 24 ur uspešnejši izvlečki granatnega jabolka, kumina in druge.

Komarček izvira iz jugozahodne Azije in je prišel na zahod s prvimi velikimi karavanami. Najprej se je razširil predvsem okoli področja Sredozemskega morja, potem je bil s trgovino razširjen po vsej Evropi. Rimljani so verjeli, da komarček pozitivno vpliva na vzdržljivost in vid. V srednjem veku so duhovniki odločili, da je komarček ena izmed devetih svetih zelišč za preprečitev bolezni. Komarček so uporabljali tudi za povečanje libida in še za marsikaj.

Čaj iz zmletih ali zmečkanih semen dajemo majhnim otrokom proti vsem črevesnim in želodčnim težavam. Hkrati deluje proti kašlju, umirja. Čaj pripravimo iz čajne žličke stolčenih ali zmletih semen, ki jih zavremo v 1/4 litra vode, pustimo 5 minut, odcedimo. Dojenčkom s črevesnimi krči lahko po vsakem hranjenju ponudite dve čajni žlički skuhanega komarčkovega čaja.

Iz semen in drobno narezanih listov in stebel lahko pripravimo močan prevretek za izpiranje vnetih oči, vnete ustne in žrelne votline, pri odrgninah in vreznininah. Pripravijo obkladek, ki hladi in zdravi.

Čaj, ki pomaga pri hujšanju: Komarček vsebuje določene snovi, ki vplivajo na prebavo, želodčne težave, na apetit in slabokrvnost. Komarčkov čaj, narejen iz stisnjenega semena, pomaga pri hujšanju predvsem zato, ker odvzame občutek lakote in hitreje prebavi maščobo v hrani. 3 x na dan pijemo prevretek, iz ene čajne žličke semen in 2 žličk korenin komarčka. Seveda pa moramo paziti tudi na prehrano, ki jo uživamo v času diete.

Komarčkov čaj pripravljamo iz celega semena rastline. Je idealen pri vseh boleznih črevesja in želodca pri vseh starostih. Vzamemo 2-3 žličke semen na 1 liter vode, zrna 3 minute kuhamo, potem pa še pustimo 10 minut v vodi, preden precedimo.

Začimba: Pri kuhi lahko uporabite zelene dele kot tudi seme. Komarček ima okus, podoben janežu, ki pride do veljave predvsem pri marinadah, juhah in solatah. Kot začimba komarček nikdar ne manjka v kislih kumaricah, dodajamo ga ribam, mesu, siru. Mlade listne nožnice skuhamo, zabelimo z maslom in drobtinami ali pa jih dodamo v zelenjavno juho. Liste lahko vložimo v olje ali kis in uporabljamo za začinjanje jedi. Komarček v zeliščnih in dišavnih mešanicah okrepi delovanje drugih zelišč.
Koromač se ujema s koprom, odlična sta pri pripravi  oranžnih buč hokaido.

Sestavine za 4-6 oseb:
2 kg očiščenih in opranih brancinov brez lusk,
sol,
poper,
sveže zmlet črn poper,
10 svežih ali posušenih stebel sladkega janeža,
olivno olje,
4 žlice janeževega likerja.

Postopek: Pečico segrejemo na 180 stopinj. Ribo natremo s soljo in poprom, trebušno votlino napolnimo z dvema stebloma sladkega janeža. Ribo natremo z oljem, namažemo ponev, preostala stebla janeža položimo v ponev in nanje ribe in jih pečemo 30-40 minut, dokler meso ne postane čvrsto. Če uporabimo tudi janežev liker, ga najprej segrejemo, z njim polijemo ribe in ga zažgemo. Ko plameni ugasnejo, ribe preložimo na servirni pladenj na mizo.

Zdravilna palačinka pri želodčno-črevesnem katarju. Vzamemo 1 del gomolja komarčka, 1 del in 1/2 kopriv in 5 delov luštreka. Rastline in zelenjavo operemo, sesekljamo, dodamo moko, začimbe po okusu in naredimo testo, ki ga spečemo na ponvi z malo ali celo brez maščobe.

Gojenje: Komarček lahko v vrtno zemljo nasadite spomladi, upoštevajte pa, da lahko rastlina zraste do višine 1,5 metra in potrebuje zaradi tega veliko prostora. Mesto na žgočem soncu in nekaj dodatnega apna je vse, kar ta bujna rastlina razvejanega videza od vas zahteva. Tudi v ozadju vaše grede pride do izraza, bledo zeleni lističi in rumeno cvetoči dežnikasti cvetovi ustvarijo poseben učinek. Semenske dežničke občasno odstranite, prede lahko seme pade na tla. Obrnjene semenske dežničke obesite za sušenje nad posodo. Seme izpade samo in imeli ga boste dovolj, da ga boste lahko celo zimo uporabljali v kuhinji. Zelene dele janeža lahko tudi zamrznete, kar ima prednost pred sušenjem. Med sušenjem se izgubi preveč arome.

Komarček uvršča sveta Hildegarda med zelo zdravo zelenjavo in zdravilno rastlino. Če komarček ali njegova semena uživamo vsak dan na tešče, bomo imeli v sebi manj sluzi in gnilobe, pregnali bomo ustni zadah, zbistril se nam bo vid. Komarček kot zdravilno rastlino lahko uživajo tako dojenčki, odrasli kot stari ljudje kot čaj, zelenjavo ali solato surovega ali kuhanega. Pomaga nam proti depresijam. Bolniki naj jedo komarček in si natirajo sveže stisnjenim sokom čelo, senca, prsi, predel okoli želodca, enkrat do trikrat dnevno najmanj 4 do 6 tednov. Komarček pomaga tudi osebam, ki jih vedno zebe, ki trpijo zaradi prenizkega tlaka in tistim, ki trpijo za premočnim delovanjem ščitnice.

OPOZORILO: Kljub zdravilnosti z uporabo ne pretiravajmo. Ker spodbuja krčenje maternice, se mu morajo nosečnice izogibati v večjih količinah v prehrani.

Viri: Pukownik peter: Almanah letnih časov (zbirka Sveta Hildegarda)
http://www.bakker-holland.si/G_484/Komarček-Foeniculum-vulgare.htm
Penelope Ody: Zdravljenje z zelišči, 1994

Ni komentarjev:

Objavite komentar