Fosil

Fosil

26. oktober 2008

KORENJE (Daucus carota)

Druga imena: kuzmorka, merlin, navadni koren, svinjski koren.

Družina: kobulnice
Učinkovine: vitamini A, B1, B2, C, H, vlaknine, belajkovine, flavonoidi, eterično olje.

Zdravilni učinki: Uživanje korena povečuje število rdečih krvničk, je najboljše dietno zdravilo za bolna jetra. Korenčkov sok, ki ga pijemo na tešče vsako jutro nam pomaga pri obnovi jeter, pri težavah z dihali. Korenčkova juha je naravno zdravilo proti driski. Skuhajmo 1/2 kg rdečega korenja v litru vode. Ko se zmehča, ga zmeljemo v kašo, dodamo tekočino, da dobimo 1 liter zmesi. , vmešamo 3 g soli in jed je pripravljena. Juha lahko stoji 24 ur.
Že živo oranžno-rumena barva korenja nam pove, da vsebuje veliko betakarotena, iz katerega v telesu nastaja vitamin A. pomanjkanje tega se kaže kot nočna slepota (kurja), kronično pomanjkanje pa lahko vodi celo v slepoto. Varuje nas pred gnilobnimi procesi v črevesju, odpravlja vodenične otekline in ledvičnih bolezni. Biotin uravnava delovanje lojnih žlez, preprečuje zamaščenost kože, prezgodnje izpadanje las, vitamin E pa nas kot antioksidant varuje pred obolenji.
Proti hripavosti, astmi : 3 velike korene kuhamo 1/4 ure. nato jih nastrgamo in iz njih iztisnemo sok. Zmešamo ga z vodo, v razmerju en del soka, dva dela vode. Pijemo čim bolj vroč napitek po kozarčkih 6 x dnevno.
Proti čiru ali gastritisu pomaga pitje čiste korenčkove juhe. 1/2 kg korenja zrežemo na kolute kuhamo in ga 1/2 ure kuhamo v poldrugem litru vode, ki jo solimo. Juho pijemo čim bolj vročo. Kura traja 10 dni.


S korenčkovim sokom odpravimo pekočo zgago.

Morda ni odveč poudariti, da se vitamin A topi samo v maščobah, zato je najbolj, da ga uživamo pripravljenega v solati, z olje, maslom, mastjo ali smetano.

Juha s korenjem in jabolkom:
Na vroče olje dodamo curry in pražimo približno 2 minuti.
Nato dodamo opran in narezan korenček, sesekljano čebulo in narezano jabolko. Vse skupaj dušimo 15 minut. Med dušenjem posodo večkrat pretresemo. Nato mešanico preložimo v mešalnik in prilijemo polovico jušne osnove. Gladko zmes nato ponovno prelijemo v posodo in dodamo še preostali del jušne osnove. Juho posolimo in popopramo. Preden juho postrežemo ji dodamo še jogurt.

Presna korenčkova juha z lešniki:
2 manjši jabolki olupimo in narežemo na krhlje. Ostrgamo 250 g korenja in narežemo . S paličnim mešalnikom zmeljemo jabolka, korenje, 50 g mletih lešnikov, žličko javorjevega sirupa, ingver, cimet, 4 dl vode. Juho lahko po okusu še solimo ali popramo.

Kolač iz korenja:
Sestavine: pšenična bela moka 250g, pecilni prašek, cimet, 1 čajna žlička, sladkor - rjavi 150g,
korenje 125g, jabolka 2 kosa, orehi 60g, 2 jajci, olje - sončnično 150g,

Sestavine za namaz: skuta - polnomastna 90g, margarina 90g, sladkor - v prahu 175g,
pomarančna lupina.

Postopek:
V posodo damo moko, pecilni prašek in cimet, ter dodamo sladkor. Vse skupaj dobro premešamo. Korenje olupimo in naribamo. Jabolki olupimo in naribamo. Orehe sesekljamo.
Korenje, jabolki in orehe damo k moki, dodamo jajci in olje, ter vse skupaj dobro zmešamo.
Pekač obložimo s peki papirjem. Vanj damo maso in pečemo 1 uro na 180° C. Ko je kolač pečen, ga zvrnemo iz pekača in pustimo da se ohladi.


Priprava namazaV posodo damo skuto, margarino, sladkor v prahu in pomarančno lupino. Vse dobro premešamo da nastane gladka masa. S to maso namažemo kolač po zgornji površini.

Zdravilna pa je tudi cela rastlina s semeni vred. Vsebuje veliko eteričnih olj, zato razkužuje sečila, priporočajo jo pri vnetju sečnega mehurja in prostate. Lahko ga uporabljamo tudi pri zdravljenju ledvičnih kamnov. V kombinaciji z drugimi zelišči pa pri protinu in revmi, ker je diuretik, ki pripomore k čiščenju organizma. Semena so pomirjajoč karminativ, zato olajšajo napenjanje in pomagajo pri koliki.

Uporabljamo posušene dele rastline in semena, ki jih nabiramo od zgodnjega do poznega poletja., ko rastlina cveti, ali pa med poznim poletjem in zgodnjo jesenjo, ko zorijo semena.

Poparek iz zelišča: Žličko posušenega zelišča prelijemo s skodelico vrele vode in namakamo 1o-15 minut. Tekočino pijemo trikrat na dan. Poparek iz semen pripravimo iz 1/3 do 1 žličke semen na skodelico vode.

Tinktura: Trikrat na dan vzamemo 1-2 ml tinkture, ki jo pripravimo po splošnem receptu.

Pri okužbah sečil v čaje mešamo zimzeleni gornik in rman.



Vir: David Hoffmann: Zelišča: ceostno zdravljnje
Jurgen Saupe: Naravni zdravnik
Petra Kavšek: Gozdna kuhinja, 2013

Ni komentarjev:

Objavite komentar