Fosil

Fosil

26. oktober 2008

KRHLIKA (Rhamnus frangula)

Druga imena: gadov les, kačje grozdje, kozje maslo, krhličevje, pasja češnja, pasje grozdje, hudales.
Družina: Krhlikovke
Učinkovine:glikozidi, grenčine, sladkor
Za zdravljenje uporabljamo lubje, ki ga nabiramo v maju in juniju, pred uporabo mora odležati najmanj eno leto, da izluži strupene učinkovine, ki povzročajo črevesne krče in bruhanje. Drug način je, da lubje najmanj eno uro pečemo v pečici pri 100 stopinj Celzija. Z veliko mero uspeha se je uporablja lubje proti glistam in drugim črevesnim parazitom. Prevretek, ki ga vtiramo v dlesni pomaga pri vnetju dlesni (gingivitisu). Raziskava leta 1976 je pokazala, da izvleček iz semen krhlike zavira rast tumorjev, leta 1991 pa, da izvlečki uničujejo tudi viruse.

Odpravlja zapeko, ne da bi se je telo navadilo in tako ulenilo črevesje, če jo uporabljamo tudi do 10 dni. Stranski učinki niso znani. Čaj pripravimo tako, da žličko lubja prelijemo z 1/4 litra vode, ki jo prevremo in odcedimo. Pripravimo lahko tudi mrzel izvleček, ki mora počivati en dan.

OPOZORILO: Pri ameriški krhliki velja opozorilo, da jo uporabljamo le pod zdravniškim nadzorom, zato je potrebna previdnost tudi pri krhliki. Jemljemo jo lahko le 8-10 dni in je ne kombiniramo z drugimi odvajali. Ni primerna za otroke do 15 leta in nosečnice. Daljša uporaba lahko povzroči neravnovesje kalija v telesu. Sveže lubje je strupeno, zato ga ne uporabljamo. Nobenih pripravkov ne uporabljamo med nosečnostjo in dojenjem. Preveliki odmerki lahko povzročijo krče, pred uporabo se posvetujte z zdravnikom.

Vir: Naravna zdravila, MK; 2007

Ni komentarjev:

Objavite komentar