Fosil

Fosil

27. oktober 2008

LAPUH (Tussilago farfara)

Druga imena: klobčič, lepje, lapušček, lepiš, lepuh, oslova stopinja, potočenca, repuh, svinjarica.
Značaj: topel, pekoč, nekoliko sladek
Družina: nebinovke/košarice
Učinkovine: grenčina, čreslovina, organske spojine, sluz, inulin, cink, eterično olje, glikozide, kalij, kalcij, natrij, magnezij in alkaloid senkirkin, ki je zdravju nevaren. Povzročal naj bi pri poskusih na živali celo rak jeter.
Zdravilni učinek: Pomaga proti prehladnim obolenjem, vnetjem prsi in žrela, hripavosti, bronhialni astmi, vnetju rebrne mrene. Cvetove nabiramo od marca do aprila, liste pa do junija. Liste in cvetove dobro posušimo v senci in jih med seboj pomešamo. Za pripravo čaja potrebujemo 2 žlički mešanice in skodelico vode. Čaj pustimo kratek čas stati, pijemo še toplega. Lapuhov čaj čisti kri. Uporabljamo ga tudi zunanje pri opeklinah, vnetjih, oteklinah, vnetjih krčnih žil. Ljudsko zdravilstvo je celo priporočalo polaganje svežih listov na čelo, če nas muči glavobol, sok listov pa si nakapamo v uho pri vnetjih srednjega ušesa.



Pri bronhitisih inhaliramo vroč čaj, ki nam olajša izkašljevanje.

V maju zrasle liste lahko uporabljamo kot jušno zelenjavo ali kot solato, ker vsebujejo veliko vitamina C.



Pri prsnem čaju lahko dodamo za boljše učinkovanje še drobnolistni lučnik in ozkolistni trpotec. Priporoča se največ tri skodelice dnevno.

Čaj zoper naduho: V enakem razmerju zmešamo lapuh, trpotec in žajbelj. Skuhamo čajno žličko zdrobljenih brinovih jagod v 1/4 litra vode (10 minut), ko prevretek odstavimo dodamo še žličko mešanice z lapuhom, pokrijemo in pustimo stati še 10 minut. Pijemo 3x na dan po eno skodelico. Čaje precedimo skozi gosto krpo, da ustavimo dlačice lapuha, ki dražijo sluznico.



OPOZORILO: Po zadnjih dognanjih vsebuje lapuh tudi alkaloid serkirkin, ki je zdravju nevaren, saj je pri poskusih na živalih povzročil rak jeter, zato je pri uživanju lapuhovih preparatov potrebna izjemna previdnost, oziroma bolje, da se jim popolnoma izogibamo. V nekaterih državah je zato raba lapuha prepovedana.

Penelope Ody: Zdravljenje z zelišči, 1994

Ni komentarjev:

Objavite komentar