Fosil

Fosil

28. oktober 2008

TAVŽENTROŽA, NAVADNA (Centaurium minus)

Druga imena: cintara, cintaver, čantora, grenka trava, gorčica, griževnjak, tisočnica, trešlika, zlati grmiček.
Družina: sviščevke
Učinkovine: eterično olje, glikozidne grenčine, flavonoidi, smola, palmitinska kislina, sluz, sladkor, vosek, magnezij.
Zdravilne lastnosti: Proti želodčnim katarjem, pomirja krče, odpravlja glavobol, hrani kri, pospešuje delovanje jeter in pomaga proti slabokrvnosti.

Je grenkega okusa in poživlja delovanje žlez, da se poveča izločanje sline in želodčnega soka. Iz zeli, ki jo nabiramo v času cvetenja (julij-september) pripravljamo čaj , ki ga ne prekuhamo. Drogo samo prelijemo z mrzlo vodo in ga pijemo po 5-6 urah. Čaj naj ima sobno temperaturo. Pospešuje delovanje želodca in tek. Čaj učinkuje proti mršavosti in debelosti, saj ureja prebavo. Pijemo ga vedno pred jedjo, nikoli takoj po jedi. Sladkornim bolnikom so zeliščarji prepisovali tavžentrožo in pelin v razmerju 1:1. Tavžentroža je obvezna sestavina raznih grenčic. Želodčna grenčica: 150 g tavžentrože, 100 g brinovih jagod, 100 g rabarbarine korenike, 50 g navadnega rmana, 30 g koreninic kolmeža, 20 g pelina. Korenine drobno narežemo, jagode zmečkamo, mešanico stresemo v 5 litersko steklenico, vanjo nalijemo 2,5 litra 90% vinskega cveta in pustimo stati 2 dni

Pri nabiranju režemo celo rastlino brez korenin nekaj centimetrov nad tlemi, nikoli je ne trgamo. Rastlino sušimo v senci na prepihu.

Vino za vzpodbujanje teka: zel prelijemo s suhim belim vinom, dodamo limonino lupino in pustimo mirovati 2 tedna. Pijemo kozarec vina pred jedjo. Ali pa 70 g tavžentrože, 45 g kamilic, 50 g sesekljanih lupin bio pridelanih pomaranč ter skodelico pomarančnega soka dodamo v 1,5 litra dobrega belega vina. Postavimo za 21 dni na sonce, potem pripravek precedimo. Pijemo po kozarček pred kosilom in večerjo ter takrat kadar nas peče zgaga.
OPOZORILO: Terapija s tavžentrožo ne sme trajati več kot 10 dni, saj lahko oćno vzdraži želodčnos luznico. Ni primerna za bolnike z želočno razjedo ali razjedo na dvanajstniku. Ne uporabljajte je med nosečnostjo.
Naravna zdravila, MK; 2007
Wikipedija (slika)

Ni komentarjev:

Objavite komentar