Fosil

Fosil

28. oktober 2008

VIJOLICA, DIŠEČA (Viola odorata)

Druga imena: babji stolček, fiola, fiolca, ljubica, vijolica
Družina: vijoličevke
Značaj: vlažen, pekoč, mrzel, malce grenak
Uporabni deli: listi, cvetovi
Učinkovine: saponini, eterično olje, odoratin, grenčine
Zdravilni učinki: proti kašlju, deluje protivnetno, diuretično, spodbuja izkašljevanje, zdravi tumorje

Vijolica je prastaro zdravilo. Spomladi (marca in aprila) nabiramo cvetove vijolic brez čašic, kasneje liste, jeseni pa korenine. Vse rastlinske dele posušimo v senci. Hranimo jih v zaprtih posodah. Dve čajni žlički droge prelijemo z mrzlo vodo, zavremo in pustimo nekaj časa mirovati. Čaj odlično zdravi vse bolezni dihalnih poti. Pijemo ga ob trdovratnem kašlju, bronhitisu in astmi. Uporabljamo ga za krepitev srca in zoper nespečnost. Zelo dobro učinkuje pri gripi, revmatičnih težavah in protinu. Nesladkan čaj grgramo ob vnetih mandeljnih. Je odlično zdravilo za ekceme in druge težave s kožo. Z daljšo uporabo poparkov lahko precej ublažimo revmatične težave. Njene zdravilne lastnosti uporabljamo za zdravljenje okužb v ustih, kožnih obolenj kot je razpokana koža.

Nedavne raziskave na Švedskem dopuščajo domnevo, da pomaga pri zdravljenju raka. Peptidi imajo citotoksičen učinek in s tem zavirajo rast nekaterih vrst malignih tumorjev. Tudi David Hoffmann trdi, da vsaj nekoliko vpliva na preprečevanje nastajanja malignih tvorb. V tridesetih letih so z njo zdravili pljučnega in prsnega raka. Ponekod jih še danes vključujejo v terapijo, še zlasti po operacijah, da preprečijo razvoj sekundarnih tumorjev. Nedavne raziksave so dokazale vsebnost spojin, ki zavirajo rast in preprečujejo nastajanje tumorjev. Rastlino nabiramo spomladi.

Čaj zgoščen s sladkorjem se spremeni v sirup, ki ga pri kašlju dajemo otrokom. Drug način je, da v liter vode damo 3 prgišča svežih cvetov dišeče vijolice in 1 kg sladkorja. To pustimo stati pol dneva, nato pokuhamo v vodni kopeli ter nalijemo v steklenice. Jemljejo 3 žlice na dan. Pri nabiranju pazimo, da nabiramo samo dišečo vrsto, saj druge zmanjšujejo njeno zdravilnost.

Pri bronhitisu lahko prelijemo žlico listov dišeče vijolice s skodelico vrelega mleka, pokrijemo, počakamo 15 minut in precedimo. Osladimo z medom in pijemo 3x na dan po eno skodelico.

Kis: V kis (jabolčni ali vinski) damo prgišče cvetov in listov, ki jih zavremo in pustimo stati 1-2 uri. S kisom si pri migreni natiramo senca, uporabljamo za vroče obkladke pri revmi in protinu ali v kulinariki.

Olje: Žlico cvetov damo v 1/2 dl hladno stisnjenega olja in kuhamo v parni kopeli 2 uri. Ožamemo skozi gosto krpo in dobimo vijolično olje. Shranimo ga v temni steklenici. Enak postopek velja tudi za druga olja.

Vijolični listi in cvetovi so odlični tudi v regratovi spomladanski solati.
Vijolično olje, olje iz vijolic: Vijolica je dobra tudi proti mračenju vida. Olivno olje segrej na soncu ali nad ognjem v loncu, vrzi noter pest vijolic, da bo olje gosto. S tem napolni kozarec in shrani. Z oljem si zvečer namaži veke in pazi, da olje ne pride v oko. Tak je nasvet svete Hildegarde. Ostali recepti svetujejo, da v kozarec ali steklenico damo cvetove vijolic, zalijemo z olivnim oljem in postavimo na sonce, da se vijolice izlužijo. Drug recept pravi, da lahko olivno olje segrejemo v ponvi, dodamo vijolice in segrevamo, dokler se masa ne zgosti. Če vijoličnemu olju dodamo nekaj kapljic rožnega olja.
Če nas pečejo oči zaradi konjunktivitisa oz. vnetja očesne veznice, si pripravimo sok iz 3 delov vijolic, 6 delov vrtnic, 2 dela komarčka in pomešamo z malo vina. Pred spanjem se namažemo okoli oči in pazimo, da nam sok ne zaide v oči.
Pri melanholiji, depresiji sveta Hildegarda priporoča naj si skuhamo vijolice (50g) v vinu (1 liter), jih precedimo, dodamo galgant in sladki koren po okusu. Pri vsaki psihični obremenjenosti pomaga, če ga pijemo.
Mazilo iz vijolic: pomaga proti glavobolom, bolečinam v ledvicah in pojavljanju ohromelosti. Soku vijolic dodamo za tretjino soka olivnega olja in kozje masti, da se mazilo zgosti. Vse skupaj zavremo v loncu in odstavimo. Pripravek naj vsebuje 3% dišeče vijolice. Shranimo v kozarcih.

OPOZORILO: Preveliki odmerki lahko povzročijo bruhanje. Če ste noseči ali dojite, pripravkov ne uporabljajte.

David Hoffmann: Zelišča: celostno zdravljenje
Peter Pukownik: Almanah letnih časov (zbirka Sveta Hildegarda)
Naravna zdravila, MK; 2007
Penelope Ody: Zdravljenje z zelišči, 1994
Velika knjiga o zeliščih, MK; 2010

Ni komentarjev:

Objavite komentar