Fosil

Fosil

28. oktober 2008

ZLATA ROZGA (Solidago virgaurea)

Druga imena: trebuhovka, poganska trava, zlata palica, zlatenica.
Družina: nebinovke/košarice
Učinkovine:eterično olje, čreslovine, grenčine, saponini, flavonoidi
Zdravilni učinki:Pri težavah z ledvicami in mehurjem, jeter, revmo in artritisom. Zmanjšuej prepustnost žil in jih krepi. Pitje čaja pomaga pri kroničnem nosnemu katarju in senenem nahodu. Priporočajo pri glivičnih obolenjih nožnice in ust. Njeno učinkovitost so potrile raziskave.

Doma je v Evropi in Aziji, pa tudi v Severni Afriki in Severni Ameriki.
Uporabni del zel, tako posušena kot sveža. Po slovenski zdravilski zakonodaji, ki loči tri skupine zdravilnih rastlin, je navadna zlata rozga uvrščena v najvarnejšo skupino H, ki ima enak pravni položaj kot hrana.
Kot diuretik žene na vodo, zato ga uporabljamo za izpiranje sečil, posebno še vnetih in pri ledvičnem pesku. V ljudskem zdravilstvu tudi »čisti kri« pri protinu, revmatizmu, vnetju sklepov, ekcemih, in v mnogih drugih okoliščinah, kot večina zdravil z vsebujočimi saponini. Zunanje z njo izpiramo vneto ustno in žrelno sluznico in slabo celjene rane, zdravilni učinek pa se pripisuje vsebujočim čreslovinam. Pomaga proti krvavenju iz črevesja in obolenjih ledvic. Čaj nam pomaga tudi pri čustvenih pretresih.

Odmerek za čaj za odrasle: Približno poldrugi deciliter kropa se prelije čez eno ali dve žlički (2-4 g) droge, lahko se tudi droga vsuje v hladno vodo in krajši čas prevre, odstavi in po 10 minutah precedi. Skodelica toplega napitka se običajno popije dva- do trikrat na dan med obroki.

Novejša dognanja so potrdila izkušnje ljudske medicine. Saponini, ki jih vsebuje zlata rozga delujejo stimulativno na imunski sistem. Z blagim draženjem želodčne in črevesne sluznice sprožijo obrambni saponini odziv imunskega sestava, uničujejo kužne glivice, denimo Candido, skupaj s flavonoidi pa blažijo vnetja in ščitijo krvne žilice. Nesaponinski del zniža krvni tlak in pomirja.

Avgusta in septembra nabiramo zgornje dele rastlin s cvetovi. Drogo uporabljamo za pripravo čaja: V ta namen vzamemo 25 g posušene droge, 1/4 litra vode. Čaj močno pospešuje potenje, izločanje urina, čisti kri, blaži krče. Pijemo pri vnetih ledvic, mehurja, pesku in kamnih. Čaj istočasno odstranjuje vodo, lajša težavo pri vodenici na srcu, in v nogah. Zlato rozgo dodajamo čajem proti artritisu in revmi. Pravijo tudi, da ustavlja krvavitve in drisko.

Zunanje lahko čaj uporabljamo za izpiranje in kot obkladke pri trdovratnih gnojnih ranah, izpuščajih, turih ter za grgranje. Na odprte rane lahko položimo sveže, rahlo zmehčane liste. Sveži listi lajšajo bolečine pri pikih, ugrizih žuželk, ker odpravlja srbenje. Čaj uporabljamo tudi za umivanje otrok, če se jim vname koža zaradi plenic.

Zlata rozga se veliko uporablja v homeopatiji za razstrupljanje telesa.

OPOZORILO: Čaj draži sluznico in ledvica, zato nam lahko tudi škoduje. Večje količine in dalj časa lahko uživamo samo pod zdravniškim nadzorom. Ne sme se uporabljati pri edemih oziroma zastoju vode zaradi oslabelega delovanja srca in ledvic. V primeru kroničnega ledvičnega obolenja se lahko jemlje le pod zdravniškim nadzorom. Nosečnicam in doječim materam se ne priporoča iz splošne previdnosti.
Janez Kromar: zdravilne rastline
Andrej Dvoršak: Padarske bukve
Jurgen Saupe: Naravni zdravnik
Naravna zdravila, MK; 2007

Ni komentarjev:

Objavite komentar