Fosil

Fosil

16. november 2008

BEDRENEC, NAVADNI (Pimpinella saxifraga)

Druga imena: Bedrenik, Bibernelica, Bibrov koren, Črna pura, Divji janež, navadni divji janež, Madrovc, Piberc, piberk, piberl, Pimpanelica, Žabečjek, žabičnik, Žlahtnik, žlahtenca, žlahnik
Družina: kobulnice
Droga: korenina
Učinkovine: eterično olje, čreslovina, grenčine, saponini
Zdravilne lastnosti:proti bronhitisu in astmi, proti nečisti koži, protinu revmi, vnetju grla, proti oteklinam dlesni uporabimo čaj za izpiranje.
Korenino bederenca nabiramo zgodaj spomladi ali v jeseni po cvetenju. Očistimo jo v vodi, vzdolžno narežemo in posušimo v senci, do konca pa v pečici na 50 stopinj Celzija. Iz korenine pripravljamo tudi izvleček ali čaj v razmerju 1 čajna žlička droge na 1/4 vode. Pri bronhitisu ali astmi lahko spijemo do 3 skodelice čaja na dan.
Droga uporablja pri zdravljenju bronhitisa, pa tudi pri infekcijah zgornjih dihalnih poti kot je hripavost. Pripravki iz droge olajšujejo izkašljevanje in tudi pomirjajo kašelj. Poparki droge ali tinkture se uporabljajo za grgranje pri vnetnih obolenjih ust in žrela, saj ima droga tudi antiseptično delovanje. Pri trdovratnih in ponavljajočih se vnetjih v grlu uporabimo za grgranje čajno mešanico iz dveh delov korenine bedrenca, dveh delov cvetov kamilice in enega dela korenike srčne moči. Čaj iz korenine bedrenca pripravimo tako, da damo zvrhano žličko droge v 1 l hladne vode in zavremo. Po minuti vrenja čaj precedimo. Pri bronhitisu spijemo trikrat na dan eno skodelico z medom oslajenega čaja. Na enak način pripravimo tudi čajno mešanico za grgranje. Omenjena je tudi uporaba pri astmi. Zaradi diuretičnega delovanja pripravke iz droge priporočajo za lajšanje težav pri ledvičnih kamnih in kamnih v mehurju ter pri zdravljenju protina. Ker ima droga antiseptično delovanje, pomaga tudi pri vnetjih mokril.
V vinu namočen bedrenec, žajbelj in tavžentroža je odlične za čiščenje ledvic in odplavljanje ledvičnih kamnov.

Kulinarika: Sveža zel se uporablja kot začimba in jušna zakuha.

OPOZORILO: Pri bedrencu so zaradi številnih vrst (npr. nezdravilnih vrst), križancev in podobnosti z drugimi vrstami (npr. Heracleum sphondylium L. [dežen] in Pastinaca sativa L. [pastinak]) , Vrtni janež ( Pimpinella anisum) pogoste zamenjave.

Ni komentarjev:

Objavite komentar