Fosil

Fosil

8. november 2008

ŠIPEK (Rosa Canina L:)

Druga imena za to rastlino so: babji zob, bavec, divja roža, goščavka, pasja gartroža, pasja roža, ščipek, zobatka, pasja roža, če dobesedno prevedemo latinsko ime.
Uporabni deli: cvetovi, sadeži, semena
Družina: rožnice
Učinkovine:Od celotne rastline se uporabljajo le plodovi, ki vsebujejo veliko vitamina C ter jabolčne, citronske, jantarjeve in fosforne kisline, flavon, pektin, provitamin A.
Zdravilne lastnosti: zvišuje odpornost, zdravi prehlade in gripo, odpravlja utrujenost, deluje proti infekcijam in temperaturi, proti manjšim ledvičnim kamnom in pesku v mehurju ter drugih obolenjih ledvic in mehurja. V ta namen pijemo čaj 3 do 4 skodelice dnevno. Ker šipek rahlo suši, ga uporabljamo tudi proti lažji driski. Zadnje klinične raziskave so dokazale, da šipek blaži bolečine in otrdelost pri osteoartritičnih stanjih.

Je grm, ki zraste do višine 3 m na prisojnih gozdnih obronkih, posekah, travnikih. Cveti junija in julija, zori od septembra, dalje, medtem ko plodove nabiramo oktobra in novembra. Iz plodov naredimo čežano, ki je odlično sredstvo proti prehladom infekcijam. Iz zmletih oreščkov(drobni plodovi, šiške) pa pripravljamo čaj tako, da 2 čajni žlički prevremo v 1/4 litra vode. Tak čaj pomaga proti protinu, išiasu, revmatizmu in obolenjih ledvic. Žene na vodo in deluje pomirjevalno. Čaj iz plodov pripravimo tako da na 1 liter vrele vode damo prgišče očiščenih plodov, pustimo stati 10 minut. Pijemo 3-4 skodelice na dan. Dokazano je, da se količina vitamina C na ta način ne zmanjša.

Priprava čaja: Krop se prelije čez dobre pol žličke (2 g) zmečkanih plodov, pusti stati 10-15 minut in precedi, čaša napitka se popije nekajkrat na dan. Napitek naj ne pride v stik s kovinami, ker le-te pospešijo razpad vitamina C.

Šipkove plodove lahko tudi posušimo in zamrznemo.

Kulinarika: Najbolj znana je šipkova marmelada. Ker pa so vsi cvetovi vrtnic užitni, jih lahko presne dodajmo v solate, posušene med čaje in začimbe, maroška mešanica začimb ras el hanaut vsebuje tudi rožne liste, v nekaterih verzijah pa celo vrtnične popke. Cvetne liste lahko karmeliziramo s sladkorjem, jih dodamo džemom. Liste vrtnice lahko sveže ali posušene uporabimo za čaj v kombinaciji s sivko. To je bil priljubljen čaj Leonarda da Vincija.

OPOZORILO: Zaradi velike vsebnosti vitamina C lahko povzroči splav, zato se šipek nosečnicam odsvetuje v vseh oblikah tudi v šipkovi marmeladi. Preveliki odmerki slabo učinkujejo na srce in hrbtni mozeg. Mag. farmacije Janez Špringer pa glede stranskih učinkov in strupenosti zapisal, da zdravilska tveganja niso znana. V slovenski zakonodaji ima šipek pravno enak položaj kor hrana. Drugi viri pa celo priporočajo šipek prav slabokrvnim nosečnicam in doječim materam, v vsakem primeru pod nadzorom zdravnika.

Vir: http://www.pomurske-lekarne.si/si/index.cfm?id=1563
Ančka Tomšič: Sto slovenskih stez do zdravja
Jurgen Saupe: Naravni zdravnik
David Hoffmann: Zelišča: celostno zdravljenje
Dario Cortese: Sadje moč naravne hrane
Velika knjiga o zeliščih, MK; 2010

Ni komentarjev:

Objavite komentar