Fosil

Fosil

8. november 2008

VINSKA RUTICA ( Ruta graveolens)

Druga imena: vendrica, verant, rutica, vrtna rutica.
Učinkovine: eterično olje kumarin, azulen.
Zdravilne lastnosti:Ljudska medicina je, vinsko rutico pogosto uporabljala, saj naj bi zbistrila vid, zbujala tek, pomirjala, uspavala, krepila um, gnala na vodo, odganjala vetrove, zdravila vneto grlo, astmo in bronhitis ter blažila premočno bitje srca, odpravljala zaostanke menstruacije. Rastlina pospešuje krvni obtok in znižuje krvni tlak. Sebastian Kneipp je rutico priporočal pri vrtoglavici, težki sapi, želodčnih težavah in kožnih izpuščajih. Za čaj iz vinske rutice je veljalo tudi, da naj bi obvaroval pred kapjo. Ženske so po njej segale tudi pri težavah v času menstruacije. Cenili so jo kot izvrstno zdravilo za mišice. Bradavice naj bi izginile, če so jih večkrat navlažili z njenim sokom. Naglušnost so pozdravili s soparo listov, ki so jo z lijakom usmerili v sluhovod. Danes medicina potrjuje njeno delovanje kot antiseptično, proti strupno, blaži kašelj, sprošča mišične krče, pomirja in krepi živce, povzroča rdečice na koži, odvaja vodo, krepi, poživlja, je insekticid in vermicid vključno z antimikrobnim delovanjem.
V srednjem veku ni bilo zelišča, ki bi bilo bolj razširjeno kot vinska rutica. In ni ga bilo vrtička, kjer ne bi rasla ta razvejana rumena rastlinica. Samostanski, grajski in kmečki vrtovi bi bili brez nje pusti. Izvira iz Sredozemlja, a še bolj se je prijela v Ameriki, kjer velja za priznano tradicionalno zdravilno zelišče. Tudi pri nas je bila zelo priljubljena. Še danes jo pogosto ugledamo na primorskih vrtovih ali v naravi. Čedalje rajši jo gojijo tudi gorenjske gospodinje. S svojimi pernato deljenimi modro zelenimi listi in rumenkastimi cvetovi je okras slehernega zeliščnega vrta. Močan, rahlo neprijeten vonj vinske rutice preganja nezaželeni mrčes. V času cvetenja, med junijem in avgustom, nabiramo zelišče z rokavicami. Pri občutljivih osebah se namreč lahko pojavi srbeča koprivnica. Zelišče hitro posušimo. Suho izgubi neprijeten vonj. Okusa je precej grenkega, aromatičnega in dražečega.

Pripisovali so ji čarovne lastnosti: Svež poganjek se uporablja za škropljenje pri blagoslavljanju in zdravljenju. Če je zažgana v očiščevalnem kadilu, očisti negativnosti in ponovno požene stvari. Listi rutice, ki jih položimo na čelo, bodo odgnali glavobol. Obešena okoli vratu, pomaga pri okrevanju. Dodana kopeli, bo odgnala uroke in jih poslala nazaj.

Medicinska uporaba: Uporablja se jo kot zdravilo za mišice. Njen vonj odganja nezaželene insekte. Uporabimo jo za preganjanje nadležnega mrčesa, muhe iz stanovanja, molje iz omar, bolhe in uši. Tudi mi jo lahko povežemo v šopke in obesimo v stanovanju. Pri nabiranju uporabimo rokavice, saj lahko rastlinica povzroča kožna vnetja. Vinska rutica lahko pri nabiranju povzroči koprivnico.

Vinska rutica (Ruta graveolens) je bila v ljudskem zdravilstvu ena najbolj uporabljenih zeli, danes pa ni več tako. Pa ne zato, ker bi bila neučinkovita, pač pa zato, ker je njen učinek premočan. Priporoča se uporaba gotovih pripravkov, če si čaj pripravimo sami, pa je potrebna previdnost.
Čaj rutice so v razmerju 1:4 razredčili z vodo in ga uporabili za kopel za oči. S tem čajem so jih izmivali dvakrat na dan. Tako so ohranili in krepili vid. V čajnih mešanicah lahko vinsko rutico uporabimo sami, bolj previdni pa moramo biti pri samostojni uporabi – če že, jo uporabimo zmerno in v zelo majhnih količinah ter pod nadzorom zdravnika. Čaj si pripravimo v obliki poparka iz polovice čajne žličke posušene rutice. Prelijemo jo s skodelico vrele vode in pustimo stati deset minut, nato precedimo in pijemo enkrat do dvakrat na dan. Čaj, ki blago spodbuja menstruacijo, si pripravimo iz zeli vinske rutice, zeli črne mete, melisinih listov ter listov rožmarina. Dve žlici mešanice prelijemo s skodelico vode in pustimo stati deset minut, precedimo ter pijemo zjutraj in zvečer po eno skodelico poparka.

V Južni Ameriki z obsežnimi farmakološkimi raziskavami poskušajo potrditi učinkovitost vinske rutice pri multipli sklerozi in kot rastlinski kontraceptiv ter tako znanstveno utemeljiti njeno uporabo v ljudskem zdravilstvu.
Sveta Hildegarda pravi, da vinska rutica skrbi za ravnovesje telesnih sokov, regulira tudi telesno toploto. Vinsko rutico priporoča pri motnjah vegetativnega živčevja, depresijah in melanholijah, vročinskih valovih posebej ženskah v meni. Po vsaki hrani je potrebno pojesti po enega ali več listkov rutice.

OPOZORILO: Dandanes priporočajo uporabo vinske rutice le po predhodnem posvetu z zdravnikom. Vinska rutica deluje spazmolitično predvsem na prebavne organe in maternico ter s tem pospešuje prekrvavitev in izboljša prebavo in menstruacijo. Zelišča nabiramo ob času cvetenja z rokavicami, ker lahko pride pri nabiranju do kožnega vnetja, ki ga povzroča svež sok. Njene sestavine izboljšujejo odpornost kapilarnih žil in preprečujejo zbiranje vode v telesu. Je izredno močno zelišče.Vinska rutica vpliva neposredno na gladko mišičje maternice, zato je nikoli ne uporabljamo v nosečnosti, ker lahko povzroči splav (predvsem olje). Nekateri avtorji jo uvrščajo med strupene rastline.
Vir: Peter Pukownik: Almanah letnih časov (zbirka Sveta Hildegarda)
Wikipedija
David Hoffmann: Zelišča: celostno zdravljenje
lekarne

1 komentar:

  1. odlično odličen je ta članek veliklo vsega sem zbrskal pa prebral a,pak ta je najbolj izčrpen na temo vinska rutica

    OdgovoriIzbriši