Fosil

Fosil

28. november 2008

KOPER (Anethum graveolens)

Druga imena: dil, navaden koper, koperc, koprnina, sladki janež, smrdilj
Družina: kobulnice
Učinkovine: eterično olje, vitamini
Uporabni deli: semena
Zdravilne lastnosti: proti napihnjenosti, pospešuje izločanje mleka, proti bolečinam v trebuhu, pomanjkanju teka in nespečnosti. Izboljšuje prebavo, odpravlja vetrove, zavira črevesne bakterije. Priljubljena sestavina čajev za dojenčke proti krčem in vetrovom.
Narava: lahko, suho, ostro.
Koper je hkrati zdravilna rastlina in začimba že od srednjega veka. V zdravilne namene uporabljamo predvsem semena. Iz njih pripravljamo čaj tako, da čajno žličko semen zasipamo v skodelico vode. Čaj pospešuje izločanje urina in blata. Pri zadahu iz ust pomaga žvečenje semen.
Čaj za pospeševanje izločanja mleka pripravimo iz enakih delov janeževih in koprovih semen ter majarona. Žlico droge prelijemo s skodelico vode. Pustimo stati 10 minut.  Doječe matere naj pijejo tak čaj 3 krat dnevno po eno skodelico. Bolečine v maternici blažijo sedežni kopeli, ki ji dodamo koprovo zel in semena.Čaj iz semen kopra pomaga pri blažjih mestrualnih težavah.

TKM pravi, da semena kopra učinkujejo na želodec in ledvica, pripomorejo k zniževanju želodčnega čija in krepitev ledvičnega janga.

Vodni izvleček semen kopra pri 40 stopinjah že se učinkovito kosa z antibiotiki že pri koncentraciji 20-80 mg/ ml. 

Eterično olje kopra je visoko učinkovito pri zastrupitvah s hrano. Učinkovito deluje tudi na glivične okužbe žit, kar pomaga pri ekološkem kmetovanju.

Orientalska medicina uporablja koper za znižanje, maščob, holesterola v krvi. Vpliva na zvišanje dobrega holesterola HDL in v jetrih na zvišanje antioksidativnih encimov.  Ima veliko vlogo pri zaščiti jeter.

Pospešuje celjenje ran in poškodb, preprečuje vnetje in odpravlja bolečino. Koristen je pri težavah s kožo. TKM jo uporablja za blagodejno delovanje pri artritisu in paralizi.

Rastlina je 40 do 120 cm visoka. Cveti v velikih, rumenih kobulih. Listi so modrikasto zeleni.
V kulinariki uporabljamo sveže liste, za vlaganje vejice s cvetovi, včasih seme namesto kumine.
Kulinarika: Koprove liste uporabljamo za : koprovo in krompirjevo juho, svetle omake, prikuhe iz kumar in paradižnika, majoneze in solatne prelive, krompirjeve in fižolove jedi, z njim izboljšamo okus skuti, kremnim in drugim sirom, omletam, morski hrani, gorčičnim omakam, hladnim juham, slaniku, lososu, kislim kumaricam Cele vejice s cvetovi uporabljamo za: vlaganje kislih kumaric, paprike, paradižnika, … Koprova semena lahko uporabimo namesto kumine v kruhu, dušenemu zelju, rižu, kuhani gomoljasti zelenjavi, kislim kumaricam. Semen ne smemo kuhati, dodamo jih tik preden jed ponudimo.
Začimbe, s katerimi se koper ujema: koperc, janež.

Uporaba kopra v kuhinji je sestavni del diet proti protinu in drugih revmatičnih obolenjih. Prijeten je njegov okus v marinadah, v kisu za vlaganje zelenjave. Odlično se prilega tudi juham iz buč, ribjim jedem. Predvsem je bil v preteklosti uporabi pri ribah, zaradi možnih zastrupitev. V nordijski kuhinji je koprova omaka obveza pri lososu, školjkah pokrivačah in kozicah. Odličen varuh je tudi pri jedeh s surovimi jajci.

Začimbe naj se izogibajo melanholični ljudje, saj bi lahko okrepil slabo razpoloženje.

Paracelzus je cenil koper za preganjanje vetrov in slabega daha.  Koper dobro deluje na zobe in kosti, saj vsebuje veliko kalcija, je vir vlaknin in magnezija, železa in mangana.


Koper pomaga pri dobrem spancu, ker vsebuje flavonoide in vitamine B-kompleksa. Pomaga pri srčnih in bolečinah in težavah.

Hildegarda ga je priporočala pri težavah s putiko. Mnogi verjamejo, da koristno vpliva na živčevje, ker imajo listi podobno razvejano obliko.  


Večina učinkovin kopra se ohrani tudi pri zmrzovanju, do 3 mesece pri -20 stopinj. Za dlje časa je bolj obstojen blanširan.  Shranjevanje: Narezanega zamrznemo v plastični posodi ali vrečki ali pa ga zamrznemo v ledenih kockah.




OPOZORILO: eterično olje iz kopra se sme uporabljati le v majhnih količinah. Med nosečnostjo in dojenjem pa sploh ne. Koper vsebuje veliko soli, zato pripravki iz kopra niso primerni za ljudi, ki morajo sol omejevati. Pri fizičnem kontaktu lahko povzroči dermatitis.

Elizabeth Lambert Ortiz: Enciklopedija zelišč, začimb in dišav.
Naravna zdravila, MK; 2007
Reinhard Schiller: O zdravem prehranjevanju (zbirka Sv. Hildegarda)
Irena Andrini: Najboljši recepti za presne jedi, 2000
Velika knjiga o zeliščih, MK; 2010
Sanja Lončar et al.:  Ščepec rešitve; zamolčane zdravilne moči začimb, 2012 

1 komentar: