Fosil

Fosil

1. november 2008

LISIČJAK, KIJASTI (Lycopodium clavatum L.)

Druga imena: dremavec, lisiček, lisičje, bešurit, lisičji rep, navadni lisičjak, repec, omeličje

Družina: praprotnice
Učinkovine: radij, olje, alkaloidi
Zdravilne lastnosti:za izločanje sečne kisline, proti zaprtju, proti nabreklim jetrom, revmi, protinu, zaprtju, napenjanju, pomaga proti krčem, visokem krvnem tlaku pa, če si rastlino ponoči polagamo v bližino ledvic.

Lisičjakovi trosi so rumen prah, ki ga posipamo na rane, da blaži bolečine. Pomaga tudi pri kožnih izpuščajih. S posušenim lisičjakom lahko napolnimo blazino in jo polagamo na mesta, kjer nas grabijo krči, npr.stopalih, mečih. Uporabni deli rastline so trosi. Pred dozoritvijo spor, le-te dozorijo avgusta in septembra, nabiramo trosne klaske, ki jih damo najbolje v steklene kozarce in jih posušimo na soncu. Spore nato tresemo iz klaskov in jih presejemo skozi sito.

MariaTreben priporoča čaj iz kijastega lisičjaka pri cirozi jeter (otrdela jetra), ki ima za posledico tudi težko dihanje ponoči in celo raku jeter. Pravi, da spijemo 2 skodelici dnevno. Iz listov, ki so sicer strupeni, si pripravimo 1 čajno žličko posušene droge prelijemo z 1/4 litra vode. Jürgen Saupe svetuje za nabrekla jetra, revmi, protinu, napenjanju, zaprtju, svetuje prah trosov pomešan z mlečnim sladkorjem v razmerju 1 (trosi): 10 (sladkor).

Homeopatija tinkturo iz trosov priporoča pri boleznih sečil in spolnih organov.

OPOZORILO: Kijasti lisičjak velja za strupeno rastlino, zato je pri njeni uporabi potrebna izredna previdnost. Včasih se je uporabljal čaj iz lisičjaka proti revmi, protinu, hemoroidom, kroničnemu zaprtju, ledvičnim boleznim in vnetju jeter. Danes se notranje ne uporablja več glede na to, da se dobijo bolj varne učinkovine za zdravilne namene.

Ni komentarjev:

Objavite komentar