Fosil

Fosil

28. november 2008

LUŠTREK ( Levisticum officinale/ Ligusticum paludapifolium)

Druga imena: belestica, leštjan, levstek, ljubček, ljubec, lustek, lustik, čuštek, luštrik, luštrk

Družina:Kobulnice
Učinkovine: eterično olje, čreslovina, grenčina, smola
Zdravilne lastnosti: za odvajanje urina in čiščenje krvi, čez noč namočen luštrek v vinu spodbuja menstruacijo in preprečuje zamašenost vranice in jeter. Zdravi mehur in ledvice, pomaga pri migreni. Prelitek suhe zeli ali korenine pomaga širiti zamašene dihalne poti. V 5 litrov vode prekuhamo korenine, zel ali liste in naredimo dodatek za kopel, ki pomaga proti težavam v spodnjem delu trebuha. Včasih so z vročimi obkladki luštreka zdravili gnojne rane. Čaj iz semen luštreka, kumine in janeža preganja mačka. Luštrek je močen afrodiziak. Dviga energijo ledvic , zato spodbuja delovanje sečil in rodil. Spodbuja spolni nagon. Luštrek pomaga pri srčni oslabelosti in srčnemu popuščanju. V obliki obkladkov pomaga pri edemih, nečisti koži in ranah, ki se slabo celijo. Luštek odpravlja beljakovine v urinu, pomaga pri splošni oslabelosti živcev, histeriji, neprijetnemu vonju znoja,    

Luštrek naravno uspeva v zahodni Aziji in južni Evropi, kjer se uporablja vse od rimskih časov dalje. Ime izhaja iz nemške besede »Lust reich« - poln veselja, kar je včasih pomenilo, da je afrodiziak, da pomaga k večji privlačnosti med spoloma. Vendar danes ugotavljajo, da to ne drži. Nekateri iz bivših jugoslovanskih republik mu pravijo kar »vegeta«, ker je glavna sestavina le te. Luštrek je zelo aromatično zelišče po videzu, vonju in okusu nekoliko podobno zeleni, zato mu ponekod pravijo tudi lažna zelena. Poleg navadnega pri nas najpogostejšega luštreka poznamo še škotski in črni luštrek. Večinoma se uporabljajo listi luštreka skupaj s steblom, bolj redko pa semena in korenine. Liste lahko obrezujemo preko celega leta vse do pozne jeseni, ko zeleni del rastline odmre. Sveže liste lahko v plastični vrečki hranimo v hladilniku tri do štiri dni, lahko pa jih tudi zamrzujemo in sušimo, le da pri slednjem nekoliko spremenijo okus, ki postane bolj podoben zeleni. V kombinaciji z drugimi začimbami ga lahko uporabljamo v juhah ali pa dodamo nekaj listov pri kuhanju krompirja, korenčka ali stročjega fižola. Sesekljane liste pa lahko dodate skoraj vsaki zeleni solati. Za luštrek je tudi značilno, da hrani doda prefinjen okus, potrebno pa je biti varčen pri uporabi, kajti je izredno močno zelišče in že nekaj lističev zadostuje za aromo celega lonca zelenjavne ali krompirjeve juhe. Luštrek pa naredi jed tudi bolj slano, zato je lahko nadomestek soli pri ljudeh, ki ne smejo uživati veliko soli.

Kulinarika: Sveže in posušene liste uporabljamo kot jušno zelenjavo namesto zelene. Poda se v mesne, ribje in zelenjavne juhe, omake, raguje, enolončnice.Ker ima močno aromo, jo dozirajmo previdno. Dodamo v manjših količinah, 10 minut pred  koncem kuhanja. Odličen je s korenovkami: korenje, zelena, topinambur, pastinak; z gobami, stročnicami, paradižnikom in krompirjem. Po okusu je podoben Maggi jušni osnovi, zato ga nekateri imenujejo tudi Maggi zelišče. Odličen je tudi v mesnih jedeh in enolončnicah. Uživamo lahko tudi presne liste v solati ali podušene. Korenine lahko vložimo v kis. Seme zdrobljeno dodajamo v kruh, ga potresemo po kuhanem krompirju, dodamo v  solaten prelive. Dobro se ujema s čilijem, česnom, koprom, lovorjem, origanom, peteršiljem, drobnjakom, brinovimi jagodami, timijanom.

Korenčkova juha z luštrekom
Sestavine za 5 oseb potrebujemo: 5 dag masla, 2 čebuli, 50 dag korenja, 1 l vode ali mesne juhe, 1 žlico sesekljanega svežega luštreka, 5 žličk kisle smetane, sol in sveže mlet poper.

Postopek:V večji kozici stopite maslo in na njem na majhnem ognju počasi prepražite sesekljani čebuli, da porumenita. Dodajte očiščeno in na drobno naribano korenje ter zalijte z juho ali vodo in pustite da zavre. Dodajte luštrek, solite ter popoprajte po okusu in kuhajte približno 20 minut, da se korenje zmehča ter postrezite s kislo smetano.

Tunin file s porom in luštrekom
Sestavine za 4 osebe potrebujemo: 80 dag tuninega fileja, sok pol limone, 2 pora, 5 žlic oljčnega olja, 1 dl suhega belega vina, 1 dl kisle smetane, 1 žličko sesekljanega svežega luštreka in sol.

Postopek:Tunin file narežite na centimeter debele rezine, jih solite in pokapajte z limoninim sokom. Por razpolovite ter ga dobro operite in narežite na tanke kolobarje. V ponvi s pokrovom segrejte oljčno olje, na njem podušite por, dodajte vino in kislo smetano, solite po okusu in dušite nekaj minut. Dodajte rezine tuninega fileja, pokrijte in dušite 15 minut. Nazadnje potresite s sesekljanim luštrekom in takoj postrezite s kuhanim ali pire krompirjem.

Popečena polenta z luštrekom in gorgonzolo
Sestavine: za 5 oseb potrebujemo: 7 dl mleka, 17 dag koruznega zdroba, 1 žlico sesekljanega svežega luštreka, 1 žlico oljčnega olja, 15 rezin gorgonzole, sol in sveže mlet poper.

Postopek: V posodi zavrite mleko in vanj vmešajte koruzni zdrob. Na zmerni temperaturi mešajte še 5 minut, dokler ne začne zmes odstopati od posode. Primešajte luštrek, solite in poprajte po okusu in preložite v z oljčnim oljem namaščen podolgovat pekač, velik 15 x 30 centimetrov, poravnajte ter pustite, da se ohladi. Ohlajeno polento narežite na 15 rezin in jih razprostrite po večjem pekaču. Na vsako rezino polente položite rezino gorgonzole in postavite za 15 minut v na 190 stopinj Celzija ogreto pečico, da se sir stopi. Ponudite vroče s kislo smetano.
Luštekova juha s paradižnikom in jabolki
Sestavine za 4-6 oseb:4 žlice masla, 1 srednje velika čebula sesekljana na drobno,500 g olupljenega in sesekljanega paradižnika,4 velika razkoščičena, olupljena, kuhana jabolka in zmečkana jabolka,125 g grobo nasekljanih luštrekovih listov,1 liter zelenjavne juhe, (jušne osnove)sol, sveže mlet poper,drobno nasekljani luštrekovi listi ali jogurt za končni okus.
Postopek: Na maslu popražimo čebulo. Dodamo jabolka, paradižnik, luštrekove liste ter kuhamo 2-3 minute. Vse prelijemo z jušno osnovo in kuhamo na zmernem ognju 30 minut. Spasiramo v električnem mešalniku in precedimo skozi gosto cedilo v novo posodo. Dodamo še sol in poper in spet pogrejemo. Juho lahko serviramo hladno ali toplo. Vročo potresemo s svežimi luštrekovimi listi, hladno pa ped serviranjem prelijemo z jogurtom.

OPOZORILO: Izogibajo naj se ga nosečnice in bolniki s povišano temperaturo.
Vir: Boris Bergant na http://www.gorenjskiglas.si/novice/nasveti/index.php?action=clanek&id=10468
Elizabeth Lambert Ortiz: Enciklopedija zelišč, začimb in dišav
Nadja Nussdorfer: V kraljestvu začimb

3 komentarji:

  1. Jaz sem lani na drobno nasekljala luštrek in namesto da bi ga dala v zmrzovalnik sem ga raje močno osolila, da sem ga imela kot dodatek namesto soli pri raznih mineštrah in zelenjavnih juhah. Meni je bil ta okus zelo dober in bi ga priporočala še komu, ki ima rajši alternativne metode soljenja jedi. Včasih smo hodili v sossednjo Avstrijo po maggi v majhnih in velikih stekleničkah za v juho, ki jo res naredi božansko. Sesekljan nasoljen luštrek da popolnoma enak efekt, le da le zastonj, ker zraste na domačem vrtu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nekje sem prebrala, da sol uniči zdravilne sestavine v luštreku, okus pa verjetno ostane nespremenjen..

      Izbriši