Fosil

Fosil

4. november 2008

PETOPRSTNIK, GOSJI IN PLAZEČI (Potentilla anserinaL. in P. reptans)

Druga imena: gosji petoprstnik, brezovec, crešelj, gosja trava, krčna trava, steznik. Za plazeče petroprstnik pa: veliki petoprstnik

Družina: rožnice
Učinkovine: čreslovina, flavoni, grenčine, tormentol
Zdravilne lastnosti: proti krčem,
Petoprstnik nabiramo v času cvetenja in ga na hitro posušimo, lahko kar v pečici na 45 stopinjah. Nekateri nabirajo tudi korenine (oktobra). Jedilno žlico zeli (listov in cvetov) prelijemo s skodelico vode in zavremo. Čaj pomaga pri krčih v trebuhu, črevesju, menstrualnih težavah, proti driski, griži, vnetju ledvic, mehurja, proti vodenici in zlatenici. Preliv blaži bolečine zaradi krčev v mišicah, pijemo po 1 skodelico zjutraj in zvečer, en teden. Pri terapiji moramo tudi kontrolirati prehrano. Čaj lahko pripravimo tudi z mlekom. Petoprstnik pomaga tudi proti zobobolu. Petoprstnik ima podobne učinkovine kot srčna moč. Izpiranj in grgranje pozdravi razjede v ustni votlini, vnetje ustne sluznice.

Zdravi tudi hemoroide notranje in z obkladki. Poparek pomaga pri vnetjih ust, aftah, razjedah, grgranje poparka pa pomiri grlo. S skodelico vrele vode prelijemo 2 žlički posušenega zelišča in namakamo 15 minut. Tekočino pijemo 3 krat na dan.

Obkladek: v 500 ml vode zmešamo 1.2 žlički razrezanega petoprstnik in namakamo 20 minut. Iz še mlačne tekočin pripravimo obkladke, ki jih ponovno namočimo, ko se začnejo sušiti.

Tinktura: Trikrat na dan vzamemo 2-4 ml tinkture, ki jo pripravimo iz zeli po splošnem receptu. Gl. priprava zdravilnih zelišč.

Vir: David Hoffman: Zelišča: celostno zdravljenje

Ni komentarjev:

Objavite komentar