Fosil

Fosil

4. november 2008

PLAHTICA (Alchemilla (včasih vulgaris L.) xanthoclora

Druga imena: božja plahtica, devet grbov trava, hribja resa, device Marije plašček, ebračica, hlebec, perje sv. Valentina, plenička, rosnik, rusnik, hribska resa.

Botanično ime rastline izhaja iz arabske besede alkemelych (alkinija), ki pomeni »majhno magično«. Takšen ugled si je pridobila zaradi zdravilne moči in zaradi rose, ki se nabira v njenih nagubanih listih. Kristalne kapljice rose, ki so dolgo navdihovale pesnike in alkimiste, so tudi sestavina mnogih skrivnostnih napitkov. Po prepričanju nekega nemškega zeliščarja lahko dolgotrajno pitje čaja iz plahtice za tretjino zmanjša število ginekoloških operacij.

Družina: rožnice
Učinkovine: čreslovine, saponini, glikozidi, eterično olje
Zdravilne lastnosti:Plahtica pomaga pri lajšanju vseh ženskih bolezni. Plahtica torej lajša težave, ki pestijo ženski svet pa bile to najstnice, mlade ali ženske v zrelih letih, nemara tiste v meni ali pa one, ki imajo kakšen kilogram preveč. Ljudsko zdravilstvo jo ceni kot krepčilo, pospešilo za izločanje seča, za zdravljenje slabokrvnosti, ateroskleroze, revmatizma, protina, kapi in sladkorne bolezni. Blaži razne želodčne in črevesne težave, zlasti driske. S čajem lahko izmivamo vnete oči in ga grgramo pri vnetem grlu ter ob vnetju ustne sluznice. Kot adstringens (sredstvo za krčenje in krepitev tkiv) ustavlja krvavitev, to pa je prva stopnja pri celjenju ran, deluje proti driski itd. Skupaj s pleščem ustavlja proti sušenju mišic (atrofiji) , drugih težkih mišičnih obolenjih, celo pri multipli sklerozi. Odpravlja nespečnost. Pripravki za zunanjo uporabo blažijo srbež in vnetje, uporabljamo jih proti celulitisu, vnetju dlesni, žuželčjim pikom, obolenjem nožnice (beli tok in srbež). Leta 1986 so odkrili, da plahtica preprečuje propad kožnega prožnega in veznega tkiva, zato jo uporabljamo za odpravljanje strij. Zavira tudi staranje kože.
Opis: Je trajna zelnata rastlina, ki zraste do 50 cm visoko. V zemlji ima dobro razvit koreninski sistem. Ta požene pokončna dlakava zelena in modrikasta stebelca, ki se sčasoma spremenijo v rdeče rjava. Listi so dolgopecljati, nagubani, mehko dlakavi, listni rob je nazobčan. Veliki pritlični listi tvorijo listno rožico, medtem ko so stebelni listi majhni. Na vrhu stebelc so rumenkasto zeleni cvetovi, ki tvorijo socvetja. Rastlina cveti od maja do septembra. Raste po vlažnih travnikih, ob gozdovih, poteh, po listnatih gozdovih, ob potokih in rekah vse do nadmorske višine 2500.
Nabiranje: V času cvetenja nabiramo nadzemni del rastline ali samo liste. Cvetočo zel in liste nabiramo v lepem in sončnem vremenu. Sušimo jo razprostrto v tankem sloju v senci na prepihu, najbolje na podstrešju. Suho zelišče mora obdržati zeleno barvo, vse potemnele dele odberemo in zavržemo, in je brez vonja, grenkega in trpkega okusa.

Plahtica je posvečena boginji plodnosti. V ljudskem zdravilstvu je zelo cenjena zel. Kljub njeni priljubljenosti, je v antiki niso uvrstili na seznam zdravilnih rastlin. Zelo v čislih pa je bila pri starih Germanih. Posvetili so jo boginji narave in plodnosti, Friggi. V 16. stoletju jo omenjajo in hvalijo že vsa dela o zdravilnih rastlinah. Da je plahtica dragocena rastlina za zdravljenje ženskih bolezni, se danes strinjajo mnogi priznani fitoterapevti.

Francoski fitoterapevt Maurice Messegue pravi, da zdravi težave kot so beli tok, bolečine v maternici, omotice med nosečnostjo, poškodbe, ki nastanejo včasih pri porodu. Ima pa še eno odliko, čaj iz plahtice pomaga premagovati zastajanje vode in debelost. Tudi pater Simon Ašič je bil mnenja, da je plahtica prvovrstno zdravilo za vse ženske bolezni. Pomaga pri belem toku, premočni menstruaciji, težavah v trebuhu, lajša meno, blaži analno in vaginalno srbenje in se obnese pri higieni spolovil. Učinkuje zoper zunanje vnetje spolovil. Danes je več ne priporočajo več nosečnicam. Pomagajo pa tudi kopeli, ki jim dodamo prevretek iz plahtice. Plahtica pospešuje tudi celjenje ran. Uporablja se zunanje in notranje v obliki čaja.
Čaj za vse naštete tegobe pripravimo v obliki poparka: žličko zelišča poparimo s skodelico vrele vode, pustimo stati 10 minut, precedimo in popijemo po požirkih eno do tri skodelice nesladkanega čaja na dan.

Čaj proti driski - čaj25 g listov prevremo v 0,5 l vode. Vzamemo 2 do 3 žlice čaja na dan, lahko tudi več. Proti vnetju kot razkužilo 50 g listov prevremo v 0,5 l vode. S tako dobljenim čajem spiramo obolela mesta in dajemo nanje obkladke.
V kozmetiki: Pest listov, zavitih v gazo, damo v vodo za kopel. Dve žlici listov dodamo vodi za nožno kopel. Oba načina blagodejno vplivata na dele telesa, ki jih umivamo.


Proti celulitisu, strijam, vnetim dlesnim: obkladek , 40 g posušenih listov prevemo v 1 litru vode. V prevretek namočimo krpo in obkladek 3 krat na dan položimo na prizadeto mesto. Enako velja za kreme in gele.

OPOZORILO: Nosečnicam odsvetujemo uporabo pripravkov iz plahtice, saj spodbujajo krčenje maternice!Ob vsaki nepričakovani ali nenormalni spremembi pri menstrualnih krvavitvah se je potrebno posvetovati z zdravnikom. Če jemljete aspirin ali zdravila proti strjevanju krvi, se pred uporabo plahtice posvetujte z zdravnikom.

Naravna zdravila, MK; 2007

Ni komentarjev:

Objavite komentar