Fosil

Fosil

4. november 2008

PLAVICA, MODRI GLAVINEC (Centaurea cyanus)

Druga imena: ancelj, anzeljček, blavečje, glavinec, kneginja, modrica, modriž, pezdec, plaveš, plavka, smiljka, žitnica
Družina: nebinovke/košarice
Učinkovine: grenčine, čreslovine, sluz, barvila, glikozidi, knicin
Zdravilne lastnosti:proti oboljenjm mehurja in ledvic, pospešuje izločanje urina, pomaga pri težavah z jetri, žolčem, sklepi, proti kašlju, pekoči zgagi, čisti kri

Plavica med žitom velja za plevel. Plavica danes velja za ogroženo vrsto in polagamo izginja z naših polj. Rastlino nabiramo poleti, ko cveti. Modri glavinec ljubi sončna in pol senčna rahla tla. Cveti čez poletje, ko trgamo njegove razprte cvetove, jih posušimo v senci in uporabimo za čaje in čajne mešanice, kamor ga dodajo tudi zaradi lepe modre barve, s katero se čaji lepo obarvajo. Iz cvetov so nekoč pridobivali črnilo, uporabljali pa so jih tudi za barvanje tkanin. Plavico so poznali že stari Grki. Njihova boginja žetve Ceres je imela v laseh zataknjeno plavico. Plavica je v Evropo prišla z Bližnjega vzhoda. Naši predniki so to nebeško modro rastlinico vzeli za svojo in jo vedno znova sejali po zlatih žitnih poljih.
Plavica je že od nekdaj cenjena rastlina za oči. Svoj čas so verjeli, da modri cvetovi plavice zdravijo le modre oči, medtem ko se pri temnejših bolj obnese trpotec oziroma njegovo zrnje. No, to prepričanje je ovrgel slavni provansalski zeliščni mojster Maurice Meesegue, ki je iz prve roke potrdil, da je s plavico mogoče ozdraviti tudi najbolj črne oči.
Čaj iz plavice se uporablja proti vnetju oči in očesen veznice, proti krastam na glavi (temenice) in prhljaju. Čaj pripravimo tako, da na liter vrele vode zasipamo prgišče zeli. Odstavimo, odcedimo. Pijemo pred obrokom. Iz posušenih cvetov pripravimo prah, s katerim posipamo rane, da se hitreje celijo in ne gnojijo.

Kopel pri oteklinah nog naredimo iz dveh prgišč zeli na liter vrele vode. Noge namakamo v kopeli 2x na dan.
Kapljice za oči
V ljudski medicini so iz plavice pripravljali kapljice proti očesnim vnetjem in za krepitev oči. Priprava je preprosta: v liter vode vrzite slabo pest cvetov plavice, pustite jih vreti pet minut, nato pa še pol ure stati. Odlične kapljice za oči so tako pripravljene. Nekaj tega čaja uporabimo tudi za obkladke za oči, ki so dobrodejni za pri utrujenih in razdraženih očeh ter očesnih vnetjih.

Poparek ali preliv
Čaj lahko pripravimo v obliki poparka: s skodelico vrele vode prelijemo eno žličko posušenih cvetov. Spijemo po eno skodelico čaja pol ure pred obroki. Lahko pa se odločimo tudi za preliv: cvetove za nekaj ur namočimo v hladni vodi, precedimo in rahlo segrejemo, a ne do vretja. Plavico pogosto mešamo tudi z drugimi zelišči.

Plavica v kozmetiki
Plavica slovi po izjemno mehčalnem in poživljajočem učinku. Z njenim čajem ali cvetno vodico si čistimo obraz, predvsem občutljive predele okoli oči. Tako odpravimo zabuhlost in oteklost oči.











Ni komentarjev:

Objavite komentar