Fosil

Fosil

4. november 2008

PLEŠEC, NAVADNI (Capsella bursa pastoris L.)

Druga imena:bobulica, kašnica, kobulica, lažnica, lušček, materini srčki, mesec, pastirska torbica, plesnivka, divja repica, plevelka, rižnica, srčenica, stanovik, škofova kapica, škrobot, taška, uročenica, železna trava, žlic,
Značaj: sladek, suh, hladen
Družina: križnice
Učinkovine: čreslovine, eterična olja, holin, acetilholin, teramin, kalij, magnezij, vitamin C, provitamin A.
Zdravilne lastnosti: ustavlja krvavitve, tudi iz nosu, ne odpravlja pa vzroka krvavitve, kot obkladki ali kopel za roke in noge se obnese proti vročinskim valom v meni, poškodbah, ranah, podplutbah, vnetju kit, uravnava krvni tlak. Je blag diuretik, pomaga pri zastajanju vode zaradi pomanjkljivega delovanja ledvic. Obnese se pri spodbujanju menstruacije in pri premočnih menstruacijah. Na Kitajskem verjamejo, da semena izboljšujejo vid in z rastlino pa zdravijo vranico. Sveži listi so priljubljeni v solati.

Za pripravo čaja potrebujemo 4 čajne žličke zeli, ki jo prelijemo z dvema skodelicam vrele vode. Čaj naj miruje, pijemo nesladkanega. Pri krvavitvah iz nosu lahko svežo pomečkano rastlino porinemo neposredno v nosnico. Notranje učinkuje čas na močne menstruacijske krvavitve. Čaj pijemo teden dni pred menstruacijo po 2 skodelici na dan. Čaj in mrzel izvleček pomagata pri krvavitvah iz maternice in krvi v urinu. Rastlina je dobra za uravnavanje krvnega obtoka, ne glede na to ali je krvni tlak previsok ali prenizek.

Kulinarika: mlade pomladanske liste nabiramo preden poženejo stebla in jih uporabimo za solato ali v zmešamo z drugimi spomladanskimi solatami. Samostojno ga lahko pripravimo tako, da liste plešca poparimo in namesto olja uporabimo ocvirke ali na koščke narezano slanino. Mladi listi so zelo okusni, čeprav zaradi dlačic pustijo v ustih nekoliko hrapav občutek. Uporabljamo jih v solatah (pred tem jih lahko poparimo z vodo), za juhe ali zelenjavno prikuho. Plešec pripravimo podobno kot špinačo ali ga zmeljemo v pire in dodajamo zelenjavnim namazom ali skuti. Posušeni listi in plodovi, ki smo jih stolkli v prah, so dobra začimba za zelenjavne juhe.

Novejša dognanja pravijo, da krvavitve zunanje ustavi peptid, ki skrči krvne žilice, še posebno v maternici. Notranje ne kaže tega delovanja, pač pa protivnetno in proti razjedno, zmanjša oteklino in krvni tlak, žene na vodo, zveča venčni pretok, upočasni in ojača srčni utrip, poglobi spanec in spodbudi krče gladkih mišic v tankem črevesu in maternici.

OPOZORILO: Čezmerni odmerki in jemanje lahko motijo zdravljenje zvečanega in zmanjšanega krvnega tlaka, delovanje ščitnice in srca ter stopnjujejo pomirjevalni in uspavalni učinek. Ker spodbuja maternične krče in je droga tudi po izročilu sredstvo za splav in vpliva na menstruacijski ciklus, raba med nosečnostjo ni priporočljiva, čezmerna pa ne med dojenjem. pripravkom ne jemljemo hkrati z zdravili proti strjevanju krvi, visokemu krvnemu tlaku, težavam s srcem ter ščitnico.

Viri: http://www.trebnik.com/zelisca/plesec.php

http://www.pomurske-lekarne.si/si/index.cfm?id=1541

Jurgen Saupe: Naravni zdravnik

David Hoffmann: Zelišča: celostno zdravljenje
Naravna zdravila, MK; 2007

Penelope Ody: Zdravljenje z zelišči, 1994

Ni komentarjev:

Objavite komentar