Fosil

Fosil

17. november 2008

ČRNOBINA, NAVADNA (Scrophularia nodosa)

Druga imena: grčasta črnobina, kampor, svinjski koren
Značaj: grenak, mrzel, suh, slan
Družina: črnobinovke
Droga: zel in korenina
Učinkovine: saponini, flavon, glikozidi, alkaloidi
Zdravilne lastnosti: proti kožnim boleznim, ekcemom, luskavici, pri vseh boleznih z razdraženo rdečo kožo. Ker je diuretik, čisti telo, je blago odvajalo.
Cvetočo zel nabiramo junija in julija, korenino pa zgodaj spomladi. Očistimo jo brez vode in sušimo pri največ 50 stopinj Celzija. Čaj pripravimo bodisi iz posušene korenine bodisi iz posušene zeli. Čajno žlico droge prelijemo z 1/4 litra vrele vode in pustimo 15 minut. Precedimo in pijemo 2-3 krat na dan po požirkih. Čaj zdravi akutna kožna obolenja kot so: akne, ekcemi, lišaji, kraste. Učinek ni viden takoj, ampak po mesecu ali dveh. V preteklosti so jo imenovali skrufula, uporabljali pa so jo za zdravljenje abscesov, gnojnih ran in "kraljevskega zla, kakor so imenovali skrufulozo ali tuberkuloza vratnih bezgavk. Na Kitajskem jo uporabljajo za zdravljenje gnojnih strupov.

Črnobino steblo in listi slovijo predvsem kot zdravilo za kožna obolenja in čistilno sredstvo pri revmatičnih obolenjih, protinu, zastoju v pretoku pri mezgovnem sistemu. Nabiramo jo poleti, ko odcveti. Uporabljamo jo kot poparek. Koristi tudi pri kožnih obolenjih kot je luskavica in ekcemi.

Kitajska sorta ( Ningpoensis) oz. njena korenina sprošča srce, znižuje krvni tlak, blago pomirja ter obnavlja življenjsko esenco.

Iz prahu korenine in masti ali masla lahko pripravimo mazilo za hemoroide.

OPOZORILO: Navadne črnobine ( S. nodosa)se izogibajmo pri prehitrem srčnem utripu, (tahikardiji), ker spodbuja delovanje srca.

Viri: Slika: herbarij Iris Petrović
David Hoffmann: Zelišča: celostno zdravljenje
Penelope Ody: Zdravljenje z zelišči, 1994

Ni komentarjev:

Objavite komentar