Fosil

Fosil

8. november 2008

VINSKA TRTA (Vitis vinifera L.)

Zdravilni deli vinske trte so: grozdje, vitice, cvetovi, listi.
Učinkovine: listi in vitic vsebujejo čreslovine, vinsko, jabolčno, jantarno kislino, vosek, sladkor, rudnine, vitamine A, B1, B 2 in C ter antioksidante, ki varujejo pred rakom in srčnimi boleznimi. Leta 1994 so dokazali, da preprečuje, da bi prosti radikali poškodovali kapilare. Pečke imajo še več teh učinkovin. Vinska trta pomaga pri odpravljanju rdečih lis in pik na koži. Leta 1999 so dokazali, da pomaga pri zdravljenju kronične šibkosti ven. Pomaga pri edemih in otekanju spodnjih okončin, zdravi visok krvni tlak in holesterol, pomaga pri težavah z jetri, sečili, driski, in izboljšuje prebavo.
Droga: listi, pečke, grozdne jagode.
Zdravilne lastnosti: listi vinske trte se uporabljajo proti revmatizmu, protinu, krvavemu izpljunki, proti bruhanju. Poživljajo in ožijo krvne žile.
Opis: Spada med najstarejše gojene rastline. Je trajna vzpenjavka, njeni dolgi poganjki se končujejo z viticami. Iz zelenkastih cvetov, ki so razporejeni v grozdu, po oploditvi nastanejo jagode. Rastlina potrebuje toploto, vlago, čez poletje prenaša sušo. Trs rabi oporo. Spomladi jih obrežemo. Grozdje uživamo kot namizno sadje, rozine, lahko pripravimo sokove, vino.
Čaj se pripravlja iz svežih listov. Za skodelico čaja prelijemo zvrhano žličko vitic in listov. Čaj pomaga proti živčnim težavam. Ne škropljene liste trte narežemo avgusta in jih uporabimo sveže v čaju. Zvrhano žlico nasekljane droge prelijemo z 1/4 litra vode in pustimo 15 minut. Pijemo po 3 na dan, da si popravimo kri.

Zavretek iz listov in vitic uporabljamo pri kopelih pri ozeblinah.

Čaj iz cvetov pijemo pri revmatizmu in ohromitvah udov. Čaj poživi hrbtni mozeg in živčne vozle.

Mazilo, ki ga pripravimo tako, da sveže cvetje prepražimo na maslu je uspešno proti sončnim pegam.
Sveta Hildegarda priporoča vinsko trto kot sredstvo za čiščen je ran. Recept: Pri razjedah ali ranah zmešamo dobro čisto vino s tretjino olivnega olja. Če se v razjedi drugega ali tretjega dne pojavi gniloba ali črnina, moramo oljno vino nekoliko ogreti in vanj pomočiti laneno krpo. S tako krpo negujemo rano, dokler gniloba ne izgine. Vsekakor moramo pri težjih ranah obiskati zdravnika.
Olje vinske trte: Olje vinske trte zberemo na odrezanih delih trte. Nabrani sok zmešamo z olivnim oljem ter nekaj kapljami rožnega olja. Pri bolečinah v ušesih kapljice vtiramo okoli ušesa. Pri glavobolu ( ne migreni) vtiramo olje v senca in zatilje oz. na boleče mesto. Pri nevralgijah jih vtremo na boleče mesto, pri šumenju v ušesih vtiramo kapljice vsake pol ure, ko se stanje izboljša pa 3-4 krat na dan.
V Sloveniji raste najstarejša vinska trta na svetu. V Mariboru raste trta, vrste žametna črnina, katere starost ocenjujejo na preko 400 let! Kljub častitljivi starosti pa vsako leto iz njene bere še vedno pridelajo več kot 40 litrov vina.
Pri žilnih obolenjih uporabimo poparek: 2 g posušenih listov prelijemo s skodelico vrele vode,pokrijemo in pustimo stati 10 minut. Na dan popijemo 1-3 skodelice.
Kapsule z grozdnimi pečkami: Na dan vzamemo 30-100 mg.
Tudi pri dolgotrajni uporabi ne poročajo o stranskih in nezaželenih učinkih.
Vir: Naravna zdravila, MK ; 2007

Ni komentarjev:

Objavite komentar