Fosil

Fosil

8. november 2008

VOLČJE JABOLKO (Physalis alkekengi L.)

Druga imena: rdeča punčica, bimbek, divja češnja, judovska češnja, mešičje, moničnica, mošničnjik, pokalin, scalnik, strojničica, volčja jagoda, fizalis, kapska kosmulja, Physalis, kitajska laterna, perujsko ali navadno volčje jabolko ali zemeljska češnja.
Družina: razhudnikovke
Učinkovine:vitamini, čreslovine, grenčine, sluz, alkaloid, vitamin C in B
Zdravilne lastnosti: proti obolenjem ledvic in mehurja. je diuretik, zato ugodno vpliva proti protinu, revmatizmu, boleznih jeter in žolča, išiasu.
Plodove posušimo ali vložimo v alkohol, oboje pa je cenjeno zdravilo proti težavam z ledvicami in mehurjem, raztapljajo ledvične kamne, znižujejo vročino, lajšajo revmatične bolečine.

Čaj pripravimo iz 10 jagod in skodelice vode. Čaj dobro celi rane, ki jih naredijo kamni ali pesek v sečnih poteh ali mehurju. Pomaga proti utrujenosti in prehladnim obolenjem, vključno gripi.

Rastlino gojimo jo kot polprezimno trdno enoletnico na prostem v območjih z blagim podnebjem in v zavetrni legi. Gojimo jih enako kot paradižnik, toda za majhen rastlinjak je rastlina preveč listnata. Od vsake rastline lahko pričakujemo od 0,5 do 1 kg plodov, ki so podobni lampijončkom in imajo orientalski videz. Ravnamo se po splošnih pravilih za gojenje paradižnika. Seme sejemo pri zmerni temperaturi v marcu in sadike posadimo pod zvon sredi maja. Razdalja med rastlinami naj bo minimalno 75 cm, zvonove odstranimo, ko mine nevarnost pozebe. Poleg mlade rastline podtaknemo 1,2 m dolge palice, nanje kot za oporo narahlo privežemo stebelca. Plodovi ostanejo na rastlini dokler zlato rumene bleščeče žogice znotraj rjave papirnate lupine ne dozorijo. Oberemo jih pred mrazom in lahko dozorijo na okenski polici. Navadno volčje jabolko vsebuje veliko beta karotena in vitamina C celo do 400 mg v 100 g sadeža.

V Sloveniji volčje jabolko pogosto najdemo na vrtovih, veliko njegovih lastnikov pa sploh ne ve, da je ta sadež užiten, kaj šele za njegove zdravilne učinke. Potrebno pa je tu vseeno opozoriti, da mora biti volčje jabolko povsem zrelo, ker drugače vsebuje alkaloide, ki nam lahko povzročajo prebavne motnje. V prodaji so vedno dovolj zreli sadeži, če pa jih doma naberemo sami, morajo biti lampijončki že povsem posušeni in papirnatega videza. Plodovi ostanejo na rastlini, dokler zlato rumene bleščeče žogice znotraj rjave ali oranžne papirnate lupine ne dozorijo. Oberemo jih pred mrazom in lahko dozorijo na okenski polici. Še kakšna aroma bi se našla v tem drobnem sadežu, ki se skriva v veliki cvetni čaši papirnatega videza, ki konec poletja krasijo marsikateri vrt, nato pa tudi šopke suhega cvetja. Poudariti je potrebno, da je perujsko volčje jabolko, ki je na voljo v prodaji, vendarle okusnejše od navadnega volčjega jabolka, ki ga najdemo doma na vrtu in da navadnega vendarle ni priporočljivo uživati v velikih količinah. Perujsko volčje jabolko je v zadnjih časih vedno večkrat na voljo v naših trgovinah, saj ga po svetu pridelujejo skozi vse leto. Pri nakupu bodimo pozorni na čašo papirnatega videza, če je ohranila svojo obliko, je znamenje, da se v njej skriva zrel plod; če je videti bolj sveža ali zelenkasta, je plod verjetno premalo zrel; vase sesedena čaša pa izdaja prezrel plod. Navadno volčje jabolko je skoraj zrelo, ko je čaša oranžno obarvana in že nekoliko osušena. Take vejice odtrgamo in jih za nekaj časa obesimo na suhem mestu, da se čaša nekoliko posuši. Tako shranjena volčja jabolka se ohranijo nekaj tednov, plodovi pa medtem povsem dozorijo in so obenem tudi lep okras.

Zdravilni sadež pa je uporaben za vse: marmelade, pijače, sladice, bovle, kompote, sadne solate, zlasti pa za sprotno osvežitev. Plodovi so okusni tudi v zelenjavnih solatah, tudi paradižnikovih, lahko jih damo v pikantne jedi ali spremenimo v sladke ali kisle, presne ali kuhane omake.

Boris Bergant je poleg predlaganega zapisal še sledeča recepta z volčjim jabolkom.
File osliča s korenčkom in volčjim jabolkom
Za 5 oseb potrebujemo: 5 filejev osliča, 20 plodov volčjega jabolka, 30 dag majhnih korenčkov, sok pol limone, 5 žlic oljčnega olja, sol in peteršilj.
Na oljčnem olju hrustljavo popecite osličeve fileje, jih preložite na krožnik in solite. Na preostalem olju prepražite na štiri vzdolžne dele narezane korenčke in zalijte z 1 dl vode. Ko zavre, dodajte volčja jabolka, limonin sok in solite po okusu. Dušite še toliko časa, da se korenje zmehča in se omaka malo zgosti. Na krožnike naložite korenčke z volčjimi jabolki, nanju položite osličev file, prelijte z nastalo omako, posujte s peteršiljem in takoj postrezite.

Perujska volčja jabolka z mascarponejevo kremo
Za 4 osebe potrebujemo: 8 lističev želatine, 4 žlice mareličnega likerja, 2,5 dl aromatičnega belega vina, 6 dag sladkorja v prahu, 25 dag sira mascarpone, 3 dl sladke smetane za stepanje, 40 dag plodov perujskega volčjega jabolka, 3 žlice medu, 5 žlic vode.
Lističe želatine namočite v mešanici likerja in vina. Medtem trdo stepite smetano, primešajte mascarpone in sladkor v prahu. Mešanico z želatino segrejte le toliko, da se želatina stopi in jo primešajte mascarponejevi kremi. Postavite vsaj za tri ure v hladilnik. Perujska volčja jabolka naložite v posodice, jih prelijte s prevreto mešanico medu in vode ter jih obložite z mascarponejevo kremo in postrezite.

OPOZORILO: Vsebuje še nekatere vitamine B-skupine, fosfor, železo in druge rudnine, tanin sadne kisline in majhne količine glikozida fizalina, ki pa ga je dovolj za opozorilo. Sadeže uživamo povsem zrele, glikozid fizalin se nahaja še v čašnih listih, strupeni alkaloid pa v zelenih sadežih tako kot pri vseh razhudnikovkah.

Viri: http://www.gorenjskiglas.si/novice/nasveti/index.php?action=clanek&id=5196
Dario Cortese: Sadje moč naravne hrane

Ni komentarjev:

Objavite komentar