Fosil

Fosil

8. november 2008

VRBOVEC, DROBNOCVETNI (Epilobium parviflorum)

Družina: svetlinovke
Učinkovine: čreslovine, pektin
Zdravilne lastnosti: uporablja pri zdravljenju prostate, ker vsebuje hormone, ki uravnavajo delovanje žleze ( priporoča se istočasna uporaba Zlate rozge ) in uporablja se tudi proti boleznim ledvic in mehurja.

Zdravilni vrbovec spoznamo po njegovih majhnih cvetovih v rdečkasti, bledo rožnati ali skoraj beli barvi. Cvetovi se nahajajo na podolgovatih semenskih strokih, iz katerih po razprtju gledajo semena, ki imajo bele, bombažu podobne laske.

Nabiramo celo rastlino, steblo z listki in cvetovi, pri čemer je potrebno paziti, da rastlino odtrgamo v sredini – sicer se zelo rada odlomi – da lahko tvori nove stranske poganjke. Nabrane rastline razrežemo še sveže.

Čaj proti težavam s prostato pripravimo tako, da uporabimo 2 žlički zeli in cvetov in ju prelijemo s skodelico vrele vode. Pustimo nekaj minut. Drug način je, da drogo prelijmo z mrzlo vodo, zavremo in pustimo mirovati. Dnevno popijemo 3 -4 skodelice čaja.


Uradna medicina drobnocvetnega vrbovca ne uvršča med lekarniške oz. zdravilne rastline. Morda tudi zato, ker poznamo veliko vrst vrbovcev, ki pa so vsi zdravilni za druge stvari.

Jurgen Saupe; Naravni zdravnik

1 komentar:

  1. Na sliki ni drobnocvetni vrbovec ampak Ozkolistno ciprje, ki ni zdravilno.

    LP, Alenka

    OdgovoriIzbriši