Fosil

Fosil

8. november 2008

VRTNICA (Rosa centifolia L.)


Družina:Rosaceae (rožnice)
Poznamo na tisoče sort kultiviranih vrtnic. Najbolj priljubljena rdeča vrtnica ima največje zdravilne učinke. Cveti od junija do jeseni. Če jo gojimo v zdravilne namene, je ne škropimo ali hranimo z umetnimi gnojili. Cvetne liste trgamo v suhem sončnem vremenu, ko so cvetovi še v popkih. Prašnike otresemo, lističem pa odrežemo spodnji rumenkasti del ter jih hitro posušimo v senci. Shranimo jih v zaprt stekleni kozarec.

Značaj: sladek, nasploh nevratlen, malce halden.
Učinkovine: hlapno olje, vitamini C, B; E in K, tanini, Vrtnično olje vsebuje blizu 30 kemičnih substanc, od katerih je do sedaj natančno ugotovljenih le 1/3.
Zdravilne lastnosti: protidepresivno, proti krčem, pomirjevalno, protimikrobno, protivirusno, razkužilno, protivnetno, spodbuja prebavo in spolno slo, povečuje izločanje žolča, čisti, lajša izkašljevanje, krepi ledvice, in kri, uravnava menstrualni ciklus. Ajurvedska medicina pripisuje vrtnici, da ohlaja in osvežuje um. Srčni čakri, ki je povezana s timusom in srcem pomaga predvsem žafran in vrtnica. Plodovi- šipek imajo izredno veliko C vitamina. Na Kitajskem uporabljajo plodove-šipek kot vir energije či za ledvice in jih predpisujejo pri motnjah delovanja sečil. Krčijo in stiskajo tkivo, zdravijo kronično drisko. Nabiramo jih jeseni. Kitajci uporabljajo cvetove -popke ( R. rugosa)za spodbujanje či energije kot krvni tonik pri zastajanju energije v jetrih. Eterično olje (bolgarsko rožno olje) je pomirjevalo za živce, priporočajo ga pri depresijah, tesnobah, pomagalo naj bi tudi ljudem, ki v življenju pogrešajo ljubezen. Ponekod ga dodajajo zdravilom za kožna obolenja in prebavne motnje.

Vrtnica je od nekdaj simbol lepote, Grki so jo posvetili Afroditi, boginji ljubezni in lepote. Poleg tega je veljala tudi za simbol poguma, zmage in slave. Junake so ovenčali z vencem vrtnic. Rimljani so jih povezovali s posmrtnim življenjem in jih polagali na grobove padlih junakov. V krščanstvu je vrtnica simbol duhovne ljubezni, večnega življenja, mučeniške smrti in rajske lepote. Rdeča vrtnica je simbol Kristusovega trpljenja za odrešitev sveta, posvečena pa je tudi Mariji. Lepotico med rožami so za svojo lepoto izkoriščale že zale Rimljanke. Po kopeli so se natirale s praškom iz vrtnic, si namazale trepalnice z rožnim oljem, da so se svetile, svež dah pa so ohranjale z grizljanjem vrtničnih listov, mire in medu.

Francoski fitoterpavet Maurice Messegue svetuje piti poparek iz cvetnih listov vrtnice, ki bo pomagal pri boleznih grla, zasluzenosti nosu in bronhijev, trdovratnemu vnetju prebavil in driski. Če ste si uničili črevesno floro s pretiranim uživanjem antibiotikov, je čas za vrtnično kuro. Učinkuje tudi pri belem toku ali hudi izgubi krvi. Rožni čaj in sirup krepita pljuča. Vrtnični poparek je dobrodejen za jetra, srce, živce, prebavila. Za koristnega se izkaže tudi pri migrenah in glavobolu.

Močnejši vrtnični čaj pripravimo v obliki poparka: prgišče cvetnih listov prelijemo z litrom vrele vode, pustimo stati deset minut, precedimo in pijemo dve skodelici čaja na dan. Blažji čaj pa pripravimo prav tako kot poparek, a uporabimo le pol prgišča cvetnih listov na liter vrele vode. Pred vsakim obrokom spijemo skodelico čaja. Pijemo ga pri glavobolu, migrenah, pri težavah s prebavo in jetri, krepi pa tudi srce. Pri vnetju v grlu in ustni votlini koristi, če ga grgramo. Preliv iz cvetnih listov (žlička na skodelico, namakamo nekaj ur v hladni vodi, nato lahko rahlo segrejemo, a ne do vretja) je učinkovit za čiščenje krvi, zlasti z dodatkom medu. Čaj pa lahko uporabimo tudi kot izjemno učinkovite kapljice za oči.

Sirup pripravimo tako, da dve prgišči posušenih cvetnih listov prelijemo s pol litra vrele vode ter pustimo, da se 24 ur duši na robu štedilnika, nato precedimo skozi krpo in dodamo pol kilograma sladkorja ter kuhamo na blagem ognju. Za krepitev zdravja uživamo dve do štiri žlice sirupa na dan.

Ženskam se priporoča uporaba rožne vodice za vsakodnevno nego kože, čiščenje obraza, preprečevanje in odstranjevanje gub ter aken. Vodica koristi lepoti, hkrati pozdravi še manjše rane in zmečkanine. Poleti, ko se na koži pojavijo drobne razpoke od sonca in opekline, posegajte po rožnem mazilu. Pripravite ga lahko sami: v dvesto petdeset gramov svinjske masti zmešamo prav toliko svežih vrtnic ter pustimo stati teden dni, nato skuhamo na majhnem ognju ter precedimo.

Baronica Jelena de Belder je kandirala cvetne liste s sladkorjem, jih namakala v vinu in sladkorju, pripravljala marmelado. Dajte si domišljijo.
Sveta Hildegarda je pri solzenju oči priporočala, da si zjutraj položimo na veke bodisi cvetne ali zelene liste vrtnic, ki nam bodo tegobo pozdravili. Najboljše so majhne divje vrtnice.
Tistim, ki so nagle jeze, je priporočila prah vrtnice zmešan z zdrobljenim žajbljem. Pri napadu jeze povohamo prah.
Najnovejše raziskave so pokazale, da že vonj vrtnic deluje antibakterijsko, zato dodajamo skoraj v vsako zdravilo, ki ga dlje hranimo vrtnično olje.
OPOZORILO: Zaradi visoke cene olja vrtnic se pojavlja veliko ponaredkov. Za zdravljenje je nujno pristno olje. Za zdravilne pripravke so najbolj primerne naštete sorte: Rosa centifolia, R. gallica, damascena (damaščanka), R. laevigata, R, rugosa.

Wikipedija
Penelope Ody: Zdravljenje z zelišči, 1994

Ni komentarjev:

Objavite komentar