Fosil

Fosil

8. november 2008

ZIMZELEN (Vinca minor L.)

Zimzelen je dobil ime po tem, da tudi pozimi ohranja svoje zeleno barvo. Navsezgodaj spomladi razpre svoje izredno lepe, žal pa ne zdravilne cvetove. Zdravilni so listi. Nabirajo in uživajo naj jih slabokrvni in potrti ljudje. Že v antiki so prepoznali njegove zdravilne učinke in ga predpisovali zoper drisko, kačji pik, zobobol, bolečine rodil in krvavitve iz nosu. Kot učinkovito zdravilo za prsne bolezni se je uveljavil za časa francoskega kralja Ludvika XIV. Zimzelenov čaj žene na vodo, zdravi drisko, hemoroide in beli tok, čisti kri, blaži starostne težave.

Glavne učinkovine v listih so: čreslovina, pektin in grenčine.
Zdravilne lastnosti: Ljudsko izročilo pripisuje čaju iz zimzelenovih listov, da ustavlja krvavenje iz pljuč, zdravi zlato žilo in želodčne katarje, suši mleko materam, da prenehajo dojiti. uporablajli so ga za zdravlenje kožnih bolezni. Nedavne razskave so pokazale, da alkaloidi predvsem vinkamin širijo krvne žile v možganihin izboljšujejo možganski krvni obtok in koristijo različnim možganskim obolenjem. Priporočajo ga pri duševnih boleznih staranja, motenj zbranosti, izgube spomina. Leta 1996 so dokazali, da učinkuje na demenco. Iz rastline pridelujejo citostatike za kemoterapijo različnih vrst raka. Samostojen zimzelenov čaj pa je učinkovito zdravilo za kožne izpuščaje. Z njim vsako jutro umivamo nečisto kožo.

Liste posušimo. Obkladki iz listov, ki so samo poparjeni ali obkladki iz čaja zdravijo zlato žilo.

Zimzelen je zaradi svoje upornosti in trdoživosti simbol nesmrtnosti. Obožuje bukove in mešane gozdove, jase in grmičevje. Prepoznali ga bomo po zimzelenih listih, po katerih je dobil ime, in po cvetovih s petimi listi, zvitimi kot propeler. Seveda pa tudi po njihovi nebesno modri ali bledo vijoličasti barvi, s katerima se zimzelen okrasi od aprila naprej. Zimzelenove liste nabiramo, tik preden začne cveteti, ker imajo takrat največ učinkovin. Povežemo jih v šopke in sušimo v senci in zračnem prostoru. Lahko pa uporabimo tudi sveže liste, saj so vedno zeleni in jih lahko nabiramo skozi vse leto.

Zimzelenov čaj pripravimo kot poparek iz prgišča svežih ali pol prgišča suhih listov na liter vode. Ker je zimzelen zelo oster in grenak, je priporočljivo, da ga do polovice zmešamo z žajbljem. Ta čaj je primeren samo za grgranje pri vnetju grla, zasluzenosti grla in angini. Po nekaterih podatkih pa naj bi celo preprečeval rast raznih novotvorb.


Proti posledicam stranja, pešanja spomina jemljemo kapsule ( 290 mg prahu). Jemljemo eno kapsulo 3 krat na dan po glavnih obrokih.
Tinktura: Jemljemo 15 kapljic 2 krat do 3 krat na dan samo po naročilu zdravnika.
OPOZORILO: Izvlečki iz zimezelena so na voljo samo na recept. Pripravkov ne smejo uporbaljati nosečnice. dr. Katja Galle Toplak pravi, da rastlina ni primerna za samozdravljenje. Nikoli ne uporabljamo izvlečkov, ki jih pripravimo sami iz vseže rastline ali droge. Danes vemo, da alkaloidi iu zimzelena škodljivo vplivajo na kri. Čisti alkaloid vinkamin pa nima nikakršnega škodljivega učinka. Le po nasvetu zdravnika jemljemo gotove pripravke. Nosečnice naj se pripravkom iz zimzelena izogibajo.
V starejših zeliščarskih knjigah še svetujejo za zniževanje krvnega tlaka pripravo preliva: žlico zdrobljenih listov dodamo 2 litroma vode in pustimo pokrito 2 uri. Použijemo 3-krat na dan po eno veliko žlico preliva pred jedjo. Manj znano je, da zimzelen gasi žejo pri sladkorni bolezni in jo tudi zdravi. Simon Ašič piše, da ga najpogosteje uporabljamo kot dodatek čajnim mešanicam, ki blažijo starostne težave, kot so občutek strahu in tesnobe, živčni nemir, sitnost. Skupaj s šentjanževko lajša depresivna stanja, z glogom dopolnjuje njegovo zdravilnost pri srčni mišici. Zaradi alkaloidov zimzelen zmerno uporabljamo, bolje ga je uživati v čajnih mešanicah. Tudi z meliso se zelo dobro ujame.
Dr. Katja Galle- Toplak: Zdravilne rastline na Slovenskem
Naravna zdravila, MK ;2007

Ni komentarjev:

Objavite komentar