Fosil

Fosil

2. december 2008

VREDNIK, NAVADNI ( Teucrium chamaedrys)

Druga imena: bučnica, komandl, mrzlični koren, krčnica, roža sv. Urha (Urša), stoženica, urhovka, vrhovka, vrtnica, želodčnik, žuljevka
Družina: ustnatice
Učinkovine: etrično olje, čreslovine, grenčine
Zdravilne lastnosti: proti prebavnim motnjam, artritisu,
Ljudsko zdravilstvo pravi, da v kolikor rastlino čez noč namočimo v vino, odpravlja gliste. Danes je cenjen čaj iz cvetoče zeli, ki jo nabiramo od junija do septembra. Pokončne poganjek nabiramo preden se odprejo cvetni popki. Čaj pomaga proti pomanjkanju teka, proti artritisu, želodčnim motnjam in proti driski. Odpravlja krče in pospešuje izkašljevanje.

Zunanje drogo uporabljamo kot močan prevretek, ki ga v obliki obkladkov polagamo na poškodbe, zmečkanine, in hemoroide.

4 komentarji:

  1. Poznam jo že iz otroštva,če smo imeli kakšne težave z prebavo,je mama ,skuhala čaj iz (URHAJC)tako rečemo v našem kraju tej rastlini

    OdgovoriIzbriši
  2. Mi smo tem rožcam rekli Orhlce, ime naj bi izhajalo iz "klicanja Urha" ali po domače bruhati. Kot otroci smo pili čaj ko nam je bilo slabo ali nas je bolel želodec, vedno pa je pomagalo. Če je bilo potrebno bruhati smo bruhali če pa ne, se je želodec umiril. Preverjeno deluje.

    OdgovoriIzbriši
  3. Tudi jaz ga priporočam. Uporabimo ga vedno pri želodčnih/trebušnih težavah in pomaga tako pri menstrualnih kot tudi pri raznih prebavnih krčih. Uporabljamo ga kot čaj ali pa namočenega v alkoholu (popiješ le nekaj požirkov in že pomaga).

    OdgovoriIzbriši