Fosil

Fosil

18. april 2009

Prehrana pri revmi

1. osnovna prehrana naj temelji na piri.
2. Kutine v vseh oblikah, na vse načine.
3. Nobenega svinjskega mesa. Dovoljeno meso je: jagnetina, kozliček, srna. Posebej se priporočajo jetra, ker nase vežejo protin in čistijo želodec. Meso ni nikdar samostojna jed, vedno le priloga za okus. Osnova naj bo zelenjava.
4. Komarček v vseh oblikah.
5. Buče
6. Jesti moramo veliko jabolk, ker odvajajo strupe preko črevesja. Kuhajmo si kompote s cimetom, ki čisti kri.
7. Glavnata solata, ki ji primešamo zdrobljena kuhana pirina zrna, ker čisti črevo.
8. Revmatiki morajo veliko piti, dnevno po 35 g tekočine na kg svoje teže. Pijemo vodo, a prekuhano v zeliščnih čajih.
9. Jesti moramo juho iz telečjih nog pri obrabi hrustancev, ker krepi vezno tkivo sklepov.
10. Zjutraj na tešče morajo revmatiki popiti malo toplega vina, pšeničnega ali rženega piva, ali kruhovega napitka, ki smo ga pripravili doma. Za napitek skuhamo pirin kruh v vodi, tekočino precedimo skoti krpo in mlačno popijemo 20-40 ml.
11. Revmatiki bi morali pogosto jesti ingverjeve piškote ali svež ingver.
12. Začimbe, ki naj jih uporabljajo revmatiki: galgant, cimet, peteršilj, vinski kis, piretrovec, materina dušica, divji pelin.
13. Izogibajmo se: jagodam, breskvam, slivam, poru, borovnicam. Danes se je potrebno izogibati še kozervansom, emulgatorjem, stabilizatorjem, umetnim aromam.
14. Ne uživajmo odvajal, ker porušijo ravnotežje v telesu.
15. Dodatne terapije pa so: pelinovo mazilo, kopel in obkladki z izvlečki praproti, za močnejše bolnike kostanjeva savna ali kopel, za mlajše, ki imajo tudi težave z limfo in vnetji mandeljnov pa kopel proti revmatizmu iz prevretkov in skorje drena. Vsi revmatiki morajo piti veliko žajbljevega čaja, ki mora vreti vsaj 3 minute. Jeseni po prvi slani naberemo drnulje, jim odstranimo koščice in jih vložimo v med. vsak dan pojemo 3-4 sadeže. proti bolečinam pomaga tudi jaspisov kamen ali ploščica, če jo položimo na boleče mesto. Ko se segreje na temperaturo kože, jo odstranimo, počakamo, da se shladi in ponovimo postopek.

Drugi napotki: Splošno očiščenje telesa z vodnim postenjem, odvajanjem preko ledvic, črevesja, kože. Zdravljenje nadaljujemo z zdravo prehrano in pijačo. Pridobimo si življenjsko moč, s pravim razmerjem med spanjem, in bedenjem, delom in počitkom. Imejmo se radi. Vzpostavimo harmonijo v sebi in z okolico.

Vir: Peter Pukownik: Almanah letnih časov (Zbirka Sveta Hildegarda)

1 komentar:

  1. pri tem kompotu s cimetom je treba biti previden - cimet kot začibma naj se uživa v omejenih količinah, to pa zaradi tega, ker tak cimet vsebuje kumarin, ki je lahko povzročitelj alergij. Cimet se da dobiti kot kvalitetno prehr. dopolnilo (ta cimet se pridobiva drugače, kot začimba), vendar se priporoča predvsem pri diabetesu - skratka, previdno s cimetovimi kompoti.

    OdgovoriIzbriši