Fosil

Fosil

1. junij 2009

NARAVNO KISANJE ZELENJAVE

Potrebujemo: zelenjavo, ki jo mislimo vložiti in začimbe, kozarce za vlaganje s pokrovi na navoj, plastične mrežice proti dvigovanje zelenjave (ni nujno), vodo, morsko sol, zelnico ali sirotko, ki da še bolj specifičen okus zelenjavi.
Postopek: Zelenjavo operemo, ostrgamo, če je potrebno olupimo. Nato jo narežemo, naribamo, manjšo zelenjavo pustimo celo. Slanico pripravimo tako, da v 3 dl vode raztopimo žličko soli in dodamo 2 žlici cepiva. Zelenjavo vlagamo v kozarce in jo sproti zalivamo s slanico. Zelenjave ni potrebno zbiti, natrpati kot pri običajnem kisanju zelja ali repe. Ko je kozarec poln, dva prsta pod robom namestimo mrežico, ki preprečuje dviganje zelenjave. Tekočina mora stati nad zelenjavo. Zelenjava se bo med fermentacijo še dvignila in silila iz kozarca. Kozarec dobro zapremo. Kozarce pustimo na sobni temperaturi, da se začne fermentacija 2-3 dni, potem lahko kozarce pospravimo v klet ali shrambo na hladno. Med hrambo se lahko pokrov napne, a to ne pomeni, da je vsebina pokvarjena. Zelenjava, ki vsebuje več sladkorja, kot je korenček in pesa, ne ribamo preveč na drobno, saj se bi v tekočino sprostilo preveč sladkorja in pokvarilo fermentacijo. Tako lahko kisamo repo, zelje, rdečo peso, kolerabo, sladko in pekočo papriko, korenje, čemaževe popke.


Vir: Dario Cortese: Zelenjava druga moč naravne hrane

3 komentarji:

  1. hej, eno vprašanje za nepoznavalce... 2 žlici cepiva pomeni 2 žlici česa? hvala za odgovor..

    OdgovoriIzbriši
  2. Za cepivo lahko uporabiš 2 žlici zelnice (tekočino, v kateri se je kisalo zelje) ali repinice (tam se je kisala repa), sirotke ali kvasa.

    OdgovoriIzbriši
  3. Pozdrav,
    vložila sem korenje in kumare v slanici in zeljnici, a je kmalu postala voda motna, v njej pa bele pikice (domnevno plesen...). Mi lahko pomagate, kaj je šlo narobe ;(?
    Hvala,
    Lana

    OdgovoriIzbriši