Fosil

Fosil

6. junij 2009

PARADIŽNIK (Solanum lycopersicum ali Lycopersicum esculentum)

Družina:razhudnikovke,
Učinkovine:Obstajajo razne vrste paradižnika, katere se med seboj razlikujejo bolj po obliki in barvi, manj pa po vsebini ter hranilnih vrednostih . Paradižnik vsebuje mnogo vode in relativno male količine suhih koristnih snovi. Vsebuje okoli 94 % vode, okoli 1 % beljakovin, 0,3 % maščob in 4% ogljikovih hidratov. Paradižnik vsebuje veliko vitamina A, E in C. Cenjen je v prehrani zaradi svojega posebnega prijetnega okusa in daje hrani prijeten vonj in barvo. Vsebuje tudi minerale v sledeh, posebno kalcij, magnezij in železo. Rdečo barvo daje paradižniku snov likopin, njegova lastnost je da se z dviganjem temperature intenzivnost rdeče barve povečuje. Vsebuje tudi določene organske kisline, katere ugodno delujejo na delovanje naših notranjih organov.
Zdravilne lastnosti: O paradižniku se je pisalo že marsikaj od tega, da so pred leti zatrjevali, da povzroča raka, danes pa, da deluje proti raku. Paradižnik je strupena rastlina, ki vsebuje solanin, užitni so samo zreli plodovi. Plodovi delujejo kot antioksidant, razstruplja, izboljšuje kri, vpliva na prožnejše ožilje, znižuje krvni tlak, preprečuje poapnitev žil, spodbuja presnovo in prebavo, pospešuje prebavo maščob, ohranja zdrava jetra, čisti sečne poti, krepi sluznice in vezno tkivo, izboljšuje vid, dviga splošno telesno odpornost. Paradižnik osvežuje, ugasi žejo in odpira apetit.

Paradižnik je sorodnik tobaka, čilija, krompirja in jajčevca, ki vsi spadajo v družino razhudnikov. Izvira iz Srednje, Južne in južnega dela Severne Amerike na področju od Mehike do Peruja. Danes je paradižnik priljubljena povrtnina tudi v deželah, kjer nimajo primernih klimatskih pogojev za njeno pridelavo.

Brez paradižnika si težko predstavljamo kuhanje. Je vsestransko uporaben, uživamo ga presnega, kuhanega, dušenega, pečenega. Pripravimo ga kot juho, glavno jed, omako, solato, z njim zičinjamo jedi.
Paradižnik z jajčevcem:
Sestavine za 4 osebe:
2 kosa jajčevca, 500 g svežega paradižnika, sol, olivno olje, origano,
150 g edamca, (mozzarele, trapista, ementalerja).
Priprava:
Jajčevca dobro operemo, narežemo in solimo. Paradižnik operemo, narežemo na rezine in solimo. V ponvi segrejemo olivno olje in na njem popečemo jajčevce. Zložimo jih v pekač. Nato na olju popečemo še rezine paradižnika. Zložimo jih na jajčevce. Zelenjavo potresemo s sesekljanim origanom in nastrganim sirom. Pečemo približno 20 minut na 180° C.

Koromač s paradižnikom
Sestavine za 4 osebe: 2 koromača, 400 g svežega paradižnika, čili, 2 sttroka česna, olivno olje, belo, vino, sol, poper, drobnjak, parmezan.
Priprava: Koromača operemo in narežemo na lističe. Paradižnik operemo in narežemo.
Čiliju odstranimo semenje in ga drobno nasekljamo. Česen olupimo in sesekljamo.
V ponvi segrejemo olivno olje in na njem prepražimo koromač, dodamo še čili in česen.
Prilijemo malo belega vina in malo vode, ter dušimo toliko časa, da se koromač zmehča.
Solimo, popramo in dodamo narezan paradižnik. Vse dobro premešamo, nekaj časa še dušimo, nato dodamo sesekljan drobnjak. Potresemo s parmezanom.

Losos s paradižnikom in zelenjavo:
Sestavine za 4 osebe: 400g svežega paradižnika, 1 čebula, 1 strok česna, olivno olje, 0,5 dl belega vina, 350 g graha iz pločevine, svež limonin sok, sol, poper, 700 g lososa, peteršilj.
Priprava : Paradižnike operemo, prelijemo z vrelo vodo, nato pa jih oplaknemo še z mrzlo vodo, da jih lažje olupimo. Narežemo jih na kockice. Semena odstranimo.
Čebulo in česen sesekljamo. V ponvi segrejemo olje in na njem prepražimo česen in čebulo. Nato prilijemo belo vino. Dodamo grah, narezan paradižnik, limonin sok, sol, poper in na šibkem ognju dušimo pol ure. Lososa narežemo na tanke zrezke in jih položimo v zelenjavno omako. Dušimo približno 15 minut. Vmes jih obrnemo in po potrebi še dolijemo vino. Jed na koncu potresemo s sesekljanim peteršiljem.

Paradižnik z mozzarelo:
Sestavine za 4 osebe
: 4 sveži paradižniki, 80g Mozzarele, olje - olivno, kis, sol, poper, bazilika, peteršilj.
Priprava: Paradižnike operemo in narežemo. Mozzarelo odcedimo in prerežemo na polovice.
V skodelici zmešamo olje, kis, sol, poper, narezano baziliko in peteršilj. Dobro premešamo in dodamo mozzarelo. Še enkrat premešamo in s tem prelijemo paradižnik. Poleti lahko jed okrasimo s celimi listki sveže bazilike.

Paradižnikova juha:
sestavine za 4 osebe: 2 kosa čebule, 1 čajna žlička olivnega olja, 400 g svežega paradižnika, 275 ml zelenjavne juhe, 125 g riža, sol, poper, 2 čajni žlički kopra. 1 žlica kisle smetane.
Priprava: Čebulo sesekljamo in jo prepražimo na olju. Paradižnik dobro operemo, narežemo in dodamo v lonec k čebuli. Prilijemo zelenjavno juho. Vse skupaj kuhamo približno 10 minut.
Med tem časom v slani vodi skuhamo riž. Juho nato prepasiramo, ter ji dodamo sol in poper. Vanjo damo še kuhan riž, koper in kislo smetano. Vse skupaj dobro premešamo.

Paradižnikova presna juha:
Sestavine z 2-3 osebe: 5-6 paradižnikov, 2-3 stroki česan, vršički: žajblja, timijana, rožmarina, bazilika, 0,5 dl rdečega vina, 2-3 žlici olivnega olja.
Priprava: Paradižnik narežemo, dodamo česen, vršiške začimb in spasiramo s paličnim mešalnikom, dolijemo vino in olivno olje, dobro premešamo, nalijemo v skodelice , potresemo z baziliko in okrasimo z žajbljevimi listi. Juho nekaj časa pustimo, da se okusi prepojijo, lahko jo dodatno ohladimo v hladilniku.

Viri: Wikipedija
Recepti http://www.mojirecepti.com/zelenjava/plod/paradiznik-svez.2.html
in Dario Cortese: Zelenjava druga moč naravne hrane

Ni komentarjev:

Objavite komentar