Fosil

Fosil

9. september 2010

ALI JE PRESTOPNIŠTVO POVEZANO S PREHRANO, KI IMA PREVEČ SLADKORJA?

Na Finskem so ugotavljali neravnovesje sladkorja v krvi vseh prestopnikov. Ko so jetnikom predpisali dieto oz. jim dajali hrano, kjer ni bilo sladkih in prečiščenih živil, je bilo za 21% manj odklonilnega vedenja, 25% manj napadov, za 75% manj uporabe sile in popoln upad za 100% samomorov. V študijo je bilo zajetih 3000 zapornikov.

Izraz hipoglikemija pomeni nenaden padec sladkorja v krvi, potem ko se je njegova vsebnost prej močno povečala zaradi uživanja sladkorja, slaščic ali poživil. Poglavitni sindrom je občutek izjemne utrujenost, depresija, nasilno vedenje in poskusi samomora. Če se počutiš slabo, je velika verjetnost, da se boš tudi obnašal tako.

Mladostniki danes uživajo mnogo preveč sladkorja, slaščic, pijače v pločevinkah, hitre hrane in so zato nabiti z energijo oz. sladkorjem. Pomanjkanja hranil med mladimi prestopniki je zelo običajno. Manjka jim folne kisline, tiamina ( vitamin B1) in vitamina C. Že samo vključevanje pomarančnega soka v prehrano je za 47% zmanjšalo pojav družbeno odklonilnega in asocialnega vedenja. Raziskave so pokazale, da je nasilniško vedenje povezano s pomanjkanjem kalcija, magnezija, cinka, selena in esencialnih maščobnih kislin. Že dodajanje multivintaminskih in mineralnih dodatkov, ki vsebujejo dnevno priporočene odmerke hranil imajo izjemno pozitiven vpliv na vedenje.

Dokazali so, da je industrijsko prečiščena osiromašena prehrana brez vlaknin, z veliko sladkorja povezana tudi z motnjo pozornosti in hiperaktivnostjo pri otrocih.

Začeli so s poskusi kombinirane terapije, kjer je terapija kaznjencev in prestopnikov sestavljena iz socialne prevzgoje in ustrezne prehrane. Študije potrjujejo, da iz te poskusne skupine po 6 mesecih ni bilo nobenega povratnika z nasilnim prestopkom.

Ni komentarjev:

Objavite komentar