Fosil

Fosil

24. oktober 2010

Chelated Zinc

Chelated Zinc - 100 tablet

Cink v našem organizmu deluje kot prometnik, nadzoruje in ureja presnovne procese, delovanje encimskih sistemov in vzdržuje pravo število celic. Je del mnogih encimov in opravlja več kot tisoč nalog, med katere sodi nadzor rasti celic, pa vse do tvorjenja testosterona (spolnega hormona). Ker ga telo lahko shrani le v sorazmerno majhnih količinah, ga moramo redno prejemati s hrano. Kadar ga primanjkuje, lahko pride do upočasnitve razvoja mišic in oslabitve imunskega sistema.

Cink je nujno potreben za sintezo beljakovin in DNK. Omogoča nastajanje inzulina, hormona trebušne slinavke, ki je nujen za presnovo sladkorja. Pomembno vlogo igra pri uravnavanju in vzdrževanju pH krvi in je nujen za razvoj spolnih organov. Prostata lahko normalno deluje le, če je v organizmu na voljo dovolj cinka. Uravnava tudi sposobnost krčenja mišic. Nedavne raziskave kažejo, da igra pomembno vlogo tudi pri ohranjanju normalne možganske aktivnosti in da lahko pomaga pri zdravljenju shizofrenije.

Cink pospešuje celjenje ran, pomaga pri težavah s prostato in lahko pripomore pri zdravljenju neplodnosti. Manjša nalaganje holesterola, pospešuje rast in miselne procese in lahko pomaga pri zdravljenju nekaterih psiholoških težav.

Izkušnje kažejo, da lahko mnogo težav s potentnostjo pri moških pripišemo kroničnemu pomanjkanju cinka. Zelo koristno je prehrani dodajati cink in vitamin B6. Vzdrževanje optimalne ravni cinka v organizmu je potrebno za vse moške, ne glede na to, ali imajo težave s potenco ali ne.

Dodatno jemanje cinka in mangana pomaga starejšim ljudem, ki postanejo senilni. Podobno velja za ženske, ki imajo neredne menstruacijske krvavitve. Zanje je priporočljivo, da pred hormonsko terapijo poskusijo z jemanjem cinka.

Z izpušnimi plini in tobačnim dimom se v ozračje sproščata svinec in kadmij, ki pomenita veliko nevarnost za ljudi, ki živijo v velikih mestih. Kadar v organizmu primanjkuje cinka, se poveča absorpcija svinca in kadmija, zato lahko asimilacijo teh dveh strupenih kovin zmanjšamo z jemanjem cinka. Cink tako ščiti pred škodljivimi vplivi onesnaženega okolja.

Več cinka potrebujejo tudi športniki, saj njihovo telo med treningi in tekmovanji porabi več cinka.
Velike količine cinka vsebujejo:- različne vrste mesa
- različne vrste morskih sadežev (ribe, raki itd.)
- jajca

Med mesom največ cinka vsebujejo:
- pečena govedina
- ovčji kotleti
- ledvična pečenka

Mnogo cinka je tudi v:
- žitnih kalčkih
- pivskem kvasu
- bučah
- mleku
- gorčici

OPOZORILO!
Kadar jemljemo dodaten cink, naš organizem potrebuje več vitamina A ali betakarotena, zato je cink najbolj učinkovit v kombinaciji z vitaminom A, kalcijem in fosforjem.

Nekateri pripravki vsebujejo cink v obliki sulfata ali glutamata, v modernejših pripravkih pa cink že najdemo v kelatni obliki, ki je najučinkovitejša.

Kadar jemljemo dodaten cink, je priporočen dnevni odmerek 10 do 15 mg na dan, športniki pa lahko zaužijejo do 50 mg cinka dnevno. Večji odmerek cinka je priporočljiv tudi za alkoholike in sladkorne bolnike. Varna meja jemanja je 150 mg dnevno.


**********************************

Uporaba:

1 tableta dnevno ali po priporočilu zdravnika.

Sestavine:

Cink - 15 mg

**********************************

Če želite izdelek naročiti ali se včlaniti v Calivito, pišite na andreja.plenicar@gmail.com ali  urska.mitrovic@gmail.com

Ni komentarjev:

Objavite komentar