Fosil

Fosil

23. januar 2011

REIŠI ALI SVETLIKAVA POLOŠČENKAGanoderma lucidum - Svetlikava pološčenka (Reiši)

Reiši je drevesna goba in raste tudi pri nas. Doma je na Kitajskem in Japonskem. Njenim zdravilnim sestavinam so pripisovali moč, da zagotavljajo dolgo življenje. Rečejo ji celo goba nesmrtnosti. V Kitajski medicini jo uporabljajo za bolezni in stanja, povezana z "motenim šen", npr. za nespečnost, razbijanje srca, stres in duševno preobremenjenost. Poleg tega naj bi reiši prehranjeval kri, dodajal življenjsko energijo in ga pogosto uporabljajo za zdravljenje astme in kronične šibkosti. Reiši je zelo bogata s hranili. Med ključnimi snovmi so ogljikovi hidrati (sladkorji in polisaharidi) in beljakovine z vsemi esencialnimi in neesencialnimi aminokislinami in amini. Glavna maščobna kislina v njej je nenasičena oleinska kislina. Vsebuje obilo vitaminov B2, B3, B5, C in D ter mineralov, zlasti kalcija, fosforja in železa.

Reiši spodbuja naravno imunsko delovanje, poveča odpornost telesa ob stresu, izboljšuje splošno počutje, znižuje holesterol in pomaga odpravljati težave z jetri. Raziskave kažejo, da različne spojine v reiši: znižujejo krvni tlak, delujejo protitumorsko, zavirajo zlepljanje trombocitov (in tako upočasnijo strjevanje krvi), učinkujejo protialergijsko, lajšajo bolečine (delujejo analgetično), preprečujejo bronhitis, vplivajo kardiotonično (krepijo delovanje srca), delujejo protivnetno, protibakterijsko in protivirusno, ovirajo virus aidsa, pospešujejo razrast kostnega mozga, krepijo imunsko delovanje, povečajo raven interlevkina 1 in 2, povečujejo število belih krvnih celic in količino hemoglobina, spodbujajo dejavnost naravnih celic ubijalk, delujejo rahlo protiulkusno, varujejo jetra in detoksificirajo, učinkujejo kot sredstvo proti kašlju in za izkašljavanje, izboljšujejo delovanje nadledvičnih žlez, varujejo pred ionizirajočim sevanjem, če so uporabljene pred in po izpostavljenosti, delujejo zaviralno na osrednje živčevje, na živce pa antiholigerično (zmanjšujejo kofeinske učinke in sproščajo mišice), delujejo kot antioksidanti. Reiši so dolgo uporabljali kot antihistmatik (zdravilo proti alergijam). Za razliko od zdravil pa reiši nima stranskih učinkov. Deluje tako, da obvlada spoščanje različnih posredniških spojin v telesu. Kaže, da vsebuje tudi snov "lanostan", ki preprečuje sproščanje histamina. Hkrati reiši spodbuja delovanje nadledvičnih žlez, imunski odziv ali oboje ter tako pomaga obvladovati razsežnost telesne reakcije na alergen. Zelo zanimivo je tudi delovanje reišija na srce in ožilje, saj gobji pripravki znižajo serumski holesterol in trigliceride. Ker je reiši normalizirajoč adaptogen, ima tudi dvojno selektiven učinek na krvni tlak: ne le, da znižuje krvni tlak, ampak lahko tudi zviša prenizkega.

Zaradi trdne, lesnate zgradbe gobe reiši najpogosteje pripravljajo v čaju ali tinkturi. Priljubljen je naslednji čaj:
- 1 čajna žlička sesekljanega reišija - 5 - 10 tankih rezin sveže ingverjeve korenine - 1 skodelica vode
Vse sestavine damo v posodo in pustimo na ognju do vretja. Nato pustimo, da čaj počasi vre še približno 10 minut. Vsebino precedimo in popijemo še topel čaj - dovolj je enkrat dnevno.

Danes dobite v tudi lekarni preparate iz gobe reiši. Ganodermo lucidum vsebuje prehransko dopolnilo Vital B, namenjeno krvni skupini B.
Vir: Gobarsko društvo Lisička Maribor


Lee, H.W. : Zdravilna moč gob

Ni komentarjev:

Objavite komentar