Fosil

Fosil

23. januar 2011

ŠTOROVKA ALI SIVORUMENA MRAZNICA

Armillária méllea, sivorumena mraznica ali štorovka je pogojno užitna, močno šopasta, s številnimi luskatimi klobučki, na dolgih, pri dnišču zraščenih betih, ki nosijo pod lističi močan obroček.

Klobuk je velik od 4-10 cm, sprva polkrožen ali rahlo stožčast, s komaj vidno grbo, dolgo zapognjenim robom, ki se kasneje zravna. Obrobje najprej gladko, postane nažlebkano, proti temenu pa se dvigajo vse bolj goste luskice, ki se dajo zlahka odstraniti. Barve so različne.
Meso je bledo, prožno, v betu žilavo, prijetnega vonja in nekoliko grenkega okusa.


Štorovka raste na lesu različnega drevja, nevaren parazit, od zgodnje do pozne jeseni. Zelo pogosta goba. Surova škodljiva, sindrom surovih gob - neznani strupi, ki učinkujejo na prebavila, vendar se s kuhanjem in odlito vodo odstranijo; nato je zelo primerna za vlaganje v kis.
Mraznicam so podobne številne druge gobe, ki enako kopučasto uspevajo na lesu. Zelo podoben je neužiten Hrapavi luskinar (Pholiota squarrosa), ki je grenak. Smrtno nevarna bi bila zamenjava z Obrobljeno kučmico (Galerina marginata), ki pa nima luskic na klobučku. Možna je nevarna zamenjava pri nabiranju male štorovke in drugih podobnjh, šopasto rastočih gob. Malo štorovko (Kuehneromyces mutabilis) pobiramo le na panjih listnatega drevja. Ima trdnejši obroček, pod njim pa luskice po betu.

Zdravilni učinki: pospešuje pretok krvi v možgane, ne da bi se pri tem povečal krvni tlak. Deluje pomirjevalno, izboljšuje vid, preprečuje vnetje oči in nočno slepoto. Blaži prebavne motnje in krče, znižuje krvni tlak, blaži nevrastenijo, varuje organizem pred ionizirajočim sevanjem, deluje protiglivično in še bi lahko naštevali. Kljub temu jih je treba uživati zmerno kot vse mraznice.

Avtor fotografije je Gregor Klarič.
Vir: Gobarsko društvo Lisička Maribor
Brako Vrhovec: Zdravilne gobe Slovenije in100 oksunih ogv, 2010

Ni komentarjev:

Objavite komentar