Fosil

Fosil

24. januar 2011

ZDRAVILNO DREVO NIM

Nim je drevo, ki raste v subtrobskih in tropskih območjih. Znan je po tem, da dobro prenaša sušo, ne zdrži pa temrpature manj kot 4 stopnje Celzija. V Indiji je poznan kot sveto drevo ali naravna lekarna. Že več kot 5000 let se vsi deli drevesa od semen, listov, skorje lubja, cvetov do korenin uporabljajo v Ayurvedski medicini. Z njim so zdravili večino bolezni. Prevod imena iz Sanskrita je ' Neem, ki daje dobro zdravje'. Tudi danes v Indiji uporabljajo Nim kot glavno zdravilo pri spolnih in kožnih bolezni, odlično zdravi vročico in prehlad. Moderne raziskave potrjujejo tradicionalno uporabo Nima. Vpliva na razmnoževanje virusov in jim hkrati onemogoča napad na gostitelja. Deluje tudi na navadnen prehlad. Nim tudi krepi imunski sistem. Znanstveniki še nisopojasnili delovanja Nima, enotni pa sogled tega, da že po nekaj zužitjih okrepi celostni in celični imunski sistem, istočasno pa uniči ali upočasni rast mnogih neprijaznih organizmov kot so bakterije, virusi in gube. Ker čisti zrak in deluje antibakteriološko je nepogrešljiv pri bolnikovi postelji. Starodavni zdravilci z Nimom zdravijo tudi epilepsijo, diabetes, prebavne motnje, malarijo, razne črevesne in trebušne zajedalce, opekline, žolč. Prvi dve knjigi o Ayurvedi Caraka Samhita in Susruta Samhita (stari več kot 2000 let) vsebujeta več kot sto načinov uporabe Nima.

Nimovi produkti niso strupeni človeku in toplokrvnim živalim. Ne onesnažujejo okolja. uporabi Uporaba Nima kot insekticida nima nobenih stranskih učinkov.


Nimovo olje se uporablja v kozmetiki za pripravo mil, zobnih past, šamponov, balzamov in krem.


Nim izboljšuje telesno odpornost, razstruplja telo, čisti kri, deluje protivnetno, lajša in odpravlja prebavne težave, preprečuje in blaži sladkorno bolezen, je preventivno sredstvo proti rakavim obolenjem, ugodno vpliva na kožo, lase in nohte, pomaga proti alergijam in proti revmatičnim obolenjih, je odličen proti žolčnim kamnom, je preventivno sredstvo proti malariji, pozitivno deluje na vid, intenzivno učinkuje proti parazitom, glivicam, proti bakterijsko in proti virusno. Nim se uporablja tudi kot čistilno in razkuževalno sredstvo, ter kot naravni pesticid.



Kopel: Za lepo kožo dodajte 2-4 žlice prahu v kad. Po kopanju se stuširajte. Če imate alergije na koži ali srbečo kožo, dajte v kad 5 žlic nimovega prahu.


Maska za obraz:Nim odstranjuje mozolje, ekceme in razne nečistoče kože. Prah zmešajte z vodo, da dobite pasto in jo nanesite na kožo. Pustite 60-120 minut, nato sperite. Ponovite 3 dni zaporedoma.


Lasje:Za zdrave lase enkrat na teden nanesite nimovo pasto ( prah pomešan z vodo) na lasišče in pustite delovati 30-60 minut. Zatem si umijte lase.


Čaj:Kot preventivo pijte 2 skodelici nimovega čaja vsak dan. 1 ščepec nima stresite v 2 dcl vrele vode. Čaj lahko precedite, ni pa nujno.


Nimov napitek: Zjutra v pol kozarca vode stresite pol čajne žličke nimovega prahu, pomešajte in popijte. Priporočljiva dnevna doza je od pol do ene žličke.I zdelek ni primeren za nosečnice in doječe matere.

Kot pri vsakem zeliščnem pripravku je učinek počasen, vendar trajen in brez škodljivih stranskih učinkov. Ne ugotavljajte učinka po dveh dneh, temveč vsaj po dveh mesecih.* Zdravilni učinki so navedeni v Ajurvedskih medicinskih učbenikih in priročnikih v Indiji.


Nim kot škropivo: V 1-2 l vode zmešamo 3 jušne žlice nima , dodamo 25 g tobaka. To mešanico pustimo stati 10 dni. Nato pripravek precedimo, ter zmešamo z vodo v razmerju (1/4 pripravka zmešamo z 1 l vode.)S tem škropivom lahko škropimo vse zemeljske površine, saj uspešno odstranjujejo vse vrtne škodljivce.


Nimovo olje: Se uporablja v kozmetiki (za pripravo mil, zobnih past, šamponov, balzamov in krem). Nim uporabljajo tudi kot čistilno in razkuževalno sredstvo ter kot naravni pesticid.


Nim v duhovnosti: Zrak ki se ustvari okoli drevesa Nim uničuje škodljive bakterije in se bori proti negativni mikroviti. Na duhovnem področju odganja zle duhove in čisti uroke. To je tudi razlog zakaj se šteje Nim kot eno izmed petih svetih dreves (pancavati). V prejšnjih dobah so ljudje radi prakticirali duhovne meditacije v čistem in zdravem okolju. Posadili so pancavati drevesa okoli in v področju kjer so izvajali duhovno prakso ali meditacijo. V modernem svetu je Nim neprecenljiva in nepogrešljiva rastlina v prostoru ki ga uporabljamo za meditacijo ali duhovna srečanja, kakor tudi v našem stanovanju in pisarni, enako je primerena družba v sobi šolarja in študenta. Nim se je v Indiji vedno (dokler ni postal zaščitena rastlina) uporabljal za izdelovanje božanstev in relikvij, naprimer Jaghanatha, Baladeva in Subhadra v Puriju so bila vedno narejena iz drevesa Nima na katerem so se pojavili mistični simboli. Sri Caitanya Mahaprabhu se je rodil pod drevesom Nim (pred približno 500leti) in njegova mati ga je poimenovala Nimai, zato da ga Nim zaščiti pred zli duhovi in uroki.


3 komentarji:

  1. Kje se pa da ta izdelek dobit?

    OdgovoriIzbriši
  2. Poizkusite v Om Šanti trgovinah. Ena je na Trubarjevi v Ljubljani, kjer imajo olje in prah iz nima. Potem mogoče ajurvedskih trgovinah ali salonih, kjer izvajajo take terapije. Potem malo pobrskaj po spletu. Obstajajo različne pisave neem, nim itd. Tukaj imaš ne link, za kapsule npr. http://www.super-smart.eu/article.pl?id=0232&lang=en&fromid=GG132&gclid=CMGT28r7yasCFQMYzQodTGlB1w

    OdgovoriIzbriši
  3. ali kdo ve,kje se lahko to drevo dobi?

    OdgovoriIzbriši