Fosil

Fosil

9. februar 2011

RECEPT ZA GORČICO

Gorčico najlažje pripravimo, če nasekljana zelišča zamešamo v kupljeno delikatesno gorčico. Na ta način lahko pripravite pehtranovo, timijanovo, čemaževo ali hrenovo gorčico. Taka obogatena gorčica je hitro pokvarljiva. Če pripravimo gorčico sami, uporabimo seme črne ogrščice, in bele gorčice. Seme lahko poberemo z naših rastlin v vrtu ali pa jih kupimo. Lahko uporabite tudi semena česnovke, sabljastega triplata ali njivske gorčice.

V mlinčku meljite 200 g mešanice semen črne ogrščice in bele gorčice, 10-12 velikih žlic vode. Pustimo 3 ure, da se namaka in nabreka. Med tem v 200 ml kisa stresite 2 jedilni žlici medu in 5 jedilnih žlic nasekljanih zelišč. Vse skupaj rahlo prekuhajte. Ohlajeno mešanico kisa in zelišč vmešamo v gorčična semena. Po okusu po kapljicah dodamo 2-5 jedilnih žlic olja ter pri tem ves čas mešamo, dokler gorčica ne postane kremasta. Če gorčico hranimo v hladnem prostoru, je uporabna do 6 mesecev. Osnovni recept lahko nadgradite s česnom, ingverjem, limoninim sokom in drugimi začimbami.

Ni komentarjev:

Objavite komentar