Fosil

Fosil

6. julij 2011

HORMON PROGESTERON

Vsaka težava povezana z estrongenom je pomanjkanje progesterona. Če ženska začne jemati naravni progesteron se znebi menstrualnih krčev, predmestrualnega sindroma, občutljivosti dojk, menstrualnih migren in astme. Ta hormon preprečuje tumorje maternice, endometriazo in rakasta obolenja, ki jih povzroča estrogen. Jemanje progesterona po menopavzi ima veliko koristi. Odpravlja oblivanje vročine, ter prerečuje in zdravi osteoporozo. Je naravni antidepresiv, je hormon dobrega počutja pri ženskah. Je termogeničen, kar pomeni, da pomaga pri zgorevanju maščobe. Preprečuje Alzheimerjevo bolezen, dober je za srce, dviga spolno poželenje. Odpravlja motnjo pozornosti in pripomore k znižanju ravni inzulina. Zato preprečuje debelost in diabetes tipa 2 pri odraslih.

Pomembno je, da jemljemo bioidentične hormone, ki so po sestavi enaki človeškim. Več o bioidetičnih hormonih .

Pri večini žensk je treba nadomeščati progesteron med menopavzo. Lahko ga nanesemo na kožo v obliki kreme, kar omogoča, da se hormon v začetni fazi izogne jetrom, kjer se hormon spremeni v druge oblike kot npr. pregnanediol. Progesteronsko mazilo nanašamo na podlaket, notranjo stran zapestja ali zgornji del prsi ( ne po dojkah), kjer je koža tanka. Na ta način se hormon vsrka v kri, ne pa v maščobno tkivo. Kreme nikdar ne nanašamo na trebuh ali stegna. Progesteron 100mg ali četrt čajne žličke dvakrat dnevno- zjutraj in zvečer. Nekatere ženske imajo po jemanju progesterona bolj občutljive bradavice, ker je tam veliko receptorskih mest za progesteron. Če je tako, zmanjšajte odmerek na 1/8 čajne žličke in šele, ko se težave nehajo, povečajte dozo na 1/4 žličke. Lahko se pojavi tudi menstrualna krvavitev, ki jo sproži višek estrogena, ne pa progesteron. Po dveh mesecih težave izginejo. Pred in med menopavzo lahko odpravimo menstrualne krče, občutljivost prsi, predmestrualni sindrom, glavobole, nihanja razpoloženja in astmo z 100 mg ali 1/4 čajne žličke dvakrat dnevno. Če ženska želi zanositi pa naj prvih 7 do1 0 dni po začetku menstrualnega cikla mazila s progesteronom ne uporablja. Progesteron je potreben za zanositev, saj se brez njega jajčece ne more ugnezditi v maternici. Potreben je tudi za ohranitev nosečnosti oziroma preprečitev spontanih splavov. V dveh mesecih prej opisanih odmerkov je maternica pripravljena na zanositev. Progesteron po zanositvi uporabljamo naprej, saj izredno ugodno vpliva tudi na dojenčka.

Vir: Michael E. Platt: Čudež bioidentičnih hormonov, Ara, 2011

4 komentarji:

  1. Zakaj ženska pred zanositvijo ne sme uporabljati progesterona, če pa piše, da je potrben za zanositev?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zato ker ta hormon rabiš, da se debeli maternična sluznica, ker če ni dovolj debela se jajčece ne more vgnezditi. V primeru, ko ti primankuje tega hormona, se ti sluznica začne preje luščiti, kar nekatere opazijo z rjavim izcedkom pred menstruacijo. Ta hormon pa bi ti to preprečil, jajčece bi se lahko vgnezdilo, zato tudi nesmeš v primeru nosečnosti prenehati z jemanjem, ker lahko sprožiš splav. Začel naj bi ga uporabljati šele po ovulaciji.

      Izbriši
  2. Kje se pa da kupit tako kremo?

    OdgovoriIzbriši
  3. Spoštovani, prva dva dni imam zelo močno mesečno perilo, tako da je velik problem kakršen koli premik, ker kar lije. Po dveh dneh se pa normalizira. S čim bi si lahko pomagala?

    OdgovoriIzbriši