Fosil

Fosil

27. oktober 2008

MATERINA DUŠICA, POLJSKA (Thymus pulegioides)

Druga imena: babja dušica, duša, dušje, materinka, popovec, prežilka, poljski timijan.
Družina: ustnatice
Učinkovine: čreslovine, eterična olja, grenčine, flavon, saponin, timol, mangan.

Zdravilni učinki: Materina dušica je zaradi pretirane uporabe za zdravilne namene v marsikateri državi zaščitena, ker ji grozi izumrtje. Čaj nam koristi proti kašlju in črevesnim težavam, živčnim boleznim, nevralgijah, pri obolenjih dihalnih poti, zasluzenosti bronhijev, bronhialni astmi, proti oslovskem kašlju in pljučnici pa v kombinaciji z ozkolistnim trpotcem. Pripravimo ga tako, da dve žlički droge prelijemo z vrelo vodo. Čaj deluje preventivno proti prehladom, če ga pijemo po skodelico zvečer. Je pomirilo pri nervoznem razbijanju srca, pomaga proti nespečnosti, lajša bolezni dlesni in vnetja mandeljnov. V ljudskem zdravilstvu se priporoča pri menstrualnih bolečinah. Obstaja kar nekaj podvrst materine dušice, ki pa so vse enako zdravilne: Tymus vulgaris, Tymus serpyllum itd... Vključno z vrtnim timijanom zato glej zdravilne učinek in uporabo tudi pri timijanu. Rastlina je tudi antiseptik. Nabiramo jo v času cvetenja, od pozne pomladi do konca poletja. Sušimo jo v senci na prepihu.

Zelo uporabna rastlina je tudi kot začimba. Lahko jo namočimo v žganje ali olivno olje in jo uporabljamo za masažo proti revmi, protinu, drhtenju udov.

Timijanovo olje je uporabno proti ohromelosti pri kapi, multipli sklerozi, sušenju (atrofiji) mišic, revmatizmu in zvinih.
Timijanove kopeli pomagajo ljudem z depresijo in živčnimi napetostmi. (200 g zeli na kopel)
Maria Treben svetuje timijan tudi kot pomagalo proti alkoholizmu. Zvrhano prgišče timijana prelijemo z litrom vrele vode in namakamo 2 minuti. S čajem napolnimo termo steklenico, iz katere damo alkoholiku vsake 15 minut po 1 jedilno žlico čaja. Pojavijo se slabost, bruhanje, močna driska, uriniranje, znojenje, velik apetit in občutek žeje. Pri povratnikih terapijo ponovimo. Pri epilepsiji priporoča 2 skodelici čaja (1 čajno žličko na /4 litra vrele vode, pustimo nekaj minut) dnevno 2-3 teden z 10 dnevnimi prekinitvami.
Prah materine dušice je svetovala sveta Hildegarda pri boleznih možganov. Recept se je glasil: Zdrobi materino dušico v prah, prah zmešaj s pirino moko in vodo, naredi pogačice in jih pogosto jej.
Pri kožnih boleznih, kjer je potrebno notranje čiščenje je materina dušica odlično zdravilo. dovolj je, da jo uporabljamo bolj radodarno pri kuhi in jo dodajmo kot začimbo.
Mazilo iz materine dušice: Od maja do avgusta lahko pripravljamo mazilo iz materine dušice. Porežemo celo rastlino brez korenin, jo grobo sesekljamo, damo v električni mešalnik, zmeljemo, stisnemo skozi krpo, da dobimo sok. Sok umešamo v kozje ali "majsko" kravje maslo in dobili smo mazilo, ki pomaga pri osipih pri dojenčkih in drugih kožnih obolenjih.
Čaj iz materine dušice: Materina dušica čisti telo od zunaj in znotraj, z odvajanjem strupov skozi jetra. Čaj materine dušice v Rusiji uporabljajo za zdravljenje odvisnosti od alkohola. Dnevno pijemo 2 jedilni žlici sesekljane materine dušice na 1/4 litra vrele vode. Pustimo nekaj minut, precedimo. Zasvojenec mora piti 2-3 tedne vsake 3 ure po eno čajno žlico čaja. Pri tem se lahko sprožijo različne reakcije:od driske, močnega odvajanje vode, odpor do alkohola, slabost, bruhanje, kožne spremembe. Ta čaj popolnoma očisti jetra.

6 komentarjev:

  1. koliko pa zraste v višino?

    OdgovoriIzbriši
  2. Poljska ali Polajeva materina dušica zraste v višino od 5 do 30 cm, pri čemer starejše veje olesenijo. Upam, da je informacija še koristna.

    OdgovoriIzbriši
  3. to je res zelo poučna in pametn stran . saj tako lahko otroci izvvoje še več o materini dušici . to stran bi si morali ogledati vsi otroci . mogoče bi jim prišla prav

    OdgovoriIzbriši
  4. mi lahko poveste dele rastline???

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tisti majhni listki. Lahko tudi tanjša stebelca ampak bi se pa izogibal glavnega stebla naprimer. Se ne spoznam najbolje. Sem pa 100% da lahko samo listke posusite in jih po tem zdrobite in uporabite za čaj. Jaz sicer uporabljam 1 cajno zlicko timijana (materine dušice) poleg čaja iz metinih listov (meta piperita = pepermint ,menta) in melisse

      Izbriši