Fosil

Fosil

27. oktober 2008

OREH, NAVADNI (Juglans regia)

Druga imena: ar, laški oreh

Družina: orehovke
Značaj: grenak, stiskajoč, pretežno topel, sveža lupina hladi.
Učinkovine: v plodovih so maščobe, beljakovine, sladkorji, fluore, baker, selen, čreslovine, eterično olje, flavonoidi, juglon, alkaloid, jabolčna, citronska in elaginska kislina, ki ščiti pred dorečenimi vrstami raka .
Zdravilni učinki:proti kožnim in očesnim vnetjem, ugodno vpliva na jetra, čisti želodec, preprečuje gnitje beljakovin v črevesju, je proti zapeki, zmanjšujejo holesterol v krvi, zmanjšujejo obolenja žil. Orehi vsebujejo elagensko kislino, ki je antioksidant in deluje proti raku. Bogati so z olji omega 3, učinkovito uravnavajo inzulin in krvni sladkor, preprečujejo hitro zvišanje sladkorja v krvi in so dobra hrana za diabetike, ki so preobčuljivi na glukozo. Ljudje, ki ne jedo dovolj orehov, lahko dobijo Parkinsovo bolezen. V telesu sprožajo hormon ugodja serotonin. Tudi orehi-plodovi-jedrca so odlični za jetra. Jetrni bolniki, ki ne prenesejo več nobene maščobe, lahko zmerno uživajo orehe. Orehe uživajmo v jutranjih kašah, muslijih. Orehovi listi pomagajo pri težavah s kožo kot so akne, ekcemi ter razjede.


V zdravilstvu uporabljamo orehove liste, ki jih nabiramo junija. Posušiti jih moramo na hitro, da ne počrnijo. Pomagajo proti glistam odraslim osebam. Vzamemo liste oreha in breskve v enakem razmerju teže še preden plodovi dozorijo. Posuši na vročem kamnu, zdrobi v prah in pojej prah z jajcem, v juhi ali popraži z moko. Dnevno jemljemo 2 noževi konici prahu z mehko kuhanim jajcem ali v juhi.

Čaj: Dve čajni žlički posušenih narezanih listov prelijemo s skodelico vode, zavremo in pustimo stati 5 minut. Čaj je preizkušeno sredstvo za izpiranje oči in vek (ječmen npr.). Čaj, ki ga pijemo (2-3 skodelice na dan) odstranjuje sluz iz želodca in črevesja in ustavlja drisko. Zunanje se čaj uporablja pri kožnih boleznih: akne, lišaji, potenje nog, odprta vnetja nog, izpadanju las, garjam, temenicam, naglavnim ušem. Namesto kopeli lahko čaj uporabljamo tudi kot obkladke, ki jih menjamo na 3-4 ure. V ljudskem zdravilstvu je cenjen recept proti sladkorni bolezni: Orehove liste skuhamo v vinu.

Poparek listov se priporoča pri kožnih obolenjih in očesnih vnetjih, pa tudi kot prebavni tonik. Oči izpiramo tudi pri vnetih veznicah in vekah.

Poprek zelene zunanje lupine je tradiciolano sredstvo za barvanje las.

Notranje lupine (Juglans cinerea): koščki notranjega lubja sodijo med najmočnješa odvajala, ki so varfna tudi med nosčenostjo. Nastrgajo ga v zgodaj poleti.

Orehovo žganje: nezrele lupine prelijemo z žganjem, dodamo cimet, nageljnove klinčke, vse skupaj pustimo 30 dni. Lahko tudi 20 zelenih orehov narežemo na četrtine in z njimi napolnimo steklenico s širokim vratom. Prelijemo z žganjem tako, da je žganje 2 prsta nad plodovi. Pustimo na soncu ali toplem mestu 2-4 tedne. Nato precedimo in napolnimo steklenice. Jemljemo po 1 čajno žličko.

Orehov liker

Ljudska medicina uporablja tudi orehove lupine nezrelih plodov, ki pomaga pri želodčnih težavah.

Orehov med
Sveta Hildegarda je trdila, da orehov med prežene črevesne gliste. Recept se glasi: 50 g soka iz orehovega listja, 25 g lučnikovega soka, 25 g koprivinega soka, 3500 g medu, 3 žlice vinskega kisa. Postopek: Vse sestavine vlijemo v čist kovinski -jeklen lonec, damo na ogenj, dokler ne zavre. Na vrhu se pojavi pena, ki jo odstranimo z žlico. Če vztrajno odstranjujemo peno me vretjem, zdravila ni potrebno dodatno filtrirati. Ko prevre, ga prelijemo v kozarce. Otroci ga imajo radi, ker je prijetnega okusa. Manjšim otrokom dajemo za noževo konico medu pred jedjo, 1/2 žličke po jedi. Predšolskim otrokom pa 1/2 čajne žličke pred jedjo, 1 žličko po jedi. Med zdravljenjem naj otroci ne uživajo mleka in mlečnih izdelkov.

Pri ekcemih, kožnim razjedam uporabimo kreme, gele, mila, ki vsebujejo vsaj 1-3% tinkture ali tekočega izvlečka. Redno uporabljamo.






Poparek iz mladih posušenih listov pomaga pri zamašenih sinusih, zunanje pri kožnih obolenjih.
Liste, lupine in socvetja uporabljajo za barvanje las. V Aziji spomladi iz debla pridobivajo zdravilen sladek sok, podobno kot iz breze in javorja.

Orehove kroglice: Orehova jedrca, rozine in kakav v prahu. Orehe in rozine namočimo čez noč in naslednji dan zmeljemo. Zmešamo enaka enaka dela jedrc in rozin, oblikujemo v kroglice in v vsako skrijemo orehovo jedrce. Povaljamo v zmletih orehih in kakavu in shranimo na hladno.


Vir: dr. Alfred Vogel: Ljudski zdravnik
Jürgen Saupe: Naravni zdravnik
Reinhard Schiller: Sveta Hildegarda: Razstrupljanje telesa
Pukownik Peter: Almanah letnih časov (Zbirka Sveta Hildegarda)
Naravna zdravila, MK; 2007
Dario Cortese: Sadje moč naravne hrane
Jean Carper: Zdravila v hrani, zbirka Hrana čudežno zdravilo, 2008
Penelope Ody: Zdravljenje z zelišči, 1994

1 komentar:

  1. ODLIČEN ČLANEK!!! Hči imela hude prebavne motnje, pozdravili smo jih z orehovim čajem. Tako smo se rešili marsikatero pot do kliničnega, kjer bi jo vso popikali intd.....

    OdgovoriIzbriši