Fosil

Fosil

27. oktober 2008

REGRAT (Taraxacum officinale)

Druga imena: farška plata, jajčar, rmena reva, smolika, otavčič, rmeni regrat, mleček, mlečec, vegrad, vigrad, pljuščanec, žoltenica, žoltena, žentenje, želtelnica, števnica.
Družina: radičevke/košarice
Značaj: mrzel, grenak, sladek
Učinkovine: eterično olje, različne grenčine, saponini, čreslovine, inulin, holin, vitamin C, železo, karotin. Železa ima celo več kot špinača.
Zdravilni učinki: pospeševanje delovanja žlez, vse od želez v želodcu, slinavke in trebušne slinavke do jeter in žolčnika. Zaradi inulina je učinkovit tudi pri sladkorni bolezni. Je diuretik, ki je posebej učinkovit takrat, kadar zastajanje vode v telesu povzročajo motnje delovanja srca. K sebi spravi utrujena jetra, čisti kri, učinkuje na limfo in pomaga pri razstrupljanju. V sebi ima magnezij in kalcij in je zato koristen za kosti. Prav tako je pomembno, a vsebuje veliko kalija, ker se kalij izpira z izločanjem vode, regrat pa ohranja raven kalija v telesu, ne glede na to, da je diuretik. Izloča sečno kislino iz telesa, zato pomaga pri revmi in artritisu. Čisti kri, iz nje izloča strupe, krepi jetra. Z njim zdravijo ture in razjede.

Ne glede na razširjenost regrata, ta ni avtohtona rastlina, ampak je njeno seme zaneslo k nam iz Azije. Najprej so njegov bel mleček iz stebla uporabljali za zdravljenje oči.

V kulinarične namene so ga prvi baje uporabljali Italijani v 17. stoletju , kmalu pa se je njegova uporaba razširila po celi Evropi. V Nemčiji jedo celo na tanko narezane korenine kar na maslu na kruhu. Iz korenine se je pripravljal kavni nadomestek, iz popkov nadevi za palačinke, vloženi v kisu so nadomestek za kapre, listi pa so odlični v solatah in juhah s krompirjem, čebulo ter repo.
Čaj: Regratov čaj pospešuje izločanje urina, čisti kri, je koristen proti zaprtju, krepi želodec, izboljša splošno počutje človeka. Spomladanska čistilna kura traja od 4-6 tednov. V tem času pijemo 2x dnevno skodelico čaja. Po tej kuri se dobro počutijo revmatiki. Pri nagnjenosti k žolčnim kamnov priporočajo ponovitev kure še v jeseni. Z regratovim čajem je možno odplakniti ledvične kamne. Priporočajo ga pri obolelih jetrih, vranici, nespečnosti. Čaj lahko pripravljamo iz posušenih listov, cvetov, drobno narezane posušene korenine. Na skodelico zavrete vode dodamo 1-2 čajni žlički te mešanice. Čaj pustimo mirovati 10 minut. Potem odcedimo .Vsakodnevna žlica regratovega soka iz listov preprečuje poapnenje žil in staranje.
Za čaj proti revmatizmu lahko uporabimo 1-2 žlički narezanih regratovih listov, ki jih lahko uživamo kot čaj ali spasiran sok. Prelijemo s kozarcem vode in pustimo, da zavre, Pustimo stati 5- 10 minut. Pijemo pred vsemi glavnimi obroki. Za sok lahko uporabimo tudi regratove cvetove. Sok uživamo samo po žličkah, Kura s čajem ali sokom se priporoča 5- 6 tednov.
Maria Treben v svoji knjigi Zdravje iz božje lekarne priporoča pri kroničnim vnetju jeter in sladkornim bolnikom, naj vsak dan pojedo 5-6 pecljev regrata. Trgamo cvetoča stebla, jih operemo, odstranimo cvet, peclje pa počasi žvečimo. Po okusu so podobni endiviji, na začetku pa malo grenki. Odpravljajo srbenje kože, lišaje, izpuščaje, izboljšajo želodčne sokove. Uspešni so tudi proti zlatenici in kroničnih obolenjih vranice. Kura naj traja 14 dni do največ 4 tedne.
Njen je tudi recept za sirup iz regratovih cvetov 2 zvrhani prgišči regratovih cvetov namočimo v neme litru vode, segrejemo do vrenja. Pustimo, da voda vzkipi, odstavimo lonec in pustimo stati čez noč. Naslednji dan zlijemo v cedilo da se odcedi in stisnemo cvetove. V sok zmešamo 1 kg sladkorja, i 1/2 limone zrezane na kose, če je bila neškropljena, ne rabimo lupiti, v nasprotnem primeru pa. Odkrit lonec postavimo nazaj na štedilnik na najmanjšo temperaturo, a da tekočina izhlapeva. Masa naj se ohladi 1-2 krat, da dobimo primerno gostoto sirupa. Če je pregost bo kristaliziral, če pa je preredek pa se lahko skisa.
Regratovo vino: Sestavine: 2 dcl hladen vode, regratovi cvetovi, 15 ml ali 1 žlica zdrobljene korenine ingverja, nasekljana lupina ene pomaranče (neškropljene), nasekljana lupina ene limone (neškropljene), 700 g rjavega sladkorja., sok ene limone, 5 ml ali 1 mala žlička vinskih kvasovk. Postopek: Vodo zavremo in pustimo, da se ohladi. regratove cvetove potrgamo s stebel jih stresemo v veliko skledo. Prelijemo jih z vodo in pustimo stati en dan. Občasno premešamo. Mešanico prelijemo v lonec, skledo splaknemo. Dodamo pravi ingver, pomarančno in limonino lupino ter kuhamo 20 minut. Mešanico precedimo nazaj v skledo, dodamo sladkor in limonin sok in pustimo, da se malo ohladi. Z malo tekočine zmešamo kvas in vmešamo v cvetje. Skledo pokrijemo s krpo in pustimo na toplem, da vsebina zavre. Po dveh dneh jo prelijemo v sodček in ga zamašimo s kosmom vate, da lahko vre. Ko plin ne izhaja več, lahko nepredušno zapremo, začepimo. Po dveh mesecih, ko se gošča usede, pretočimo bistro tekočino v čiste suhe steklenice in jih zamašimo. Vino pijemo šele po 6 mesecih.

OPOZORILO: Regratova korenina in steblo vsebujeta taraxacin, ki v preveliki količini povzroča motnje delovanja srca in drisko, zato je priporočljiva zmerna dnevna uporaba čaja.

David Hoffmann: Zelišča: celostno zdravljenje
Anica Tomšič: Sto slovenskih stez do zdravja
Marija Treben: Zdravje iz božje lekarne
Dario Cortese: Zelenjava druga moč naravne hrane
Penelope Ody: Zdravljenje z zelišči, 1994
Velika knjiga o zeliščih, MK; 2010
Zeliščarski recepti naših babic, Bucik, 2010

1 komentar:

  1. Boljše solate kot je regratova s krompirjem, je pa ni. Dober blog.

    OdgovoriIzbriši