Fosil

Fosil

9. september 2010

MULTIPLA SKLEROZA

Ali veste, kaj je to?

Multipla skleroza (MS) je neozdravljiva avtoimunska bolezen, ki prizadene predvsem mlajše odrasle, stare od 20 do 40 let. Lahko pa zbolijo tudi mlajši od 15 let. Ta bolezen popolnoma spremeni življenje bolnika in njegovih bližnjih. Pri vsakem bolniku poteka nekoliko drugače. Povzroča veliko utrujenost, bolečine, krče, lahko tudi slepoto, itd.

Bolezen poteka v zagonih, to pomeni da se stanje lahko izboljša, nato pa spet poslabša.

Konča pa se večinoma z invalidskim vozičkom in priklenjenostjo na posteljo. Nevrologi zdravijo to bolezen z različnimi zdravili, ki pa samo upočasnjujejo njeno napredovanje. Večina bolnikov si trikrat tedensko daje injekcije. Ko pa se stanje še poslabša, zdravniki predlagajo citostatike (kemoterapijo). Vsa ta zdravila imajo ogromno stranskih učinkov, nihče pa ne upa jamčiti, da pri dolčenem bolniku sploh učinkujejo. Vendar jih vseeno jemljejo, ker druge izbire nimajo.

Ali je MS res neozdravljiva bolezen?

Pred približno dvema letoma je italijanski zdravnik Paolo Zamboni odkril, da je vzrok za MS zamašitev nekaterih vratnih žil. To preprečuje normalno odtekanje krvi iz glave v srce,kar povzroča kopičenje strupov (ŽELEZA) v možganih. Odkril je tudi, da se lahko to zožitev odpravi z dokaj preprosto operacijo. V dveh letih je operiral nekaj več kot 50 ljudi. Pri vseh se je stanje občutno izboljšalo, nekateri pa so sčasoma popolnoma ozdraveli. Po svetu že potekajo nekatere raziskave,vendar pa nevrologi niso navdušeni nad to teorijo, saj povsem spremeni njihov dosedanji pogled na to bolezen.

Še manj pa so navdušeni farmacevti. Zdravila, ki jih uporabljajo sedaj, so zelo draga. Pregled vratnih žil in operacija pa stane vsega nekaj sto evrov. V Sloveniji pa je stanje še veliko slabše. Zdravniki sploh nočejo slišati o tej metodi. Tudi v medijih se o tem večinoma ne govori, zato vas prosimo, da to sporočilo pošljete na čim več naslovov, da bo s to novico seznanjenih čim več tistih, ki potrebujejo zdravljenje, kakor tudi tistih, ki bodo pripravljeni pomagati, da se bodo stvari začele hitreje odvijati.

Zdravniki imajo vedno dovolj časa za raziskave, za bolnike pa je pomemben vsak dan. Ta bolezen lahko zelo hitro napreduje in posledice so običajno zelo hude!

1 komentar:

  1. Hvala za to stran.Več informacij kot bo,več razumevanja bo za skupino bolnikov,ki imajo MS.Blokirane vene,stenoze in razne deformacije ven v vratu,prsnem košu,glavi so lahko vzrok za hudo trpljenje bolnikov z MS.Sam postopek za odkritje CCSVI-ja(kronično cerebrospinalno vensko insuficienco),je zelo enostaven.Opravi se preiskava z UZ Dopplerjem vratnih ven,po možnosti še CT vratnih ven ali pa MR venogram.Nato se opravi angioplastika,poseg,ki je zelo enostaven,pa tudi varen.Raziskave,ki potekajo,da bi se odkrila povezava med MS in CCSVI-jem,bodo potekale še nekaj let,do takrat pa je lahko za te bolnike že prepozno.Veliko pozitivnih pričevanj je po celem svetu-bolniki temu pravijo OSVOBODITEV.Lahko si tudi ogledate FB stran,pod skupino Multipla skleroza,kjer so pričevanja in videi nekaterih,ki so takšen poseg že opravili.

    OdgovoriIzbriši